Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Uniós forrásból épülne

Uniós pénzekből épülne meg az M9-es gyorsforgalmi út Sopron–Pereszteg, valamint az M85-ös Győr–Csorna közti része.
Körvonalazódik, hogy milyen besorolású útra és mely útszakaszokra kérhető európai uniós támogatás az elkövetkezendő hét évben. A végleges adatokat az úgynevezett Közlekedésfejlesztési Operatív Program tartalmazza majd, amit várhatóan október végén, november elején fogad el a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A változások megyénket két esetben érintik. Az előzetes tervek szerint az M9-es Sopron–Pereszteg közötti húsz kilométeres szakaszát, valamint a Győr–Csorna közötti mintegy harminchét kilométeres részt uniós forrásokból finanszírozzák.

A két szakasz az operatív programban együtt szerepel, azaz az összesen 57 kilométeres projektre közel 88 milliárd forint uniós támogatással számolnak. Információink szerint az M9-es, illetve az M85-ös jelzésű utak a korábbiakkal ellentétben nem gyorsforgalmi út, hanem csak gyorsforgalmi úttá fejleszthető besorolást kaptak. A kettő között az a különbség, hogy az utóbbi besorolásba kerülő szakaszok főútként épülnek meg, de a későbbiekben – a forgalom függvényében – autóúttá vagy autópályává fejleszthetők. Az mindenesetre bizonyos, ha tartani szeretnék az M9-es és M85-ös utak 2013-as átadási határidejét, akkor legkésőbb 2008-ban meg kell kezdeni a kivitelezést.

– A Közlekedésfejlesztési Operatív Program véglegesítését mi is várjuk, hiszen ennek tudatában írhatjuk ki a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési pályázatokat, vagy folytathatjuk le az engedélyeztetési eljárást – mondta el lapunknak Béni Gyöngyi, a Nemzeti Autópálya Zrt. szóvivője. – A Nemzeti Autópálya Zrt. ugyanakkor tovább folytatja az idén vagy jövőre elkészülő autópályák, autóutak építtetését. Ez Győr-Moson-Sopron megyét nem érinti, hiszen a megyében ebben az időszakban nem adnak át gyorsforgalmi utat.

Kérdésünkre, miszerint milyen forrásból és mikortól valósul meg az M9-es Peresztegtől délre – Nagykanizsa felé – vezető szakasza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtóosztályán mindössze azt a választ kaptuk, hogy az operatív program elkészülte után tudnak bővebb felvilágosítást adni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fülöp Géza kész az új kihívásokra

„ Az elmúlt másfél évtizedben sem szürkültünk el, és készen állunk megfelelni a következő évek… Tovább olvasom