Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Újrázó és búcsúzó polgármesterek

Az önkormányzatok megújításának kormányzati ígérete miatt vidéken most bizonytalannak érzik a jövőt.
Ezzel együtt mindenütt készülnek az őszi, helyhatósági választásokra. Ki úgy, hogy elhatározta, megméretteti magát, ki úgy, hogy eldöntötte: befejezi polgármesteri pályafutását. A Kisalföld annak próbál meg utánajárni, ami a legtöbb községben egyelőre csak szóbeszéd: ki lesz az új polgármester? Ezúttal Hidegség és Hegykő első embereit kerestük meg.

Egyetlen szavazattal

Hidegségen négy évvel ezelőtt egyetlen szavazattal nyerte a helyhatósági választást Kovács István. Bár a második helyezett jelölt fellebbezését elutasították, a testület feloszlatta önmagát, s így időközi választást kellett kiírni. Az újabb megmérettetésen aztán már nagy többség állt Kovács István mögé, aki azóta is irányítja a falut. A polgármester most szívesen vállalna újabb négy évet Hidegség élén.

Az önállóság ígérete

– Egyelőre nem téma a választás, legalábbis én nem hallottam róla, az emberek figyelmét inkább az országos politikai hírek kötik le – véli Kovács István. P is érdeklődve várja a híreket, már csak azért is, mert Hidegségnek mindössze 347 lakosa van. Érinti tehát őket a racionalizálás, holott négy éve éppen az önállóság ígéretével nyert a polgármester. – Körjegyzőségben voltunk, de önállóak lettünk. Ha változtatni kell, majd újraértékeljük a lehetőségeinket. Mi mást tehetnénk? – mondja erről Kovács István. Hidegségnek az önkormányzatán kívül nincs is intézménye, a gyerekek Fertőhomokra és Hegykőre járnak óvodába, illetve iskolába. Néhány vállalkozó működik ugyan a faluban, de adójuk elenyésző összeggel növeli az évi negyvennyolcmillió forintos költségvetést.

Fejlődésre ítélve

Sokkal szerencsésebb helyzetben van a közeli Hegykő, ahol a jelentős idegenforgalomból évente 10–20 millió forintot profitál az önkormányzat. Nem indul tehát rosszul az, aki átveszi Völgyi Jánostól a stafétabotot. A községet tizenkét éve irányító polgármester szeretne élni a nyugdíjba vonulás lehetőségével. (Bár még csak 56 éves, három ciklus után erre lehetősége van.) Az aktákat vászonra, a golyóstollat ecsetre cseréli a művészi tehetséggel is megáldott faluvezető...

– Hegykőn minden adott a szerencsés és gazdag folytatáshoz. Úgy is mondhatnám, a falu fejlődésre van ítélve – nyilatkozta a Kisalföldnek a búcsúzó polgármester, aki főállásban irányította az 1300 lakosú, idén 240 millió forintból gazdálkodó községet. Utódjáról egyelőre csak találgatni lehet, annyi azonban bizonyos, hogy Völgyi János a jelenlegi alpolgármester, Szigethi István indulásában és győzelmében bízik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókba kerül a védekezés

Mintegy 1500 liter olajjal szennyezett perlit került hordókba a soproni Lövérek júniusi talajszennyezése kapcsán a vizekből. A védekezés 5,5 millió forintba került, de ez még messze nem a végösszeg. – Hamarosan vizsgálat indul a soproni Lövérekben júniusban bekövetkezett olajszennyezés mértékének – és felelőseinek – megállapítására – tudtuk meg dr. Hajdu Klárától, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettesétől. Tovább olvasom