Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Újra kell gondolni a fürdőfejlesztést

Nagycenk–Sopron - Át kell dolgozni a soproni fürdőfejlesztéssel kapcsolatos terveket, miután bizonyossá vált, Nagycenken nincs termálvíz. A fedett uszodában bővíteni kell a medencéket.
Élénk vitát váltott ki a Kisalföld Online-on a nagycenki termálvízkutató fúrás eredményeiről szóló írásunk. A vélemények megoszlanak. Egyesek azonban felvetik, hogy a helyi szakemberek szerint csekély volt annak a valószínűsége, hogy termálvizet találnak. Ennek ellenére mégis megrendelték a kivitelezést, s ki is fizették a 120 millió forintos költséget. Mások úgy vélik, amennyiben nem végzik el a fúrást, sosem derült volna ki, hogy van-e víz.

Soóky Barna, a kutatófúrás vezetőtervezője nem tartja kudarcnak, hogy nem találtak termálvizet. – A fúrás során a várt kőzetlemezekkel találkoztunk, eleinte biztatóak voltak az eredmények, aztán kiderült, még sincs víz – mondta el a Kisalföld megkeresésére Soóky Barna. – Pontosabban olyan lassú volt az utánpótlása, hogy gazdaságosan nem lehet kitermelni. Országszerte már feltárták azokat a kutakat, ahol szinte százszázalékosan található termálvíz. Most azok a területek kerülnek sorra, ahol lényegesen nagyobb a kockázat. A nagycenki is ebbe a körbe sorolható, hiszen az előzetes tanulmányterv hetven százalékra tette a sikert. A jelenlegi geológiai ismeretek birtokában nem érdemes Sopron térségében újabb kutatófúrást végezni.

A sikertelen kutatófúrás miatt a termálvízre alapozott fürdőfejlesztési terveket is át kell gondolnia az önkormányzatnak.

– A fürdőt mindenképpen fejlesztenünk kell, mégpedig úgy, hogy ennek meglegyen a pénzügyi alapja – fogalmazott Hegedüs László, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója. – Pályázati pénzek fürdőfejlesztési támogatásra nincsenek, ezért a beruházás költségét a városnak kell felvállalnia. Azonban mihamarabb lépnünk kell, hiszen a fedett sportmedence annyira telített, hogy nem tudjuk kielégíteni az igényeket. A fedett részt tehát bővítenünk kell. A városnak el kell döntenie, milyen fürdőt szeretne. Kellenek-e élményelemek, hideg, esetleg meleg vizes medencék legyenek. Elegendő-e, ha csak a soproniakkal számolunk, vagy célszerű az idegenforgalmi hasznosítását is betervezni – zárta Hegedüs László.

Olvasóink írták

 • 5. SAmu 2008. július 30. 21:37
  „Ami a fürdőket illeti , Hegedűsék - szerintem - bűzlenek az alkalmatlanságtól. a minap 30 fok feletti, szombati napon a Tómalom kongott az ürességtől. A vízben lévő , soha nem bomló szemetet amíg én oda jártam nem szedték össze, stb. stb. A jegyek árát mindig az infláció felett emelték. Szezonbérlet nincs, odaát ez 35 Euró, ami itt 14 jegy árának fele meg. Személyzet viszont túl sok! Volt amikor itt is hullával lehetett együtt fürödni, aki a móló alatt feküdt...
  Tavalytól már én sem oda járok.”
 • 4. mindigatutit 2008. július 30. 13:30
  „még annyi aztán befejezem.egy seggel csak egy lovat lehet megülni.az nem megy ,hogy lővér fürdő,tómalom,fertő.valamit lekellene passzolni.szerintem.na,ennyi voltam”
 • 3. mindigatutit 2008. július 30. 13:28
  „nem kell más,mint kimenni siegendorfba megnézni milyen medencék vannak ott és megcsinálni olyanra vagy még jobbra és akkor nem lenne tele a sógorok fürdője magyarral.de ezt már vagy 5-10 éve megkellett volna lépni.ehelyett itt mindenféle grandiózus terv készül (befúrunk az erdő alá ,meg egyéb baromságok) meg hogy mit kellene!! csinálni,pedig nem kellene más,mint ,hogy tudják mit akarnak.az a baj,hogy fingjuk sincs a merre továbbról.arra volt eszük,hogy eladják a fürdő alsó részét társasházépítésre ,majd pár év múlva,ha meg valami csoda folytán elindulna valami,akkor azok akik ott laknak fognak betenni a terveknek.bár ne legyen igazam.hú ez sok volt”
 • 2. szkepszis 2008. július 30. 13:16
  „Hát, hogy Soóky úr nem tartja kudarcnak, azt elhiszem. Keresett rajta egy néhány millát. Apropó, mennyit is pontosan ? Hányadik próbálkozása is a környéken ? Milyen eredménnyel ? A 70 %-os valószínűség csak nála létezett. Inkább a 10 % volt az valójában.

  Na további szép álmokat.
  Ja, és tisztelt Polgármester Úr ! Ha legközelebb valaki olajat akar fakasztani, ne higgyen neki ! Marad a munka.”
 • 1. Egy Soproni 2008. július 30. 10:02
  „A FÜRDŐFEJLESZTÉSEN KÍVÜL MÉG SOK MINDEN MÁST IS ÁT KELL, KELLENE GONDOLNI EBBEN A VÁROSBAN!!

  S NEM ÁRTANA HA AZ ÖNKORMÁNYZAT ELŐBB GONDOLKODNA MIELŐTT CSELEKSZIK VALAMIT!!!!

  KÜLÖNBEN EGYRE TÖBBEN ÁTGONDOLJÁK AZT IS, HOGY MIRE SZAVAZTAK LEGUTÓBB AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOKON, S MIÉRT-MINEK!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a vasúti átjáróban

Sopron - Halálos sérüléssel járó baleset történt kedden kora este a Kőszegi úti vasúti átjáróban,… Tovább olvasom