Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Ultrahangnapok: belénk látnak

Sopron - Huszonkettedik alkalommal rendezik meg Sopronban az ultrahangnapokat. A tegnap megnyitott szakmai rendezvényen megemlékeznek arról is, hogy negyven éve használják Magyarországon az ultrahang-diagnosztikát.
Idén nosztalgiáznak is egy kicsit a Soproni Ultrahang Napok résztvevői, ugyanakkor a legmodernebb eszközökkel és eljárásokkal is megismerkednek. Ez az oka, hogy dr. Baranyai Tibor, az orvoskongresszus elnöke, a tanácskozás szervezője idei rendezvénysorozatukat úgy foglalta össze: „megőrizzük a múltat és alakítjuk a jövőt".

A tegnap kezdődött és vasárnap délig tartó szakmai rendezvényen a kiállítók standjain a legmodernebb technikával ismerkedtek a résztvevők, köztük dr. Baranyai Tibor is.
A tegnap kezdődött és vasárnap délig tartó szakmai rendezvényen a kiállítók standjain a legmodernebb technikával ismerkedtek a résztvevők, köztük dr. Baranyai Tibor is.

– Az elmúlt negyven év magyarországi ultrahang-diagnosztikájáról három társammal könyvet is írtunk, amelyből a több mint ötszáz résztvevő kap egy-egy példányt – árulta el a Kisalföldnek dr. Baranyai Tibor, az Erzsébet-kórház főigazgató főorvosa, aki több mint két évtizede szervezi Sopronban a szakma egyik legrangosabb összejövetelét. Az ultrahangnapok az idők során „túlnőtte" saját nevét, hiszen ma már a legmodernebb komplex képalkotó eljárásokról hallhatnak előadásokat a résztvevők, sőt, a kiállító cégek jóvoltából ki is próbálhatják, el is sajátíthatják a gépek, berendezések használatát. – A technika folyamatosan fejlődik, a radiológusoknak állandóan tanulniuk kell. Ez a rendezvény erre is lehetőséget ad – tette hozzá a főszervező.

Maga az UH-eljárás rendkívüli, hiszen nem terheli a szervezetet, gyors és pontos. Átütő sikert értek el a szülészet, a szívgyógyászat, az emlő betegségeinek diagnosztizálásában. Az ultrahang már négydimenziós, az MR mellett egyre nagyobb teret kap a PET-CT, ami sejtszinten is kimutatja az elváltozásokat. Ezek költséges eljárások ugyan, de segítenek a korai felismerésben, a megelőzésben, a hatékony gyógyításban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újrahasznosítás: sál készülhet a flakonból

Sopron - Hatalmas kamion állt tegnap a városháza szomszédságában hosszú órákon át. Interaktív tárlat… Tovább olvasom