Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Űrhotelt állítanának Föld körüli pályára

Anyagtechnológia, távközlés, fizika, biológia, élettan, informatika, villamosmérnökség, kommunikáció, diplomácia, jog – csupán egy-egy példaterület az űrtevékenység sokszínűségéből – hangzott el a Soproni Nyugdíjasegyetemen dr. Bacsárdi László, az NYME intézetigazgató egyetemi docense vastapssal fogadott előadásán.

Földközelbe hozta a világűrt dr. Bacsárdi László, aki nemcsak egyetemi docens, hanem a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkára is.

– A világűr szó hallatára sokan azonnal az űrhajósokra gondolnak, pedig az emberes űrrepüléseken túl még számtalan egyéb területet áthat az űrtevékenység a jogtól kezdve a természettudományokon és mérnöki szakmákon át az élettanig bezárólag – emelte ki az előadó. – Az űrfelvételek segítségével megfigyelhetjük egy-egy terület változásait is. Például az 1973-as és 2009-es felvételek összehasonlításával nagyon jól követhető, hogyan apad az Aral-tó vize. A műholdképek révén a katonai konfliktusok pusztításai is kiderülnek. Ezeket egyrészt így nem lehet letagadni, másrészt hamar értesülhet róla a nagyvilág. Néha egy-egy projekt mögé ismert emberek is felsorakoznak, 2010-ben dél-szudáni látogatásakor George Clooney jelentette be a Satellite Sentinel Project (Műholdas Sentinel Projekt) elindulását, amely során műholdakkal készített felvételekkel próbálnak megakadályozni humanitárius katasztrófákat az afrikai térségben. Szintén űrfelvételek segíthetnek abban, hogy jobban lássuk a fényszennyezettség jelenségének folyamatos növekedését.

– A Szputnyik–1 volt az első űreszköz, amely Föld körüli pályára állt 1957-ben. Azóta az űrtechnológia fejlődése töretlen. A modulokból álló Nemzetközi Űrállomás űrbeli összeépítését 1998-ban kezdték meg. 2000 novemberében érkezett meg az első állandó legénység, és ettől a pillanattól kezdve már nemcsak a Földön lakik az emberiség, hanem a Föld körül 330–435 kilométeres pályamagasságban keringő űrállomáson is – folytatta dr. Bacsárdi László. – A jövőben egyre nagyobb teret kapnak különböző magáncégek is az űrutazásokban. A Virgin Galactic nevű amerikai cég néhány perces űrugrást kínál majd turistái számára, a Bigelow pedig űrhotelt szeretne Föld körüli pályára állítani. A Mars One kezdeményezés keretében pedig 2020 és 2030 között valamikor egyirányú repülőjeggyel a Marsra indulhat néhány kiválasztott szerencsés.

De nemcsak emberekkel fedezzük fel a világűrt, hanem űrszondákkal is. Számos bolygót és égitestet meglátogattunk már, és négy űrszonda jelenleg is kifelé halad a Naprendszerből. A legtávolabbi űrszonda az 1977-ben indított Voyager–1, amely 1990-ben elkészítette a „Kék Pont" nevű csodálatos fényképét a Naprendszerről. Az űrkutatás és az űrtevékenység mindennapjaink szerves része lett. Használjuk navigációhoz, a távközlésben, időjárás előrejelzéséhez vagy éppen annak becslésére, mennyi termésünk lesz. Fel lehet használni árvízi védekezéshez, de akár az is ellenőrizhető, hogy egy gazda tényleg búzát vetett-e földjén. Mindezen túl az űrbeli környezetre kifejlesztett technológiák lassan megjelentek földi alkalmazásokban is: napelemek gyártásában, hajótestek csiszolási eljárásaiban, gyártósorokon történő automatikus mozgatásokban, ruhára varrható textilantennákban, befagyott váltók jégtelenítésében vagy éppen a kozmikus rózsaillatú parfümökben.

A magyar kutatók eredményei is jelentősek. Több hazai szakember vett például részt az Európai Űrügynökség Rosetta nevű programjában. Az Európai Űrügynökség 2004-ben indította el a Rosetta űrszondát a 67P/Csurjumov–Geraszimenko nevű üstököshöz, és 2014. november 12-én este az emberiség alkotása sikeresen landolt egy száguldó üstökösön. Föld körüli pályára állították az első hazai kisműholdat, a Masat–1-et is, amely nagyon sikeres, közel hároméves missziót zárt. Hazánk 2015. február 24-én aláírta az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozásról szóló szerződést.


Nyári űrtábor
A legrégebbi hazai űrkutatási civil szervezet, az 1956-ban alapított Magyar Asztronautikai Társaság 20 évvel ezelőtt elindította a középiskolásoknak szóló nyári űrtáborát. Az egyhetes tábor során számos hazai űrkutatóval találkozhatnak az érdeklődő fiatalok – a tábort idén Sopronban július 12. és 18. között szervezi meg a társaság. (Dr. Bacsárdi László középiskolásként részt vett az űrtáborban, és most ő lehetett a Soproni Nyugdíjasegyetem előadója.)

Kvízkérdések
1. Mikor állt Föld körüli pályára az első űreszköz?
2. Mióta laknak emberek nemcsak a Földön, hanem űrállomáson is?
3. Melyik űrszonda jutott a legtávolabbra Földünktől?
A válaszokat március 16-ig küldhetik be a Kisalföld szerkesztősége 9400 Sopron, Frankenburg u. 2. címre vagy a soproninyugdijasegyetem@kisalfold.hu e-mail címre. A helyesen válaszoló nyugdíjas-egyetemisták között Kisalföld-könyveket sorsolunk ki.

 

Látványos műholdfelvételen Európa a világűrből
A 67P üstökös felszínén készült kép.
A Voyager–1 űrszonda fedélzetén az emberiség hangos és képes üzenetét viszi aranylemezen az idegen civilizációk számára (Sounds of Earth – A Föld hangjai). Többek között gyermeksírás, ugatás, nevetés hallható rajta, továbbá üdvözlet 55 nyelven, köztük magyarul is. 

A föld hangjai hosszú verzió:

 


A föld hangjai rövid verzió:

 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejár a csónakkikötők bérlete a Fertő tónál

A bérlemények megújításának, a bérleti díjak befizetésének határideje március 15-én lejár. Tovább olvasom