Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Ünnepség Sopronban: 1956-ban eljött az igazság pillanata - fotók

A Széchenyi téri Hűségzászlónál tartott ünnepségen közel kétszázan tisztelegtek az 1956. évi forradalom és szabadságharc történelmi eseménye előtt Sopronban.

A vasárnapi városi ünnepségen Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője beszédében a helytállásról szólt. Mint idézte, ˝ha lehet rendet és nyugalmat biztosítani, Győr-Sopron népe helyt állt a történelmi napokban.˝

Az emlékezésnek alig lehet méltóbb helye, mint a soproni Hűségzászló, ami a helytállás és folytonosság jelképe is - fogalmazott. A soproni diákság - akiknek főszereplésével vértelenül zajlott a forradalom a városban – 1956-ban az 1921-es népszavazásból is meríthetett erőt. Akkor megnyilvánult a hazaszeretet, s az örökség kötelez. Sopron mindig helyt állt a történelmi napokban - hallhattuk a képviselőt.

1956-ra emlékeztek Sopronban. Fotók: Bokor Bence

A lyukas zászló is fontos jelkép: 1956-ban eljött az igazság pillanata, amikor a zászlóból kivágtuk a diktatúra jelképét - mondta Firtl Mátyás, aki a hazájukat hátrahagyni kényszerülő forradalmárokról, szétszakított családokról is szólt.

Hozzátette, 2010-ben is eljött az igazság pillanata; történelmi időket élünk, s napjainkban is helytállásra van szükség. Romjaiból építjük fel az országot, s sok munka áll még előttünk, hogy hazánkat új alapokra helyezzük.

Galéria! Fotók: Magasi Dávid

Firtl Mátyás beszédében köszönetet mondott az ünnepségen jelen lévő egykori MEFESZ-vezetőnek és a forradalom idején szolgálatban lévő rendőrkapitánynak.

Az ünnepségen fellépett Hűvösvölgyi Ildikó, a Soproni Petőfi Színház örökös tagja, Bregyán Péter Jászai Mari-díjas színművész, Tolcsvay Béla énekes-előadóművész. A megemlékezés koszorúzással, mécsesek gyújtásával ért véget.

Olvasóink írták

 • 20. SC 2011. október 25. 20:29
  „"Ja és ezek miatt sem érzek semmi sajnálatot irántuk!
  A forradalom alatt a Hatóság testületileg szétesett, egyes tagjai ,,illegalitásba vonultak", mások a karhatalomban vállaltak szerepet, vagy a szovjet csapatokhoz csatlakozva vettek részt a forradalom leverésében, résztvevőinek felkutatásában és őrizetbe vételében."
  És zárszónak,ovinkor!
  Aki akkor fegyvert ragadott vagy tartott csak a kezében,az felvállalta azt,hogy ezért az életével fizet...Így jártak az ÁVÓ-s katonák is.Ők tudták,milyen gyűlölt szervezetbe sorozták be őket.Október 23.-a után nyitva állt előttük a lehetőség,hogy dezertáljanak,nyugatra szökjenek,de minimum levegyék az egyenruhát,eldobják a fegyverüket és usgyi.Ha nem tették,azt vagy kommunista meggyőződésük miatt tették,vagy csak szimplán elment az eszük...Ne várj tőlem könnyeket.”
 • 19. SC 2011. október 25. 20:21
  „"1956. október 25-én a Parlament előtt lövöldözés tört ki: a Földművelésügyi Minisztérium Alkotmány utcai sarkán a tetőről gépfegyvertűz alá vették a téren barátkozó magyar polgárokat és szovjet kiskatonákat. A Kossuth Lajos teret megtöltő szovjet tankok más célpontot hirtelen nem találván, nehézgéppuskáikkal lőni kezdték a menekülő tömeget. A provokációért, tömegvérengzésért egy - az FM padlásáról tüzelő - ÁVH-s különítmény volt a felelős (parancsnoka, egy tervezőiroda későbbi középvezető-munkatársa még 1981-ben is dicsekedett ezzel), ezért az Elnöki Tanács még aznap este rendeletileg feloszlatta a BM alá rendelt Államvédelmi Hatóságot. Az ÁVH-s sorkatonákat azonban nem szerelték le, hanem rendőr-egyenruhába bújtatták őket (az 1956-os forradalom során ezért volt általános ellenszenv és gyanú a rendőrség iránt). Nagy Imre 1956. október 28-án rádióbeszédében bejelentette a Rákosi-rendszer az ÁVH felszámolását, és ígéretet tett a demokratikus rendőrség megszervezésére, noha három évvel korábban de jure éppen az ő miniszterelnöksége idején szűnt meg az ÁVH önálló működése. Ezalatt Kádár János újabb provokációt szervezett a Köztársaság téri pártházban elszállásolt szombathelyi ÁVH-s sorkatonák és parancsnokaik segítségével: minden ok nélkül kilövöldöztek a térre, a vizsgálatra érkező nemzetőröket lefegyverezték, stb., ami az október 30-i pártház-ostromhoz és ÁVH-s sorkatonák kivégzéséhez, a Life magazin képriportjával pedig a Forradalom beszennyezéséhez vezetett."”
 • 18. SC 2011. október 25. 20:17
  „ovinkornak!

  "Az ÁVH hírhedt volt kegyetlenségéről és különösen durva módszereiről. Az ÁVH-sok a kihallgatások során a legembertelenebb fizikai, lelki kényszert alkalmazták minden letartóztatottal szemben. Általános volt a vég nélküli kifárasztás, verés, gúzsbakötés, összerugdosás, földre teperve talpalás, sóval etetés utáni WC-ből itatás, éheztetés, az őrizetesek fejére rögzített csöpögtető berendezéssel való sanyargatás, éjjel-nappal bilincsben tartás, alvástól való eltiltás. Az egyik legszörnyűbb dolog volt a Rákosi utasítására a papok kihallgatása céljára használt árammal telített feszület, melyet az őrizetbe vett papokkal megcsókoltattak. Az ÁVH-s pincebörtönökben esetenként kikapcsolták az elektromos szellőzést.

  A közgondolkodásba ekkor került a ,,csengőfrász" fogalma (Az ÁVH emberei többnyire éjszaka csöngettek be, majd rontottak a kiszemelt lakásába), a ház előtt többnyire fekete Pobjeda autó várakozott az áldozatra."”
 • 17. SC 2011. október 25. 20:17
  „15. Ovinkor
  Hát nem fogom őket sajnálni!
  Sokkal kevesebben haltak meg közülük,mint ahányat ők és elődeik nyomorba döntöttek,elpusztítottak,megvertek,tönkretettek,stb.!Nagyságrendekkel kevesebben! A gyűlölt egyenruhát viselők fel voltak fegyverezve és használták is azt!
  Ha eszük lett volna,az első nap elégették volna ruhájukat és átálltak volna a forradalom oldalára.Nem tették,így jártak.Miért is kéne sajnálni őket?”
 • 16. Je.Ta. 2011. október 25. 06:02
  „Köztársaság-tér 1956!
  A három honvéd tiszt Asztalos János,Papp József,és Szabó Lajos ezredesek voltak.
  Tudtommal ott két szakasz a belsö "kék ávótól" védte a párházat.Ök sorkatonák voltak!Parancsnokaik Várkonyi György,és Tompa Mihály Fhdgy.-k.Az elöbbit kivégezték,mig az utóbbinak sikerült kijutnia a Pártházból.
  A parlamenterekre a gyilkos sorozatot Mesz János,"Falábú Jankó,vagy Túskólábú" ez volt a csúfneve adta le!”
 • 15. Ovinkor 2011. október 24. 23:14
  „11. SC 2011.10.24. 21:37
  Karhatalmista sorkatonák voltak. Zömmel 1955-ben sorozták be őket Vas és Zala megyében, a 18-ból csak egy jelentkezett önként a szolgálatra. Nagyon érzékletes, ahogy a kórházban az egyik sebesült katona nyilatkozik, s nem érti, hogy miért csinálták ezt velük... Visszakereshető. A három tiszt pedig honvéd ezredes volt, sosem szolgáltak az ÁVH-ban.

  Az ÁVH önállósága 1953-ban megszűnt, létszáma a belügyi alakulatokon belül minimálisra csökkent. 1955-től még a maradék állományt is sorkatonákkal töltötték fel. Az egész jobboldal megpróbálja elfedni az igazságot erről a lincselésről (és a többiről), elsősorban a folyamatos ávósozással. Pedig a szovjet vezetés ezután döntött a végső katonai beavatkozás mellett. Ha valóban olyan fontos lenne nektek a "forradalmatok", sajnálkoznátok az esemény miatt. Ez vezetett ugyanis a szovjet intervencióhoz és a november 4-i - mintegy két óra alatt bekövetkező - teljes vereséghez.”
 • 14. Ovinkor 2011. október 24. 23:05
  „10. olvasom 2011.10.24. 19:13
  Ott éltem évekig.”
 • 13. Ovinkor 2011. október 24. 23:05
  „12. SC 2011.10.24. 21:44
  A kórházban halt bele a sérüléseibe hosszas szenvedés után.”
 • 12. SC 2011. október 24. 21:44
  „ovinkor! Jól olvasom???A pártház védelme közben halt meg?Védte?A forradalmárok meg támadták...Ez van.Egyébként a sírkövén a halálának dátuma:1957!"Kállai Éva (Bp., 1917. márc. 31. - Bp., 1957. ápr. 14.): tisztviselő. Mozgalmi tevékenységét a vasas ifjúmunkások csoportjában kezdte, később az Orsz. Ifjúsági Bizottság (OIB) tagja lett. Ságvári Endre munkatársa, 1942-től az OIB vezetője. 1942. jún.-ban letartóztatták, a hadbíróság 14 hónapra ítélte. Tíz hónapot töltött Nagykanizsán internáló táborban. 1944. márc. 22-én az illegális KMP tagja, a sajtónál dolgozott. 1945-től különböző pártfunkciókban tevékenykedett. 1946-ban férjhez ment Szántó Miklóshoz. 1956. okt.-ben a Köztársaság téri pártház védelme során halt meg. 1940-től több évet töltött börtönben. A II. vgh. befejezése után a sajtónál dolgozott. Súlyos sérülésébe hosszú szenvedés után belehalt. - M. Emlékezés három fiatal hősre (Új Március, 1954. 22. sz.). - Irod. K. É. (nekrológ, Népszabadság, 1957. ápr. 16.. - Szi. Szüdi György, Hegedűs Bite Dániel versei."”
 • 11. SC 2011. október 24. 21:37
  „9. Ovinkor
  Óó,persze,szerinted 56´ ellenforradalom volt...Ki ölt meg kiskatonákat,akik honvédok voltak,nem ÁVH-sok?Senki.Ellenben ÁVH-s kiskatonákat igen.Nem tették le a fegyvert.Kállai Éva meg választhatta volna a lépcsőt is.Vagy a liftet...”
 • 10. olvasom 2011. október 24. 19:13
  „#9,
  jártál életedben,Budapesten??”
 • 9. Ovinkor 2011. október 24. 17:41
  „5. Csetneky 2011.10.24. 12:43
  A Köztársaság téri védők megtapasztalhatták a forradalom magasztos erejét. Már a választ is látom: Ezt érdemlik az ÁVH-sok... Pedig a kivégzett-agyonvert-megcsonkított 18 sorkatonából senki, a négy meggyilkolt pártmunkásból szintén senki, a fehér zászlóval tárgyalást kérő kérő két honvédtisztből - akiket egyszerűen agyonlőttek - szintén senki sem szolgált az ÁVH-ban, a harmadik katonatiszt sem, a szintén parlamenterként lelőtt Mező Imre sem, a forradalmárok baráti ölelése helyett inkább az ablakon kiugrást választó Kállai Éva sem. Nem mintha ennek ellenkezője lincselésre jogosítana fel.”
 • 8. bogabo 2011. október 24. 15:52
  „Nekem is feltűnt, viszont azt is hallottam, hogy direkt kihangsúlyozta, hogy a Szózattal kezdünk. Egyébként fordítva szokás.”
 • 7. dodolle 2011. október 24. 14:31
  „Én csak azt nem értem, hogy véletlenül vagy direkt kezdődött az ünnepség a Szózattal és fejeződött be a Himnusszal?! Ennek nem fordítva kellett volna lennie? Senkinek nem tűnt ez fel? Vagy én vagyok tudatlan és ennek így kellett lennie az ünnep miatt? Nem tudom, ki hogy van ezzel, de engem meglep...”
 • 6. tboy 2011. október 24. 14:21
  „Mindig a múltba tekintünk és arra emlékezünk. De mikor gondolunk végre a jövőnkre is?”
 • 5. Csetneky 2011. október 24. 12:43
  „Ovinkor

  Az irományod inkább lenin elvtársra és kohn béláékra vonatkozik. Csak éppen annyival kiegészítve, hogy ők gyilkolni is remekül tudtak.”
 • 4. intar 2011. október 24. 11:17
  „Elolvastam! Jó lenne egy új beszédírót szerezni......”
 • 3. bogabo 2011. október 23. 23:23
  „firtl teljes szövege itt olvasható, ha valaki mosolyogna: http://www.sopron.hu/Sopron/portal/front_show?contentId=25805”
 • 2. Ovinkor 2011. október 23. 23:13
  „Rombolni akkor is, most is tudtak. Mindezt hőstettként eladni szintúgy.”
 • 1. petry 2011. október 23. 22:21
  „"Egy világválságos, nehéz küzdelemben zajló időszakban az országot romjaiból építjük fel, miközben egy alapjaiban elavult rendszert kell újjáteremtenünk, újjászerveznünk, felelősséggel."

  Mondhatta volna így is: nem tetszik, nem tetszik, nem tetszik a rendszer...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendes főhajtás a sopronkőhidai rabtemető mártírjainak emléke előtt

Az 1956-ban Jánostelepen eltemetett, mártírhalált halt kilenc forradalmár emléke előtt koszorúzással… Tovább olvasom