Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Utasfelmérés a soproni helyi buszokon

Utasfelmérést végez a Volán Sopronban, a helyi járatokon. A sokakat érintő menetrendi problémákat szeretnék felderíteni. A Várkerület buszforgalmának átalakítására is rákérdeznek. Az utasok április 14-ig tehetik meg észrevételeiket.

A Kisalföld Volán az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint utasfelmérést végez Sopronban. A gépkocsivezetők hat napon át – két iskolás és egy tanszünetes munkanapon, egy szombaton, egy vasárnap és egy ünnepnapon – rögzítik a járataikra felszálló utasok számát.

Lehetőséget biztosítanak arra is, hogy az utasok elmondják véleményüket a helyi autóbusz-közlekedés fejlesztésével kapcsolatban. Ehhez egy kérdőivet kell kitölteni az interneten, vagy a Lackner Kristóf utcai autóbusz-állomás elővételi pénztárában lehet kérni a kérdőív nyomtatott változatát. Leadni is ugyanott kell a kitöltött íveket április 14-ig.

A Volán az önkormányzatával egyeztetve aktuális kérdésekben is kéri az utasok véleményét, az utolsó pontban pedig bármilyen észrevételt meg lehet említeni. A közlekedési vállalat az utasfelmérés alapján tesz majd javaslatot az önkormányzat felé az autóbusz-menetrend optimalizálására.

– A felmérés célja a szolgáltatás javítása, a sokakat érintő menetrendi problémák felderítése – mondta el érdeklődésünkre Winkler Ágoston, a Kisalföld Volán menetrendi előadója.

– Itt elsősorban néhány perces módosításokra kell gondolni: például valamilyen átszállás most nem lehetséges, ezért az egyik járatot kicsit korábbra vagy későbbre kellene tenni. Általános járatsűrítésre sajnos nem lehet számítani, mivel az adott kilométer-keretet nem léphetjük túl.

 
A felmérés célja a szolgáltatás javítása
A felmérés célja a szolgáltatás javítása


Ezek a kisebb változások a következő menetrendben meg is valósulhatnak. Nagyobb átalakítás idén nem várható, a tavaly májustól megújított vonalhálózat alapvetően jól működik.

A kérdőív végén szerepel két hosszabb távra vonatkozó kérdés is a belváros közlekedési koncepciójával, valamint a Várkerület önkormányzat által tervezett forgalomcsillapításával kapcsolatban. –

Egyrészt arra keressük a választ, hogy 30 km/h sebességkorlátozás esetén az utasok továbbra is a Várkerületen keresztül szeretnének-e buszozni, közvetlenül elérve az ott lévő üzleteket, intézményeket, vagy inkább egy gyorsabb, de kerülőutat választanának.

A másik kérdés egy szintén gyakori panasz lehetséges megoldását szondázza. A Várkerületen sokféle busz közlekedik, ezeket az eltérő követési idők és a forgalmi torlódások miatt nem lehet teljesen összehangolni egymással, így előfordul, hogy egyszerre 2-3 busz elmegy, majd 15-20 percig egy sem.

Erre egy, a Közlekedéstudományi Intézet által készített tanulmány szerint megoldás lenne, ha csak egyetlen vonal járatai járnának a Várkerületen. Így egyenletesebb lenne a követés, cserébe viszont sok utasnak át kellene szállnia a GYSEV pályaudvarnál.

Ma az átmérős vonalhálózatnak köszönhetően szinte minden városrész lakói átszállás nélkül eljutnak a város szívébe. A kérdőívekből kiderülhet, hogy az utasok számára a két előny közül melyik a fontosabb – zárta a közlekedési szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti tél Sopronban - fotók, videó

Húsvét vasárnap egész nap Sopronban és térségében is havazott, vagy esett az eső. Tovább olvasom