Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Uniós pályázatok: segítség az önerőben

Harmincmilliárd forint vár az EU Önerő Alapban arra, hogy a közszférában finanszírozási problémákkal küzdő szervezetek pályázati önerejének biztosításához segítséget nyújtson. Regisztrálni már lehet, az igénylés most indul.

Október 16-tól lehetett jelezni az uniós támogatású projektek finanszírozási helyzetének javítására létrehozott EU Önerő Alapra a támogatási igényeket, 24-től pedig már a kérelmeket fogadják. A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntése alapján 30 milliárd forint került az alapba – kaptuk a hírt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.-től.

Minden olyan önkormányzat is bejelentheti igényét a támogatásra, amely már rendelkezik szerződéssel egy uniós támogatásból megvalósuló projektre. A támogatás lehet visszatérítendő és vissza nem térítendő is, folyósításáról a fejlesztéspolitikáért felelős miniszter dönt. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a november 30-ig beérkezett számlákat idén ki is fizeti.

A forráshiánnyal küzdő önkormányzatok számára is lehetőséget ad az alap arra, hogy az uniós pályázatokhoz szükséges önerőt így teremtsék elő. A megkérdezett polgármesterek is pozitívnak tartják a segítséget, de többen azt is hozzáteszik: bár lett volna ilyen alap előbb...

– Van létjogosultsága ennek az alapnak, biztosan lesz is igény rá – vélekedik Talabér Jenő, Sopronhorpács polgármestere. – Ha tavaly lett volna ilyen, mi is igényeltük volna, most viszont nincs olyan pályázatunk, amihez használhatnánk.

Baltigh Márta, Fertőrákos polgármestere is jónak tartja az önerő-támogatást, hiszen sok kistelepülésnek jelentett gondot a korábbi években az önerő előteremtése. Sokszor éppen ennek hiányában estek el a lehetőségektől. – Mi is megvizsgáljuk a lehetőségeinket – tette hozzá a Fertő-parti település vezetője.

– Egyelőre nem élünk vele, eddig bírtuk saját forrásból is a pályázatokhoz szükséges önerő finanszírozását – nyilatkozta Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere. Egyetért kollégáival: jó, hogy van az alap, segíthet a forráshiányos önkormányzatokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Esélyt se adjunk a széthúzásnak´ - 1956-os főhajtás Sopronban - fotók

Méltó módon ünnepelte Sopron az ötvenhatos forradalom és szabadságharc évfordulóját. "A forradalom… Tovább olvasom