Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Újabb teher az önkormányzatoknak - Fizessék ők a vízóra cseréjét

A törvényi változás Nagycenk esetében mintegy 1,6 millió forint pluszkiadást okoz. A vízórák cseréjét, hitelesítését az önkormányzatoknak kell fizetniük.
  
A településeken ezekben a hetekben készítik az idei költségvetést. A polgármesterek, pénzügyi bizottságok azonban egy újabb kiadással is számolhatnak. Még tavaly év végén megváltozott a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény.

Ennek lényege, hogy idén már nem a szolgáltatónak kell kifizetnie a hálózatba már beépített mérőórák cseréjét, hitelesítését. A költségek az ellátásért felelős önkormányzatokra hárultak.

Nagycenk esetében a változás mintegy 1,6 millió forint kiadással jár. A településen 700 mérőóra található, ezek közül idén várhatóan 180-at kell kicserélni. A díj egyenként bruttó 8890 (7000 + ÁFA) forint.

A költségeket valakinek állnia kell. Fotó illusztráció: delmagyar.hu
A költségeket valakinek állnia kell. Fotó illusztráció: delmagyar.hu


- Több szempontból sem tudjuk elfogadni ennek a költségnek az éves viselését, mivel ez önkormányzatunk számára aránytalan terhet jelent - nyilatkozta megkeresésünkre Csorba János, Nagycenk polgármestere.

- A költségvetésünk főbb vonalakban már összeállt. A kiadás miatt esetleg más területről kell forrásokat elvonni. Több faluvezetővel is beszéltem ebben a témában, ahol ugyanazt mondták: a szűkös büdzsét tovább csonkítja a plusz teher. A célunk az, hogy a vízművel közösen egyeztetve, mindenki számára megfelelő megállapodás szülessen.

Ennek érdekében javasoljuk, hogy a vízmű következő közgyűlésén legyen napirenden ez a téma.

A nagycenki képviselő-testület legutóbbi ülésén több megoldást is vázoltak - olvasható a nagycenk.hu-ra feltöltött előterjesztésben. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségén keresztül kezdeményezzék a jogszabály módosítását.

Második lehetőségként felmerült, hogy módosítsák a Soproni Vízművel megkötött bérleti-üzemeltetési szerződést. Így az összeget a jövőben az éves víziközmű bérleti díjból fedezzék.

Ebből pénzből fizetik egyébként a hálózat felújítását, javítását. Egyes vélemények szerint ide az óracsere is beletartozik.

Harmadrészt, de nem utolsó sorban, a vízmű részére ingyenes adás-vétellel odaajándékoznák az órákat.    

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy családi házban Fertődön

Tűz ütött ki egy családi ház pincéjében Fertődön, a Szabadság utcában csütörtökön kora este. Tovább olvasom