Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Újkéren adtak egymásnak randevút a kériek

Igazi ünnepet rendeztek Újkéren a hétvégén, amikor a Kér nevű települések vezető képviselői adtak egymásnak randevút.

– A „Kér" nevű települések egy törzsből származnak. Bíborban született Konstantin bizánci császár 950 körül írt feljegyzéséből tudjuk, a honfoglalás kori magyarok hét törzse egyike a Kér nemzetsége volt. A kériek nagy találkozója a történelmi hagyományápolás szép megnyilvánulása. Örülünk, hogy ezúttal Újkér adhatott otthont e programnak – nyilatkozta Hettlinger Károly, Újkér polgármestere.

A Kér települések újkéri találkozójára hazánkból és a Felvidékről, de a Vajdaságból is érkeztek küldöttségek. Fotó: G. M.
A Kér települések újkéri találkozójára hazánkból és a Felvidékről, de a Vajdaságból is érkeztek küldöttségek. Fotó: G. M.


A rendezvényen Szele Tamásné Szalay Erika körjegyző üdvözölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújkér, a Somogy megyei Bedegkér, a vajdasági Egyházaskér, a felvidéki Ipolykér, az ugyancsak Szlovákiából érkezett Nagykér, a közeli Nemeskér, a Tolna megyei Németkér küldöttségét. Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, választókörzetében két „Kér" is akad, Nemeskér és Újkér.

Nagy taps kísérte szavait, amikor kijelentette: a kériek találkozója az összefogás és a közös érdekek felismerésének jó példája, határainkon innen és túl egyaránt. A települések bemutatása során pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a felvidéki és a vajdasági kériek magyarságidentitása megőrzésében az egyházakra is jelentős szerep hárul.

Ezt követően a rendező önkormányzat meghívásának eleget téve dr. Ujkéry Csaba – aki a hetvenes években Sopronban járásbíróként tevékenykedett, és most a Somogy Megyei Törvényszék elnöki posztját töltötte be egészen június 30-ig – tartott történelmi visszatekintést a kériekről. A tizenegy történelmi regény és több mint száz novella szerzőjeként is ismert dr. Ujkéry Csaba igen fontosnak nevezte a tudaterősítést, ám hozzátette: annyi had fordult meg az évszázadok során magyar földön, hogy vegyes nép vagyunk, a „tiszta magyar" mint olyan, nem létezik.

A kériek találkozóján avatták fel a megszépített faluközpontot. A 12 milliós pályázati pénzből és legalább ugyanakkora önerőből új homlokzatot kapott az önkormányzati hivatal és a kultúrház, a tetőzetet és a nyílászárókat is kicserélték. Igényes térkövezés és parkosítás teszi szebbé a faluközpontot, amelyet Csámpai Norbert katolikus és Pőcze István evangélikus lelkész áldott meg. A kériek találkozóját hangulatos utcabál zárta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertődi jegyző: Megtéveszti a lakosságot az 50 millió forintos működési költség

Füzi Norbert, Fertőd jegyzője közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, a városba tervezett… Tovább olvasom