Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Újjáépítik a fertődi operaházat

Fertőd néhány év múlva Kelet-Közép-Európa kulturális központjává válhat. Már elkészült az Esterházy-kastély teljes rekonstrukciójának virtuális terve.
Esterházy-kastély: Elkészült a számítógépes látványterv.
A fellelhető dokumentumok alapján rekonstruálják az eredeti épületegyüttest, amelynek látványossága volt az 1768-ban épült – de ma már csak alapjaiban itt-ott fellelhető – operaház. A program hat év alatt fejeződik be, mintegy 30 milliárd forintból. A Budapesti Műszaki Egyetem rajz és formatervezési tanszékén nyolcfős munkacsoport dolgozott hónapokig a fertődi Esterházy-kastély felújításának virtuális tervén, Molnár Csaba és Czeglédi Péter építészmérnökök irányításával.
– Még az elmúlt év őszén kötöttünk megállapodást a Műemlékek Állami Gondnokságával (MÁG) és a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatallal, hogy tanszékünk elkészíti az Esterházy-kastély rekonstrukciójának számítógépes látványtervét – tájékoztatta lapunkat Molnár Csaba adjunktus. – A fellelhető dokumentumok alapján rekonstruáljuk az eredeti épületegyüttest, amelynek látványossága volt az 1768-ban épült – de ma már csak alapjaiban itt-ott fellelhető – operaház.

„ Sajnos, a tervrajzok ma már nincsenek meg, ezért különböző leírások és visszaemlékezések, művészettörténeti, régészeti kutatások alapján készítettük el a virtuális tervet."

A tizennyolcadik század legnagyobb szabású magyar épületegyüttesének végső kialakítása Esterházy „Fényes" Miklós nevéhez fűződik. A kastély Európa-szerte híres ünnepségek, hangversenyek és opera-előadások – Haydn vezetésével – helyszíne volt. Mindez azonban csak Miklós herceg haláláig (1790-ig tartott). Ezt követően a család inkább Kismartonban tartózkodott. A kastély pusztulásnak indult, az operaházat pedig széthordták.

A kastély megmentésére az 1900-as évek elején az Esterházy család tett először kísérletet. A második világháború tetemes károkat okozott az épületekben, berendezési tárgyait széthordták. Az újabb felújítási kísérlet 1957-ben kezdődött, és nem túlzás, napjainkban is tart. Közben számos terv és elképzelés körvonalazódott hasznosítására, de mindegyik hamvába holt.

Kulturális központtá válhatna

A legújabb elképzelések alapján ismét Európa-hírű kulturális központtá válhatna az Esterházy család magyarországi fészke, hangversenyekkel, operafesztiválokkal. A rekonstrukció alapja a közelmúltban elkészült számítógépes látványterv lehet.

Sághi Attila, a MÁG osztályvezetője, az Esterházy-kastély projektjének vezetője érdeklődésünkre elmondta, a tervek – az idei évet is számítva – hat év alatt valósulhatnak meg, amennyiben végleges döntés születik. Számítások szerint a teljes rekonstrukció mintegy 30 milliárd forintba kerül. Ebben az összegben szerepel például a Fertődöt átszelő út kiváltása is, hiszen az eredeti – XVIII. századi – állapotok visszaállítása a feladatuk.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülés a strandokra

Szinte elviselhetetlen forróság jellemezte a háromnapos ünnepet Sopronban és környékén, így aki csak… Tovább olvasom