Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Újévi kilátások a határ túloldalán

Az élelmiszerek ára nem emelkedett, a fűtés és a benzin azonban drágább januártól Ausztriában, ahol a környezetvédelem érdekében, az ásványi olaj és származékai körében adóemeléssel köszöntött be a 2004-es esztendő.
Simone Bauer-Wagner: Kenyérdrágulás? Inkább kedvezményes akció...
Nyugati szomszédainknál emelkedni fog a betegbiztosítás díja is. Ausztriában, ha egy család gázfűtésre rendezkedett be, az idén januártól megemelt ökoadó miatt a fűtési szezon mintegy hatvanöt-hetven euróval, olajfűtés esetében legalább száz euróval kerül többe. Az ásványi eredetű energiahordozókat érintő adóemelés a benzin literjét egy centtel, a dízel literjét két centtel drágítja meg.

Dr. Gertraud Rabeltől, a Burgenlandi Gazdasági Kamara vezető tisztségviselőjétől megtudtuk továbbá, hogy a szén kilogrammját a továbbiakban plusz öt cent terheli. – Mindez a környezet- és természetvédelem érdekét szolgálja – hangsúlyozta Rabel asszony, aki szólt arról is, hogy az osztrákok csökkenteni szeretnék az országban közlekedő tehergépkocsik számát. Ezért az országon keresztülhaladó kamionok a gyorsforgalmi utakon külön kilométer-számláló berendezés alapján fognak úthasználati díjat fizetni.

Drágulnak a kamionnal szállított termékek?

Az ezzel összefüggésben megkérdezett kismartoniak úgy vélekedtek: hasznos és üdvözlendő dolog a környezetvédelem, ugyanakkor félő, hogy ez a lépés a kamionnal szállított áruk általános drágulását hozza magával. Ausztriában 2004-ben az autósoknak a casco és a kötelező felelősségbiztosítási díj emelésével is szembe kell nézniük. Növekvőben a kórházi ellátásban részesülők száma: ezért még idén várhatóan 3–5 százalékkal kerül többe a betegbiztosítás is.

Akciós péktermékek

Ami az élelmiszereket illeti, Josef Schriefl kismartoni áruházvezető szerint nem változtak az általános forgalmi adók, ezért januártól gyakorlatilag nincs áremelés. A cigaretták és az újságok is ugyanannyiba kerülnek, mint tavaly. – Nálunk a legolcsóbb 2,8, a legdrágább doboz cigaretta 4 euró – mondta Vera Türk, az egyik trafik vezetője. – Legutóbb októberben és novemberben emelkedtek a dohánytermékek árai, 10–10 centtel. Egyelőre nincs szó újabb drágulásról. Simone Bauer-Wagner kenyérbolti eladó pedig nemhogy a péktermékek áremelkedéséről, hanem egyenesen kedvezményes akciókról számolt be.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árucserék problémái az ünnepek után

A Fogyasztóvédelmi felügyelőség Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai folyamatosan ellenőrizték a… Tovább olvasom