Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Ünnepelni való világörökség

Az idei világörökségi napon több mint ezren látogatták a helyszíneket.


Fertő-táj. Sárközi Tibor és felesége, Krisztina, valamint hároméves kislányuk, Nóra véletlenül csöppent a világörökségi nap hétvégi rendezvényfolyamába.

– A múzeumvasút miatt érkeztünk Kőszegről Nagycenkre, itt hallottuk, hogy világörökségi napot ünnepelnek a Fertő-parti települések – meséli a családfő. – Ezután úgy döntöttünk, megnézünk más helyszínt is. A nagycenki Széchenyi-kastélyt követően Fertőbozra múzeumvasúttal megyünk, majd ellátogatunk Fertőszéplakra, Széchényi Ferenc kastélyába. Szép dolognak tartjuk, hogy színes programokkal tudatosítják az emberekben, nem akárhol élnek.

Ferkis Zsolt Hidegségen a helyi ízeket kínálta a látogatóknak. Fotó: G. M.
Ferkis Zsolt Hidegségen a helyi ízeket kínálta a látogatóknak. Fotó: G. M.


A 2001 decemberében világörökségi rangot kapott Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették át a világörökségi diplomát az UNESCOtól. Ennek emlékére évente világörökségi napot tart a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület.

– Az idei ünnepen mindenütt hungarikumok gazdagítják a helyi értékeket. Megtiszteltetés, hogy Toronhegyi Pajtánk a karcagi birkafőzésnek adhatott otthont – említi Hidegségen Grubits János. – Ezzel együtt a hidegségi szakács, Ferkis Zsolt pedig a helyi gasztronómia ínyencségeivel kedveskedett a világörökségi nap vendégeinek.

A nevezetes birkapörkölt Varga Viktor, a Karcagi Birkafőzők Egyesülete tagja nevéhez fűződött. – Noha egyesületünk az ország sok részén, továbbá a brüsszeli és a washingtoni Magyar Héten is főzött közönség előtt, ez az első alkalom, hogy meghívást kaptunk a Fertő-tájra – említi a civilben építőmérnök szakács. – A „karcagi" jelző elsősorban a főzési módra utal, ami megkülönbözteti a pörkölt ízvilágát más hasonló eledeltől. Ugyanis mi az egész birkatestet az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel és farokkal, pacallal és belsőségekkel együtt főzzük. A fűszerezéshez pedig csak vöröshagymát, őrölt és csöves paprikát, sót használunk.

Kerékpárral, kocsival, busszal

Az idei világörökségi napon több mint ezren látogatták a helyszíneket kerékpárral, autóval, valamint az első alkalommal bevezetett ingyenes buszjárattal – tudtuk meg Ivanics Ferenctől, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa elnökétől.   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberek, akik sosem hibázhatnak - a GYSEV soproni irányítótornya - fotók, videó

Talán bele sem gondolunk, mi minden kell ahhoz, hogy rendre elinduljanak a vonatszerelvények, s azok… Tovább olvasom