Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Újjáépül a fertődi kastély operaháza

A fertődi Esterházy-kastélyban nemzetközi alapítványt hoztak létre, hogy széles körű összefogással rekonstruálják az épületet.
Bozóki András kulturális miniszter részvételével amerikai, belga, német és magyar zenetudósok, operatörténészek, rendezők, dirigensek és koreográfusok jelenlétében kedden új korszak kezdődött a fertődi Esterházy-kastély történetében: megtartották annak a nemzetközi alapítványnak az alakuló ülését, amely a világörökség egyik legértékesebb kincsének, Joseph Haydn 1781-ben felavatott és a XIX. század végén elpusztult eszterházi operaházának a rekonstrukcióját tűzte ki célul. A nagyszabású program becslések szerint 5–8 milliárd forintba kerül. A korabeli rajzok és dokumentumok hiteles alapját képezhetik a kiviteli terveknek.

– Az operaház eredeti formájában való újraépítése és a hely szellemének megfelelő hasznosítása azért is nagy jelentőségű elképzelés, mert nem egyszerűen európai kultúrkincset érintő állami beruházásról, hanem nemzetközi szintű civil kezdeményezésről van szó – szólt elismeréssel a fertődi kastélyban Bozóki András kulturális miniszter.
Az alapítvány elnöke, Malina János – a Magyar Haydn Társaság vezetője és a Haydn Eszterháza 2009 Programiroda igazgatója – részletezte: az újraépítés után az operaház Haydn és más korabeli szerzők műveinek egész éven át állandó színpadot biztosít, s Európa egyik legkiemelkedőbb komolyzenei fesztiváljának ad majd otthont.

Ezzel párhuzamosan – Sigrid T'Hooft belga koreográfus és operarendező ötlete nyomán – operaakadémiát is alapítanának, amelynek keretében a XVIII. századi előadásmódot és a színrevitel átfogó kérdéskörét oktatnák a világnak.

Mindez inspiráló szerepet tölthet be a műemlékesek, a művészettörténészek és a zenetudósok együttműködésében, továbbá a térség szervezett, re-

gionális szinten is egyeztetett kultúrturizmusa erősítésében.
Az alapítványban szerepet vállaló Carsten Jung hamburgi színháztörténész, Sigiswald Kuijken hegedűművész, az amerikai Edward McCue akusztika-szakértő, Sigrid T’Hooft koreográfus,

Geert Robberechts, a belga La Petite Band menedzsere egyöntetűen vallották: nem álmot kergetnek, amikor nemzetközi összefogással tervbe vették Haydn operaháza és a XVIII. századi zenei világ életre keltését.
Ivanics Ferenc, a Fertő-táj világörökség elnöke a szervezet együttműködési készségét fejezte ki, mondván: a térség egyik legerősebb kultúrturisztikai látványosságának ígérkezik az operaház, amelynek megvalósításából az egész térség profitálhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdőt takarítottak

Pezsgősüveg, sörösdoboz, cigarettacsikk – mindezekkel már a találkozó helyszínén, az uszodához közeli Printz-pihenőnél találkoztak az erdőtakarításra érkező soproniak. Első látásra fel sem tűnik, hogy mennyi szemét lapul a bokrok, fák tövében, de ha alaposabban körülnéz az ember, máris van miért lehajolni. Esőkabátban, zacskókkal két csoportban indult el szemetet gyűjteni 15-20 soproni. Tovább olvasom