Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Újra régi helyén a meteorológiai állomás

Sopron - Visszaköltözhetett a régi helyére, a Kurucdombra a meteorológiai szolgálat soproni állomása. Az öt munkatárs áthelyezte a műszereket a régi szélmalomépületbe, és a mérések már megkezdődtek.
Hét év után a Kertvárosból ismét a kurucdombi szélmalomba költözhettek vissza a soproni meteorológiai állomás műszerei és munkatársai. Az épületre 2000 áprilisában került lakat, most pedig ismét itt folytatódhat a munka az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) égisze alatt.
– Társadalmi munkában öten végezzük a méréseket – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Kiss Márton, a soproni állomás vezetője. – A város részére az épület átadása folyamatban van, a kezelői feladatokat várhatóan a Nyugat-Magyarországi Egyetem kapja majd meg. Reméljük, egy főállású munkatárs is segítségünkre lesz majd az egyetemtől az észlelésekben.

Műszerparkunk immár teljes, az OMSZ hitelesített hagyományos műszerekkel és automatával szerelte fel az állomást.
– A mért adatok szeptember 1-től a központi adatbázisba is bekerülnek. Szélsebességet, hőmérsékletet, zúzmarát, csapadékmennyiséget, napfénytartamot és párolgást mérünk, de van itt száraz és nedves hőmérő is.

Kiss Márton hozzátette, a folyamatos állomásbezárások után Sopronban kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy egy megszüntetett mérőállomást újra megnyitnak. – Mivel az átadás még nem valósult meg, mi az OMSZ-szal egyetértésben úgy döntöttünk, hogy mielőbb elkezdjük a kurucdombi észlelések beindítását. Így ismét teljes lesz az észlelési repertoár, beleértve az automatával és manuálisan végzett méréseket. A szélmalomból gyönyörű panoráma nyílik a városra és környékére, az országban kevés hasonló adottságokkal rendelkező állomás van. Ráadásul Magyarországon itt indult el elsőként a meteorológiai észlelés 1711-ben Gensel János közreműködésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennapok a rács mögött - Sopronkőhida

Sopronkőhida - Sátoraljaújhelyen kívül jelenleg csak a sopronkőhidai fegyintézetben van különös… Tovább olvasom