Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Újraélesztés a futballpályán

Majdnem tragédiával végződött szerdán este egy kispályás labdarúgó-mérkőzés.

Horváth Gábor műtőssegéd
B. János (44) a meccs végén infarktust kapott. Életét Horváth Ákos és Horváth Gábor mentette meg, akik a mentők kiérkezéséig próbálták újraéleszteni.

A beteget csütörtökön a soproni kórházból az Országos Kardiológiai Intézetbe szállították szívkatéterezésre, amelyet azonnal végrehajtottak. Élettársa, aki elkísérte Budapestre, elmondta, a körülményekhez képest jól van, de hogy mi történt vele, arra nem emlékszik.

– Éppen kint voltam a Jereván-lakótelepi tóparti pályán, amikor megtörtént a baj – idézte fel a történteket Horváth Ákos tűzoltó törzsőrmester. – Valamikor magam is fociztam, gondoltam, megnézek egy-két mérkőzést. A bíró lefújta a meccset, a csapatok már jöttek le a pályáról, amikor B. János az oldalvonalnál minden előzmény nélkül arcra esett, úgy, hogy még a kezét sem tudta maga elé tenni. Azonnal odarohantam, mert sejtettem, hogy baj, nagy baj lehet. Egy másik férfi is segített, a nevét sajnos nem tudom, csak azt, hogy a kórházban dolgozik. Ketten próbáltuk újraéleszteni.

– Nem volt pulzusa és levegőt sem vett – folytatta Horváth Ákos. – Szájon át lélegeztettük, közben megpróbáltuk újraindítani a szívét. Nem tudom, hogy mennyi ideig küzdöttünk az életéért, mennyi idő telt el a mentők kiérkezéséig, de az orvos azt mondta – miután átvették tőlünk és defibrillátorral harmadszorra sikerült visszahozni a szívműködését –, hogy nekünk köszönhető az élete. Azért segítettem, mert tudtam, hogy ilyen esetben mit kell tenni, hiszen a tűzoltóknál tanítják az életmentést.
Horváth Ákos segítője Horváth Gábor volt, aki a kórház szemészeti osztályán műtőssegédként dolgozik.

Horváth ákos tűzoltó törzsőrmester
– Én a másik pályán néztem egy mérkőzést és készülődtem a mienkre, amikor szóltak, hogy rosszul lett egy ember. Tudták, hogy a kórházban dolgozom, ezért feltételezték, van némi ismeretem, mit kell ilyenkor tenni. Azonnal rohantam a helyszínre. Először azt hittem, hogy epilepsziás rohama van, ezért kinyitottam a száját, de a nyelve a helyén volt. A hátára fordítottuk. Nem volt pulzusa. Gyanítottam, hogy a szívével lehet valami baj. Szerencsénk volt, sikerült életben tartani a mentők megérkezéséig.

Márkus Lajos évtizedek óta barátja B. Jánosnak, egy csapatban fociznak.
– A bíró épphogy lefújta a mérkőzést, amikor János minden előzmény nélkül összeesett. Ez háromnegyed hétkor történt. Játék közben nem panaszkodott, hogy esetleg rosszabbul érezné magát, és tudomásom szerint korábban sem volt gondja az egészségével. Kispályán 1987 óta focizunk együtt.
Fiatalabb korában aktív sportoló volt, focizott a Textilben, majd a Vasasban.

Népszerű a kispályás foci

Sopronban rendkívül nagy népszerűségnek örvend az évről évre megrendezésre kerülő városi kispályás labdarúgó-bajnokság, A küzdelemsorozat – amelyben összesen 104 csapat vesz részt – hétfőn kezdődött. A sportfelügyeleti irodában megtudtuk, ezeken a mérkőzéseken nem kötelező orvos jelenléte, annak ellenére, hogy egy-egy játéknapon több mérkőzést is rendeznek egymás után.

Olvasóink írták

  • 1. Julcsi 2008. április 13. 17:44
    „Mért nincs kép a megmetőkről?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 ezer hallgatót oktatnak

– A NYME háromezer új hallgatóval, összesen 14 ezer egyetemista oktatásával kezdi meg a 2006– 2007-es tanévet, amely teljesen új rendszerben indul – mondta dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora. – Ettől az évtől kezdődően vezetik be hazánkban az úgynevezett lineáris, kétciklusú képzést, amely hároméves alapképzésből, majd kétéves mesterképzésből áll. Tovább olvasom