Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Újraindult a nyestvadászat

Sopron - A nyitott ablaknál szunyókáló háztulajdonosok nemritkán riadhatnak szokatlan zajokra. Sopron kertvárosi részein leggyakrabban a nyestek garázdálkodnak, idén is érkeznek bejelentések a gyepmesterhez.

– Mostanában a rókákra nem hallottam panaszt, nyestből viszont van bőven a városban. Jómagam a Széchenyi téren is láttam hajnalban garázdálkodó nyesteket – kezdte Galuszek Ferenc gyepmester. Sok jelzés érkezik hozzánk, de mi csak az elhullott állatokat szedjük össze, nem feladatunk a nyestek begyűjtése. Csapdát viszont adunk a befogásukhoz. Ez egy hónapra 2000 forintért bérelhető, de amikor visszahozzák, visszaadjuk a pénzt, így gyakorlatilag semmibe sem kerül a kölcsönzés. A csapdában rekedt nyesteket megjelöljük, és a Harkai úton, a szeméttelep közelében szabadon engedjük.

Megtudtuk, nem könnyű a fürge, védett rágcsálókat megfogni, hiszen mindenütt megtalálják a számukra biztos védelmet nyújtó zugokat. Szeretik a gyümölcsöt, a rovart, a madártojást, és táplálék után kutatva egyre közelebb merészkednek a házakhoz. Az autószerelők is tapasztalják időnként a nyestek kártételét, de léteznek módszerek a távoltartásukra. – Az autóba való nyestriasztó szereléssel együtt 10–13 ezer forint. Ez az emberi fül által hallhatatlan frekvenciájú hangokat bocsát ki, ami az állatok számára annyira zavaró, hogy elkerülik a járművet. A nyest akár több tízezres kárt tehet a járműben. A motortérbe bújnak, elrágják a vezetékeket – mondta Fazekas László, egy soproni autószalon munkatársa.

Olvasóink írták

  • 2. Eprecske 2009. augusztus 12. 13:38
    „"Megtudtuk, nem könnyű a fürge, védett rágcsálókat megfogni..."
    JÉZUS ISTEN! KI VOLT A CIKKÍRÓ? NEM JÁRT ISKOLÁBA? A NYEST MIÓTA RÁGCSÁLÓ?????? SZENNYLAP!!! JAH! ÉS MIÓTA VÉDETT A NYEST?”
  • 1. EDEM55 2009. augusztus 10. 23:01
    „Kedves Galuszek Úr! A kutyájukat póráz nélkül sétáltató kedves lakóparki társainkkal nem lehet valamit tenni ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a felszámoló vezeti a Dekorsyt

Sopron - Most már a felszámoló, a CRAC-ORG Felszámoló és Csődmenedzselő Zrt. megbízottja vezeti a… Tovább olvasom