Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Und Habsburg Ottót fogadta első díszpolgárává

Undon szombaton délelőtt díszpolgárrá avatták dr. Habsburg Ottót. A Páneurópai Unió elnöke életművével és a kisebbségek iránti elkötelezettségével érdemelte ki, hogy a település díszpolgára lehessen.
Habsburg Ottó Guzmits Ferenctől, Und polgármesterétől vette át a díszpolgárságot tanúsító oklevelet.
Und, e 380 lakost számláló kis falu önkormányzata ez év júliusában döntött úgy, hogy a falu történetében először díszpolgári címet adományoz. A választás dr. Habsburg Ottóra esett, aki korábban már járt a többségében horvátok lakta településen és élénken érdeklődött életük iránt. Az ünnepi rendezvényre a katolikus templomban magyar és horvát nyelvű zenés szentmisén került sor. Guzmits Ferenc polgármester méltatta a Páneurópai Unió elnökének életútját, majd a képviselő-testület határozatát ismertetve kiemelte, dr. Habsburg Ottó életművével és a kisebbségek iránti elkötelezettségével érdemelte ki, hogy Und díszpolgára legyen.
A kitüntetett láthatóan meghatódottan fogadta el a díszpolgári címet és válaszbeszédében történelmi áttekintést adott a magyar–horvát kapcsolatokról, hangsúlyozva, hogy a két nemzet – bár voltak kisebb nézeteltéréseik – együtt és külön-külön is sokat tett az európai értékek megmentése, megőrzése érdekében.

A horvátok köszönik

Karagic Mihály, az Országos Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke a magyarországi horvátok nevében köszönte meg Habsburg Ottó érdekükben tett fáradozásait. Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat alelnöke köszöntőjében kitért az 1989-es Páneurópai Piknikre is, amelynek fővédnöke volt Und díszpolgára.
Dr. Habsburg Ottó és Und kapcsolatáról Guzmits Ferenc elmondta, az elmúlt nyáron látták először vendégül a falu első díszpolgárát. Az európai uniós csatlakozásról, előnyeiről és hátrányairól tartott előadást. Hosszasan érdeklődött az undi horvátság múltjáról, jelenéről. Ekkor derült ki, hogy horvát kötődése még gyermekkorából származik, mert felsőpulyai (Oberpullendorf) horvát nemzetiségű házitanítója volt.
– Úgy érezzük, a horvát nemzetiség egy kicsit talán közelebb áll a szívéhez, mint a többi – fejtegette a polgármester. – Segítséget is ígért – nem közvetlenül Undnak, hanem – a magyarországi nemzetiségeknek, hogy az unión belül se kerülhessünk hátrányos helyzetbe. Habsburg Ottóban egy nagyon kedves, barátságos, közvetlen, a mások gondját mélyen átérző embert ismertünk meg.

Nagy segítőjük

A nyolcvanéves Prikaszovits Antalné Ágnica (Ágnes) néni is ott volt a templomban a felemelően szép ünnepségen.
– Nagyon örülünk, hogy eljött hozzánk Habsburg Ottó. Hogyne, hiszen nagy segítőnk. Sokan irigyelnek bennünket, hogy elfogadta egy ilyen kis falu elismerését. Nagyon szimpatikus ember. Olyan, mintha horvát lenne.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FPÖ-tagok a bővítés ellen?

Amennyiben az Európai Unió elzárkózik attól, hogy az Ausztriát érintő tranzitmegállapodásokat… Tovább olvasom