Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Uniós pénzek: A támogatás felgyorsította a fejlesztést

Soproni térség - Az uniós pénzeknek köszönhetően nagyszabású beruházások kezdődtek a privát szférában. Az I. Nemzeti Fejlesztési Terven keresztül érkező támogatás jelentős része ugyanis a magánvállalkozásokhoz érkezett.
Támogatások tekintetében a Sopron környéki települések között Fertőszéplak áll az élen a maga 203 millió forintjával, majd következik Zsira 154 millió, Fertőszentmiklós 153 millió forinttal.

Fertőszéplakon a nyílászárókat gyártó külföldi tulajdonú Velux nyert el 200 millió forintot. Kónya István ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a cég évente mintegy egymilliárd forintos fejlesztést hajt végre. A pályázaton elnyert összeget új gyártósorok beszerzésére, a meglévők korszerűsítésére fordították.

– Lényeges, hogy az uniós pénzek túlnyomó többsége nem az önkormányzatokhoz érkezett, hanem pályázatok alapján a településeken működő vállalkozásokhoz – mondta el Dorogi Árpád, Zsira polgármestere, aki egyben több mezőgazdasági vállalkozást is vezet. –

Számítások szerint a Zsirára és Sopronhorpácsra jutott 272 milliós támogatás révén a két településen összességében 1,2 milliárd forint összegű fejlesztés, beruházás valósulhatott meg. A támogatás felgyorsította a modernizációt. Ennek keretében új gabonatároló épült, valamint mezőgazdasági gépeket, eszközöket szerezhettek be úgy, hogy kevesebb hitelt kellett felvenni.

Fertőszentmiklós több nagyprojektben vállalt gesztori szerepet. Horváth Tibor polgármester szerint a településre a 150 millió forintból ténylegesen mintegy hetvenmillió érkezett. – Felmérték a Sopron–Csorna vasútvonalon lévő állomások állapotát, a költségeket Fertőszentmiklós neve alatt számolták el. A megmaradt pénzt a közlekedés fejlesztésére, aszfaltozásra, útburkolat-megerősítésre költöttük el – zárta Horváth Tibor.P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtési megoldások: A gáz kényelmes, de továbbra is drága

Sopron - A fűtési szezon kezdete előtt annak jártunk utána, hogy a gázár-támogatási rendszer… Tovább olvasom