Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Újabb rejtélyes csontot találtak

Sopron - Újabb emberi csontmaradványra leltek Sopronban, ezúttal a Nándor-magaslaton. „Koponyacsontot találtak" című írásunkban szombaton számoltunk be róla: a Szárhalmi-erdőben alsó állkapocs nélküli koponyát találtak.

Újabb fordulat a Szárhalmi-erdőben fellelt koponyacsont ügyében? A rendőrséget arról értesítette egy férfi, kutyája a Nándor-magaslaton emberi alsó állkapocscsontra bukkant. A hatóságok itt is alapos kutatást végeztek, de további testrészeket ezúttal sem találtak. A rejtély tehát nyitott: kiknek a csontjait találták meg és hogyan kerülhettek azok Sopronba?

- A koponyához hasonlóan az új leletet is a győri igazságügyi orvos szakértői intézetbe továbbítottuk – tájékoztatott Milchram Ildikó őrnagy, a kapitányság bűnügyi osztályának vezetőhelyettese. – Az elsődleges szakértői vélemény szerint az állkapocscsont nem lehet a korábban megtalált koponya tartozéka.

Továbbra is tartjuk a kapcsolatot az ország valamennyi kapitányságával, hogy a rejtélyre fény derülhessen: kiknek a maradványait találták meg, s azok hogyan kerülhettek Sopronba.

Mert egyelőre nincs tudomásunk olyan soproni vagy Sopron környéki eltűntről, akire illene a koponyából, illetve az állkapocsból nyert nem-, illetve kormeghatározás.

Újabb rejtélyes emberi csontot találtak Sopronban

– Ez utóbbit a férfi és női koponyák eltérő jellegzetességei alapján végezzük – mondta érdeklődésünkre dr. Tóth Zsuzsanna, a győri Igazságügyi Szakértői Intézet igazgatója. – A női koponya térfogata kisebb, csontozata vékonyabb, az izomtapadási érdességek pedig kevésbé fejlettek. A fül mögötti csontkiemelkedés is csekélyebb mértékű, a homlok síkja pedig általában függőleges, míg a férfiaké inkább hátrafelé dőlő. Az orrgyök erőteljesebb a férfiaknál, a csontos szemüreg pedig négyszögletesebb, a nőknél kerekebb. A kormeghatározásnál döntő a koponya varratainak elcsontosodása: ez a folyamat minél inkább előrehaladottabb, erősebb, annál idősebb valaki. A megvizsgált koponyánál ugyanakkor csak részleges volt a varratok elcsontosodása. A vizsgálati pontrendszer alapján állapíthattuk meg, hogy  húsz év körüli nő maradványáról lehet szó.

– Az állkapocscsontnál nehezebb feladat a kormeghatározás, amely még tart – folytatta dr. Tóth Zsuzsanna. – A fogazat arra utal, gyerekkorú vagy fiatal nő lehetett az illető. Az állkapocs azonban nem illeszthető a korábban talált koponyához, azaz nagy valószínűséggel egy másik személyről van szó. A hatóságok évente két-három esetben fordulnak hozzánk ilyen jellegű vizsgálatért.

Az elsődleges orvos szakértői vélemény szerint a Szárhalmi-erdőben korábban lelt koponyához nem illik a Nándor-magaslaton újonnan talált emberi állkapocs. Rejtély, kikről lehet szó, és maradványaik hogyan kerülhettek Sopronba.

Olvasóink írták

 • 11. ASHER 2009. május 12. 16:31
  „ket zsaru talal egy emberfejet!
  az egyik felemeli ugy 40cm-re jol megnezegeti,es igy szol a kollegajahoz;-te ez nem a kovacs jani!?
  mire a masik; a lof@szt az magasabb!!!”
 • 10. TeknőcErnő 2009. április 03. 14:55
  „Vaalmi kopaszt kell keresni, mert tisztán látszik, hogy nincs rajta haj. Ne feledjétek barátaim, nincsen többé kopasz fej, csak seggig érő homlok!”
 • 9. mitirjak 2009. április 03. 08:10
  „A Viktorék ráérnének megfejten,hogy kié ez a koponya!”
 • 8. pampus 2009. április 03. 05:17
  „Nem kéne elküldeni a miniszterelnöki ,vagy az MSZP hivatalba azok úgy is fejetlenek.”
 • 7. naplopo 2009. április 02. 16:49
  „Az ok, h 20-25 éves nőé, de hány éves a lelet?”
 • 6. pampus 2009. április 01. 19:14
  „Miért ne mutogatnák? Hát, ha valaki ráismer a saját fejére! Sokan elveszették már e rendszerben.”
 • 5. Primax 2009. április 01. 10:19
  „Hannibal Lecter...”
 • 4. mitirjak 2009. március 31. 17:23
  „Nincs haja,foga,ja meg a bugyija is hiányzik!
  Hogy néz ki szegény?!Hát azért!”
 • 3. idurboy 2009. március 31. 15:22
  „üdv! bezzeg ha aranyat találtatok volna azt nem mutogatnátok a sajtonak!”
 • 2. lolita 2009. március 31. 11:19
  „De miert kell a koponyat itt mutogatni,tan ezt is keressük?Nem ertem !!!!”
 • 1. egysoproni_ 2009. március 31. 10:58
  „Találtam valamit a neten:
  http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=19496”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boros László: 370 rászorultat rövidít meg a Fidesz

Sopron - 370 rászorultat rövidít meg a fideszes városvezetés Sopronban, mert emeli a szociális… Tovább olvasom