Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Uniós szabványok a játszótereken

A soproni játszóterek mintegy fele még mindig nem felel meg a normáknak.
A játszóterekkel kapcsolatos uniós szabályozásról tartott előadást dr. Németh László TÜV-szakértő, a Soproni Gyermek- és Ifjúsági Táborban. Egy 2003-ban bevezetett rendelet szabályozza a játszóterek biztonságát. Az uniós normák szerint csak a biztonságosságot igazoló tanúsítvány birtokában lehet játszótéren bármit elhelyezni.

Összességében is

– Ha egy játszótér elkészült, egy kijelölt megyei vizsgálóintézet veszi „górcső" alá – mondta el dr. Németh László faipari mérnök, TÜV-szakértő. – Azonban nemcsak maguk a berendezések, de összességében a játszótér is meg kell hogy feleljen az előírásoknak. Két éve, mikor először végeztünk ilyen biztonsági ellenőrzést, a vizsgált huszonkét soproni játszótérből összesen kettőt nyilvánítottunk megfelelőnek.

Csak közel a felük

A rossz tapasztalatok után sok ilyen játszóteret megszüntettek, másikak korszerűsítésébe pedig összesen húszmillió forintot invesztált a városvezetés tavaly és idén.
– A régóta üzemelő játszóterek bevizsgálásának határideje tavaly június 30. volt, de mára is csak közel a felük felel meg a normáknak – tette hozzá dr. Németh László.

Fém is lehet megfelelő

– Élnek tévhitek is a játszóterek biztonságáról az emberekben. Sokan azt hiszik, hogy ahol fémeszközöket lehet találni, az nem biztonságos hely. Ez azonban nem így van, a fémeszközök is megfelelhetnek a szabályoknak. A fő szempont, hogy a gyerek feje, nyaka és ruhája nem akadhat be, vagy szorulhat be az eszközbe.
A vizsgálat során tapasztalt szabálytalanságról jegyzőkönyv készül, és az üzemeltető 2008. december 31-ig köteles megszüntetni azt. Amennyiben beszorulás veszélye áll fenn, azt azonnal meg kell szüntetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállás az örök emberi értékek védelmében

Jókai Anna volt a vendége tegnap este a BW Pannonia Med Hotelben a Soproni Demonstrációs… Tovább olvasom