Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Újra épül a Petőfi tér

Sopron - Elkezdték a Petőfi tér újjáépítését, amire 144,2 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület. A munkálatokra a korábbi hibás kivitelezés miatt van szükség.

A költségek egy részét áthárítják a mélygarázs beruházójára, a felszámolás alatt álló SPT Kft.-re. A céggel emiatt még nem számoltak el.

A tervek szerint a munkákkal augusztus végéig végeznek a kivitelezők. A városvezetés múlt év decemberében rendezett lakossági fórumot, amelyen elhangzott: ˝A mélygarázs megépítése után a hibák miatt a Petőfi tér használhatatlan. Nem új teret kell építeni, hanem újra kell alkotni az egészet.˝

Portálunk a kezdetektől nyomon követte a Petőfi téri mélygarázs építését és a tér rendbetételének ügyét. Rendszeresen beszámoltunk a munkák állásáról s már 2007 októberében jeleztük: számos panasz érkezik a térburkolás minőségére. A kockakövek kimozdulnak a helyükről, balesetveszélyes a gyalogos közlekedés. A mélygarázs gyakorlatilag tavaly nyár óta üzemel. Pár napja azonban munkagépek dübörgésétől hangos a Petőfi tér: elkezdték a közterület teljes kijavítását, megszépítését.

Egy lépés előre: Elkezdték a Petőfi tér bontását, hogy később szinte egy vadonatúj, sétány jellegű közterület jöjjön létre. Fotó: Magasi
Egy lépés előre: Elkezdték a Petőfi tér bontását, hogy később szinte egy vadonatúj, sétány jellegű közterület jöjjön létre. Fotó: Magasi

A mélygarázs gyakorlatilag tavaly nyár óta üzemel. Pár napja azonban munkagépek dübörgésétől hangos a Petőfi tér.
– Mindenekelőtt a mélygarázs zárófödém-szigetelésének feltárása és javítása a feladat, mivel 30–50 centiméter magasan áll a pangó víz a rosszul kialakított vízelvezetés miatt – részletezte Kerekes Attila városi főmérnök. – Ez háromszázharminc négyzetmétert érint. Ezt követően elbontják a teljes térfelszíni burkolatot. Az eredeti tervek szerinti rétegrend kialakítása, a helyes vízelvezetés kialakítása, az új burkolat megfelelő alapozási munkálatai után teljesen új, magasabb kategóriájú térkövekkel látják el a felszínt. Új medencét is építenek fény- és hangjátékot produkáló szökőkúttal együtt. A térre rengeteg növény- és virágkazetta, valamint pihenőpad kerül, ami erősíti majd a sétány jellegét. A beruházás során új helyre kerül a Petőfi-szobor is, mégpedig a színház elé.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. SZILAJ 2010. március 26. 21:24
  „Remélem a Petőfi tér után a Deák teret is rendbe fogják tenni...
  Ahogy most kinéz az undorító!”
 • 26. kokopelli530 2010. március 26. 16:05
  „Nem tudom hol eltek. Mindenki partokat szid. Tok mindegy, hogy a munkat ki rendelte meg. Johiszemuen azt felteteleztek, hogy a magat kivitelezonek mondo ceg jo minosego, esztetikus, igenyes munkat fog vegrehajtani. Nem a tervekkel volt a problema. Lehetett volna egy szep, modern ter. Fel lehetett volna dobni tobb viraggal az nem vitas, de ha normalisan elvegzik a munkajukat- MERT ERTENEK HOZZA-, nem kell a varosnak ujabb milliokat eltapsolni.”
 • 25. homersimpson 2010. március 25. 17:57
  „"kedves" egysoproni. Gondolatmenetedből az következik, hogy miután a kormányzat is jogutódja az előzőeknek, számodra tehát a szélsőjobbos Szálasi és a kommunista Rákosi egy kutya? Ne szidjuk egyik vagy másik oldalt?”
 • 24. egysoproni_ 2010. március 25. 15:50
  „18. RábaViktor és adamvok!
  A mélygarázs építését nem az MSZP hanem a város rendelte meg. A városba beletartozik az ellenzék is. Az, hogy ők igennel vagy nemmel szavaztak a garázsra az más kérdés. Egyik önkormányzat a másiknak jogutódja, tehát nem illene szidni sem a jobb oldalt sem a baloldalt. No, de ha már itt tartunk akkor hadd folytassam amit elkezdtél és akkor erre azt mondom, hogy a befejezés már a FIDESZes önkormányzati uralom alatt volt vagyis miért nem ellenőrízték az építési folyamatokat!? Ha lett volna szakszerű műszaki ellenőrzés akkor ugye nem lenne hiba a térburkolásban?! Vagy legalábbis nem ennyi.”
 • 23. muskátli 2010. március 25. 12:40
  „20/ itt kezdödik, ha valaki az igazságot megemliti, akkor moderálva lesz :)
  mit is irtam, már nem emlékszem, de valaki biztos magára vette!”
 • 22. modernsopron 2010. március 25. 11:33
  „mindegy, hogy MSZP vagy FIDESZ, magyarországon minden párt csak a saját érdekeknek dolgozik és nem az emberek érdekeit képviselik. egyszerüen béna és inkompetens a politikai elít. még mindig nincs demokrácia ebben az országban, sajnos. pedig már 20 év volt ahhoz, megtanuljanak....
  orbán "messziászzal" még durvább lesz, nemsokára látni fogjuk !”
 • 21. látó 2010. március 25. 09:30
  „No lám, végre elkönyveltem az erkölcsi győzelmem! (Ha más hát ennyi azért jár...)”
 • 20. muskátli 2010. március 25. 08:20
  „MIndegy hogy szoci vagy milyen párt, ehhez ennek semmi köze. A pártok mind csak a saját zsebükre dolgoznak. A fidesz ugyanugy ezt csinálta volna. Kéz kezet mos alapon. A kivielezö megkeni a politikusokat és igy megy ez a dolog. Miért kerülne amúgy ennyibe minden? Aztán mindenki hallgat. És most felszámolják a ...... olvassátok el az új cikket. Röhej. A sok hülye menedzser tömi a zsebét, de felelösségre vonni soha senkit nem lehet. <moderálva>”
 • 19. adamvok 2010. március 24. 23:08
  „ami el van ..... azt rendbe kell tenni! Aki azon a teren vegigmegy az 90%, hogy bokaficammal fog a vegere jutni... eleg szomoru, hogy egy rakas penzt kell ujra rakolteni, de azt azert tegyuk mar hozza, hogy ki is cseszte el ezt a dolgot akkoriban... megint a 3 betu... M - SZ- P. Az "moderálva.." királyai”
 • 18. RábaViktor 2010. március 24. 22:27
  „Kedves előző hozzászólók!
  Úgy látszik csak kevesen emlékeznek arra, hogy a mélygarázst a szocialista városvezetés találta ki és csináltatta meg a térrel együtt ilyen botrányosra és balesetveszélyesre. Idáig tényleg az volt rengeteg ember baja, hogy közlekedni sem lehetett a téren. A feleségem azt mondta, hogy nem hajlandó színházba jönni, csak ha a két karomban viszem át a téren, mert a cipői sarkát tönkre teszi a rosszul lerakott kövezet. Én persze, hogy nem tudok minden színházjegyhez új cipőt is venni! Ezért aztán nagyon örülök, hogy rendbe teszik az egészet! Remélem nem úgy mint az előző városvezetés! Meg aztán jó lenne, ha be is tudnák hajtani a sok elpazarolt milliót, amit a szocik kidobtak ( vagy eltettek? ) erre a förtelemre.”
 • 17. homersimpson 2010. március 24. 21:07
  „Érdekes egy-két ember hozzászólása. Eddig az volt a baj, hogy miért nem tesz rendet az önkormányzat, most meg az, hogy rendet tesz. Ettől függetlenül ebben a nehéz helyzetben át kell gondolni minden építkezést, és remélem, hogy lesz felelősségre vonás is. Én javaslom kezdeni a volt szocialista döntéshozóknál. Nem véletlenül jutottunk el idáig!!”
 • 16. MotorosPista 2010. március 24. 19:50
  „Sugárba hányok ettől az egésztől!!!

  Remélem megértitek:)))”
 • 15. Vita-Max 2010. március 24. 19:43
  „Sopront is utonérte a pénzszórás szindróma ami évekkel elkezdődött Pesten.Talán elő kellene venni azokat, akik az akkori szerződést aláirták az épittetővel!!!Persze ismerve a magyar törvényeket,itt is az lenne mint máshol az országban.Amit a" Pulyka Gordon Úr" is mondott az állattenyésztőknek.Elnézést nem voltunk körültekintőek......
  Ezzel elintézte 6 milliárd forint sorsát.....Moslék egy világ ez.
  Visszatérve Sopronhoz,azért ezt nem kell hagyni,amúgy sem áll olyan fényesen a város anyagilag.”
 • 14. Csetneky 2010. március 24. 19:22
  „Már korábban is írtam, amit erre a mélygarázsra ráköltöttek eddig, egy kisebb várost fel lehetett volna belőle építeni. Mindezt kb. 60 új parkolóhelyért! A hülyének is megérte, az biztos! Ki is találta ki ezt a remek üzletet?”
 • 13. BLA 2010. március 24. 18:06
  „A walter kiraly dolgaira is ra lehetne tenni egy kis elszamolast, hisz az o bandaja a ludas ebben az egeszben!! Vegre talan befejezodik ez is egyszer, s mindenkorra. Sok embernek ajanlom a Cavintont, hatha rendbejon az emlekezo kepessege. Ugy latszik sokan nem tudnak 4 evnel korabbra vissza emlekezni.”
 • 12. hkrisztina44 2010. március 24. 17:48
  „ennyi pénzt elcseszni........hát durva!!!! Okosok ott fent!”
 • 11. edriana 2010. március 24. 17:48
  „Nekem is rögtön az jutott az eszembe,hogy az esküvőket most tették át a festőterembe! Ez nevetséges ami itt folyik!”
 • 10. boy1970 2010. március 24. 15:46
  „A parkolóház ez idő alatt üzemel?”
 • 9. miracle 2010. március 24. 15:27
  „mz/x
  A SPT Kft majd biztosít ingyen Photoshop programot és fényképeket a még fel nem bontott térről, így egybe lehet dolgozni őket az ifjú párral.”
 • 8. miracle 2010. március 24. 15:25
  „Miután elkészül minden, utána 1 évvel a hír megjelentethető lesz változatlan formában, egyedül a 144 milliót kell 307 millióra cserélni a szövegben...”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ági mama bekebelezi a soproni nyilvános WC-ket

Budapest és Siófok után Sopronban nyitott nyilvános WC-t, valamint az egyik szórakozóhely… Tovább olvasom