Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Út kötné össze Zsirát és Fülest

Zsira - Mintegy 1,1 milliárd forintból aszfaltozott út épülne Zsira és az ausztriai Füles (Nikitsch) között. Egy másik terv szerint újra vizet vezetnének a települést átszelő, de már kiszáradt Malom-árokba.
A kisebb földmunkákkal kezdetét vette Zsirán a tizennyolc lyukúra tervezett golfpálya kivitelezése. Dorogi Árpád polgármester szerint jövő ilyenkor a gyakorlópályán már sportolni is lehet.

A településen azonban a következő években két, összességében 1,2 milliárd forintos újabb beruházás is elindulhat.

– Elkészült a tájrehabilitációs és az úgynevezett határtérség átjárhatóságát biztosító terv – mondta el a tegnapi sajtótájékoztatón a polgármester.

– Az előkészítésre az Interreg-pályázaton nyertünk el tízmillió forintot. Az elképzelések szerint az ausztriai Füles (Nikitsch) és Zsira között aszfaltos út épülne ki. Ezt aztán Csepreg felé meg is lehet hosszabbítani. A tizenkét kilométer hosszú út bekerülési költsége eléri az 1,1 milliárd forintot.

Képalá: Horváth Ferenc tervező és Dorogi Árpád polgármester szerint van esély, hogy támogatást nyerjenek a két pályázatra. Fotó: P. Horváth László

Ekkora összeget azonban önerőből képtelenség előteremteni, így pályázunk a várhatóan 2008-ban megjelenő kiírásokra. Dorogi Árpád kiemelte, Füles térségében a határig egy korszerű, új út építése kezdődött el, ennek a magyar oldalon jelenleg nincs csatlakozása. A határ mindkét oldalán ugyanakkor igény van a gépkocsiforgalmat elvezető, illetve a határt megközelítő, a települések nyugalmát nem zavaró közút kiépítésére.

Az út építésével nem elégednek meg Zsirán, ugyanis elkészült a tájrehabilitációs terv is. Ennek keretében újra lenne víz a negyven éve kiszáradt Malom-árok medrében. Az árkon keresztül vezették el évtizedeken keresztül a térségben működő tizenöt malom vizét. Aztán az 1970-es években a Répce-folyón – az osztrák oldalon – lévő duzzasztót lebontották, az árok pedig feleslegessé vált.

Most ezt úgy élesztenék újjá, hogy a Répcéből másodpercenként egy köbméter vizet vezetnének vissza. A természetvédelem mellett más fontos szerepe is lenne, innen öntöznék az ausztriai almáskerteket és a zsirai golfpályát. A rehabilitáció tervezett költsége 140 millió forint, amelyet szintén pályázat útján teremtenének elő.

Horváth Ferenc, a terveket elkészítő Mélyépterv Infrastruktúra Kft. mérnöke hozzátette, biztató jel, hogy a két terv előkészítésére már kaptak támogatást. Így várhatóan az Interreg-pályázaton is eredményesen szerepelnek a nagyprojektek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A városvezetés egyeztetett a GYSEV elnökével

Sopron - A Kőszegi úti aluljáróról is egyeztetett egyebek mellett Fodor Tamás soproni polgármester… Tovább olvasom