Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 33°C Még több cikk.

Út készült Récényre

Brennbergbánya és Récény (Ritzing) történetében új fejezet kezdődött: az uniós csatlakozásunkat megelőző napon építették meg a két települést összekötő út határon átnyúló szakaszát.
Vállán fegyverével, Thomas Hajny osztrák határőr is besegített a Brennbergbánya és Récény közötti út határon átívelő, utolsó tízméteres szakaszának az építésébe. Mint mondta a civilben bádogos fiatalember, örül, hogy tevékeny részese lehetett az unió bővítésének. A kempteni és a Bad Wimpfen-i testvérvárosi vendégek jelenlétében a soproni városvezetés – Kránitz László országgyűlési képviselővel – is lapátot ragadott, köztük Varga Gyula önkormányzati képviselő, az út ötletgazdája.

A mintegy 350 méter hosszú és öt méter széles, aszfaltalapnak tekinthető kőzúzalékos út több mint 3,5 millió forintba került. Létrejötte már a jövőbe mutat: a közeli tervek az út portalanításáról szólnak, s arról, hogy a Brennbergbányai–récényi átkelő időszakos határrá váljon, úgy, mint a Fertőrákos és Fertőmeggyes (Mörbisch) közötti. Récény polgármestere, Herbert Gmeiner is bizakodóan szólt a lehetőségről, amelyről hamarosan minisztériumi döntés születik. Walter Dezső soproni polgármester útavatójában úgy fogalmazott: most nemcsak eszmeileg, hanem fizikálisan is megvalósítjuk az integrációt...

Akit átadtak a határon

Az útavatón részt vett Winklerné Stubnya Ágnes is. Az ő nagypapája volt az Ilona-akna első bányamestere, aki annak idején Récényben lakott. – Négyéves koromban, 1956-ban – amikor végleg lezárult a határ – Récény és Brennbergbánya eme szakaszán adott vissza engem a nagyapám a magyar határőröknek, nehogy osztrák oldalon maradjak – emlékezett a történelmi időkre Ágnes. – Nagyszüleimet aztán hosszú évekig nem is látogathattuk. Sajnáljuk, hogy nagyapámék már nem érhették meg ennek az útnak az avatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borokkal is Ausztriába

A Külügyminisztérium pályázatán elnyert támogatásból a soproni idegenforgalmi igazgatóság… Tovább olvasom