Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Újra ragyogott a Kelet Fénye Sopronban

Második alkalommal rendezték meg hétvégén Sopronban a Kelet Fénye Fesztivált. A rendezvényre ellátogatott India magyarországi nagykövete, Gauri Shankar Gupta is.

A Gyermek- és Ifjúsági Központba két napra beköltözött a mesés Kelet. A hétvégi fesztiválon számos előadás, meditációs gyakorlatok, filmvetítés, koncert, teaház és kiállítás várta az érdeklődőket, míg a legkisebbeket játszóház fogadta. A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy segítsen életben tartani a magyarság keleti gyökereit. A programot a Pro Kultúra és a Magyarországi Buddhista Misszió szervezte közösen.

A fesztivál hivatalosan Hummel Rozália ikonfestőművész kiállításával kezdődött, melyet dr. Pressing Lajos, a Buddhista Misszió vezetője és Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete nyitott meg. A nagykövet két napot töltött Sopronban és programjában időt szakított arra, hogy lapunknak is nyilatkozzon.

A Kelet Fénye Fesztivál lenyűgözte Gauri Shankar Gupta indiai nagykövetet, aki továbbfejlesztené az indiai magyar kapcsolatokat. Fotó: Magasi
A Kelet Fénye Fesztivál lenyűgözte Gauri Shankar Gupta indiai nagykövetet, aki továbbfejlesztené az indiai magyar kapcsolatokat. Fotó: Magasi

– Sopron csodálatos város, gazdag történelemmel. Roppant nagy hatást gyakorolt rám a belváros és rendkívül tetszett a Páneurópai Piknik emlékhelye is. Kellemes és jó hangulatú találkozón vettem részt Fodor Tamás polgármesterrel, melyen a kétoldalú kapcsolatok lehetőségeiről beszélgettünk. Magyarország és India kapcsolatai jók, de szeretnénk még tovább fejleszteni őket – összegezte benyomásait a nagykövet, aki igyekszik minél jobban megismerni hazánkat.

– Néhány hónapja tartózkodom Magyarországon, de sok városban jártam már Budapesten kívül is. Havonta legalább egy vidéki városba igyekszem eljutni. Szerveztünk indiai kulturális programokat Egerben, Pécsett és Balatonfüreden is, és hasonlót szeretnénk a jövőben több helyszínen, így például Sopronban is.


A Kelet Fénye Fesztivál lenyűgözte a nagykövetet, aki feleségével együtt hosszasan időzött Hummel Rozália kiállításán.

– A keleti és nyugati civilizációnak egyaránt megvannak az értékei, de három fő különbséget érzek köztük. A keleti kultúra a befelé fordulásra ösztönöz, míg Nyugaton a kifelé fordulás jelenti az örömforrást. Keleten az egységesség hangsúlyosabb, míg Nyugaton a változatosság, holott minden egy tőről fakad és végül minden visszatér ebbe. Nyugaton a gazdaság az első, az alapján mérnek mindenkit, mennyit termel. Keleten más a mérték, az számít, lelkiekben mennyire fejlett az ember. Ez a rendezvény – és benne a kiállítás – megvilágítja a keleti gondolkodásmódot, annak sarokpontjait, és tudatosságra ébreszt a spiritualitást illetően – zárta a nagykövet.

Olvasóink írták

  • 1. PancsKaszaMell 2010. november 22. 22:30
    „Most akkor a két fotó közül melyiken van Gauri Shankar Gupta indiai nagykövet?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a Lackner-szobor Sopronban

Az önkormányzat közreműködésével megszépült a Lackner Kristóf-szobor és környezete. Tovább olvasom