Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Üres butikok, bezárt üzletek

Üres és bezárásra váró üzletek, egyre kevesebb vevő, kihalt bevásárlóközpontok, panaszkodó kereskedők. Soproni helyzetkép, 2003. télutóján.
A kereskedők szerint egyre kevesebb a vásárló, ezért sok üzletet bezárnak, vagy átalakítanak.
Árverés a polgármesteri hivatalban. A Kristály üzletház négy, az emeleten található húsz-húsz négyzetméteres üzlethelyiségére várják a licitálókat. Nem eladni, hanem bérbe adni szeretné az önkormányzat a tulajdonában lévő üzleteket. Az árverést tíz órára hirdették meg, de egyetlen érdeklődő sem akadt. Így aztán másodperceken belül véget ér a „licit". Pedig az évi 180 ezer forintos bérleti díj igazán kedvező és a határozatlan ideig tartó szerződés is védené a bérlőket, ha lennének, de nincsenek.

– Néhány érdeklődő kikérte a részletes tájékoztatót, de úgy látszik meggondolták magukat – mondja Bschaden Lajos, a vállalkozási és vagyonkezelő iroda munkatársa. – Tény, hogy ma már egyre nehezebb bérlőt találni, különösen ott, ahol több üzletház is van. A Kristály ilyen szempontból kedvezőtlen helyű, hiszen szomszédságában másik kettő is található.

Az önkormányzat jelenleg 518 kiadható helyiséggel rendelkezik, közülük 281 alkalmas valamilyen üzleti, kereskedelmi tevékenységre. Bérbeadásuk a jelek szerint egyre nagyobb gondot okoz, annak függvényében, hogy hol találhatók. A Várkerület és a Mátyás király utca napjainkban is vonzó, míg a tágabban értelmezett belváros már kevésbé.
 Négyzetméterek és árak

A soproni belvárosban – Mátyás király utca, Várkerület, Ógabona tér, Széchenyi tér – 12 és 26 ezer forint/év között mozognak az önkormányzat négyzetméterárai. A vásárlók és a turisták által kevésbé látogatott utcákban 8–10 ezer, a Kristály-üzletházban pedig a tegnapi licit alapján 9 ezer forint, de ez várhatóan csökken majd.
– A felszínen még nem nagyon látszik, hogy milyen nagy a probléma – folytatja a vállalkozási és vagyonkezelő iroda munkatársa, mert viszonylag kevés a visszamondott bérlet. Inkább a bérleti jogot adják-veszik az üzletemberek, s profilt váltanak.
A Soproni Ingatlankezelő Kft. igazgatója, Kelemen Imre úgy látja, a belváros még tartja magát, gond a külsőbb területeken jelentkezik.

– Az önkormányzat esetében is sokszor alku tárgya a négyzetméterenkénti ár, arról nem is beszélve, hogy egy sikertelen licit után a város kénytelen csökkenti a kikiáltási árat, amely egyébként is alacsonyabb a magánforgalom díjainál. Az önkormányzat jelenleg 518 kiadható helyiséggel rendelkezik, közülük 281 alkalmas valamilyen üzleti, kereskedelmi tevékenységre. Bérbeadásuk a jelek szerint egyre nagyobb gondot okoz, annak függvényében, hogy hol találhatók. A Várkerület és a Mátyás király utca napjainkban is vonzó, míg a tágabban értelmezett belváros már kevésbé.

– A felszínen még nem nagyon látszik, hogy milyen nagy a probléma – folytatja a vállalkozási és vagyonkezelő iroda munkatársa, mert viszonylag kevés a visszamondott bérlet. Inkább a bérleti jogot adják-veszik az üzletemberek, s ha szükséges, profilt váltanak. Így lett az egyik nagy múltú várkerületi étteremből, a Traminiből szolgáltató központ, míg egy butikból ételbár.

A kereskedők és vendéglátósok egy része kivárásra játszik, annak ellenére, hogy szinte mindenki panaszkodik az egyre kevesebb vásárló és bevétel miatt. Persze hogy mennyi a sok vagy a kevés, azt nehéz eldönteni. Hiszen az, aki a korábbi években havonta több százezer vagy -millió forintot tett zsebre és most felére, harmadára esett vissza tiszta jövedelme, joggal mondhatja: nem megy az üzlet. De ez a ritkább eset.

A többség valóban a létéért küzd, mert a profilváltáshoz és a túléléshez is tőke, tartalék kell. Akinek nincs, az valószínűleg kénytelen lesz feladni, mert nem valószínű, hogy sokáig meg tud élni a „veszteségből".
A Scarbantia Rt. bérel és bérbe is ad helyiségeket. Tóth Kálmán elnök-vezérigazgató szerint igyekeznek minél több tulajdonra szert tenni – megvásárolni a bérleményeket –, mert így kerülhetnek néhány év múlva, uniós tagságunk után, kedvezőbb helyzetbe. Sajnos olyan is előfordul már – fejtegette –, hogy kevesebbért adják ki a bérleményt, mint amennyit az önkormányzatnak fizetnek. Abban bíznak, hogy – tőkeerős cég lévén – átvészelik ezeket a nehéz hónapokat, éveket.

A Soproni Ingatlankezelő Kft. igazgatója, Kelemen Imre úgy látja, a belváros még tartja magát, gond a külsőbb területeken jelentkezik.
– A bérleti díjak alapvetően emelkedő tendenciát mutatnak – lassan elérik a felső határt –, de már az önkormányzat esetében is sokszor alku tárgya a négyzetméterenkénti ár, arról nem is beszélve, hogy egy sikertelen licit után a város kénytelen csökkenti a kikiáltási árat, amelyek egyébként is 10–20 százalékkal alacsonyabbak a magánforgalom bérleti díjainál.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszalép a vevő

A Globex-örökségként Sopron tulajdonjogába került Hotel Rózsadomb vevői köre faxon üzente meg a… Tovább olvasom