Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Újra Sopronban a Nádasdy-huszárok - fotó

A limanowai csata századik évfordulóján, a 9. Nádasdy-huszárezred emlékére avattak emléktáblát vasárnap a Deák téren.

„A Sopronban állomásozó volt császári és királyi 9. Nádasdy-huszárezrednek és az I. világháború során elesett tisztjeinek és huszárainak emlékére.

Az ezred 1914. december 11-én Limanowánál önfeláldozó küzdelemben, hősies magatartással, a császári és királyi 10. lovas hadosztály többi huszárezredével együtt akadályozta meg az orosz alakulatok áttörését a magyar királyság területére" – olvasható az önkormányzat és a Soproni Városszépítő Egyesület márvány emléktábláján, mellette pedig egy szép bronzplakett a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesülettől.

Az emlékmű felavatásán az emlékezés koszorúit is elhelyezték Sopron és az ország nevében. Fotó: Magasi


A kettő együtt épp ott áll, ahol a limanowai csata 10. évfordulóján avattak hatalmas emlékművet, ám Kisfaludy-Stróbl Zsigmond alkotását az ötvenes években egy éjszaka alatt lebontották és eltüntették.

A tegnapi megemlékezésen felelevenítették a hős huszárok emberfeletti küzdelmét, miközben az ország több hagyományőrző csoportja is körbeállta a szónokokat.

Hende Csaba honvédelmi miniszter kijelentette: az új emlékhellyel a Nádasdy-huszárok most újra visszatérnek Sopronba.

– A mostoha időjárás ellenére a leghűségesebb város lakói közül sokan itt vannak, de hol vannak a fiatalok, hol vannak az iskolák? – kérdezte a miniszter, aki egy hét múlva a lengyelországi csata helyszínén is ott lesz a megemlékezésen.

– A lengyelek ma is hálásak a magyar huszárok önfeláldozó harcáért. Küzdelmük megmentette az oroszoktól Galíciát. Mindig van virág a magyar sírokon Limanowában. Ha csak gondolatban is, de legyenek ott a soproniak is a hősöknek tisztelgő ünnepségen – zárta Hende Csaba.
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az enyészet az úr vendég helyett Maroni szállóban

A Maroni szálloda üresen álló, egyre csak romló állagú épülete lehangoló látványt nyújt a híres… Tovább olvasom