Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Uniós pénzekből pörgetnék fel megyénk gazdaságát - fotók

A mostani pénzügyi ciklusban megyénkbe eddig lakosonként 100 ezer forint fejlesztési pénzt érkezett. A jövőben gyorsítanák a pályázati rendszert.

A soproni Tűztorony és Látogatóközpontban csütörtökön ismertették egyebek mellett a 2007-13-ig tartó uniós pénzügyi ciklus eddig eredményeit.

- Sopron egykoron elzárt településnek számított, a fejlesztések elkerülték a várost - fogalmazott Fodor Tamás polgármester.

Kávé, jó hangulat és sok milliárd forint uniós pénz. Fotó: Magasi


- Az uniós pályázati rendszer lehetőséget biztosított arra, hogy behozzuk a lemaradásunkat. Ha ez nem lett volna, akkor nem állnánk itt, a szépen felújított Tűztorony lábánál. Az itt élők, valamint az ide érkezők is láthatják, hogy a fejlesztési pénzeket hatékonyan használtuk fel. Megújult a Fő tér, tervezzük a Várkerület rendbe tételét, valamint folyamatban van a fertőrákosi Barlangszínház felújítása is. Nem véletlenül mondjuk tehát, hogy fejlődik városunk.

 A Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében megyékben megvalósuló projektek között megtalálható a soproni Fő tér, Tűztorony és Várfalsétány megújítása, a győri Széchenyi tér és Kapuvár belvárosának rehbilitációja. Folyamatosan szépül meg a fertődi Esterházy-kastély és a pannonhalmi Bencés Főapátság. Korszerűsödik a Fertő menti kerékpárút. Az uniós pénzek révén épült meg a mosonmagyaróvári FUTURA élményközpont, valamint fejlődött Győr és Sopron közösségi közlekedése.


A polgármesteri beszámoló után Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke vette át a szót.

- A megyei önkormányzat tavaly év eleje óta terület- és vidékfejlesztéssel foglalkozik - kezdte a politikus. - Terveink szerint tavaszra elkészül a megye fejlesztési koncepciója. Így világos képet kapunk az igényekről, tervekről. Így 2014-et felkészülten várhatjuk, azaz gyorsabban tudunk jelentkezni az adódó pályázati lehetőségekre. Nagy lehetőség előtt állunk, ugyanis az áhított két-három százalékos gazdasági növekedést úgy tudjuk elérni, ha minél több uniós pénz érkezik hozzánk.

Helyzetbe kell hozni a helyi KKV szektort, fellendíteni a gazdaságoz, ezáltal új munkahelyek jönnek létre.

Az alelnök kifejtette, elengedhetetlen, hogy Győr és Sopron-határ között mihamarabb megépüljön a gyorsforgalmi út. Ezen igény mindenképpen benne lesz a megyei koncepcióban. Fontos az is, hogy a határon átnyúló pályázatok esetében együttműködjünk az ausztriai, szlovákiai társainkkal.

Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója, az idén véget érő pénzügyi ciklus eddigi eredményeit ismertette.
- A Nyugat-dunántúli régióban az uniós pénzeknek köszönhetően 2100 munkahely jött létre, ebből 620 Győr-Moson-Sopronban volt - mondta el az ügyvezető igazgató.

- Fontos megjegyezni, hogy mintegy tizenötezer munkahelyet tudtunk megtartani. A térségben 67 milliárd forintot fizettek ki, megyénkben pedig 27 milliárdot. Az egy főre eső pénz pedig százezer forint. Győr-Moson-Sopronban 35 kilométer utat újítottak fel, valamint közel húsz kilométernyi kerékpárút épült. A fejlesztések révén pedig 12500 fő menetsült az ár-, bel- és csapadékvíz okozta károktól.

 A sajtótájékoztató helyszíne: Tűztorony és Látogatóközpont

Egy projektben újították fel a Fő teret és a Tűztornyot, valamint létrehoztak egy látogatóközpontot és a Várfalsétányt. A soproni belváros újraélesztésének alapja az ott lévő néhány jellegzetes épület és köztér rehabilitációja volt.

A Tűztorony Előkapu építménye kihasználatlan torzó volt, amely a római a római Borostyánkő út maradványait rejtette. Az értékes régészeti emlékek egy része már látogatható.

Egy nívós, figyelemfelhívó, marketing funkciókat is ellátó múzeumi információs fogadóközpont létesült itt, amely magában foglal egy kávézót is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-osztrák Nyugdíjtanácsadó Napok

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és az Osztrák Nyugdíjbiztosítás Magyar-Osztrák… Tovább olvasom