Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Újabb ötmilliárd az egyetemnek

Sopron - Az öt városban tíz kart működtető Nyugat-magyarországi Egyetem ünnepélyes tanévnyitóinak sora csütörtökön kezdődött, a faipari mérnöki kar új hallgatóinak egyetemi polgárrá avatásával.

– Az idei tanév kezdetén 4395 új hallgatót köszönthetünk a Nyugat-magyarországi Egyetemen, ahol összesen több mint tizenötezer diákot oktatunk – összegzett prof. dr. Faragó Sándor, az NYME rektora. – Idén többen jelentkeztek karainkra, s mintegy hét százalékkal növekedett a felvételt nyert diákok száma a tavalyi adatokhoz képest.

A diákok 57 százaléka nappali tagozaton, a többi levelezős formában kezdi meg vagy folytatja felsőfokú tanulmányait. Megjegyzendő, hogy az idei tanévben hat százalékkal bővült az államilag támogatottak köre. Az arány elérte az 57 százalékot.

Prof. dr. Faragó Sándor rektor
Prof. dr. Faragó Sándor rektor

– Beváltotta a reményeket a szombathelyi felsőfokú intézménnyel létrehozott közös új egyetem. Jelentősen nőtt a szombathelyi karokra jelentkezők és a felvettek száma – folytatta a rektor. – Közel ezerötszáz elsőéves kezd a Savaria Egyetemi Központban. Ebben nagy szerepet játszott az ottani mesterképzés széles körű beindítása. 

A Nyugat-magyarországi Egyetem oktatási palettája is bővült szeptemberre: négy új alapszak, huszonhét mesterszak, ötvenhét szakirányú továbbképzési szak és harminchat felsőfokú szakképzési szak mellett további tizenötnek az engedélyeztetése van folyamatban. Hat doktori iskolában százhetvenen kapnak képzést, a hetedik doktori iskola szervezése-alapítása is megkezdődött.

Az egyetem kétszázötven külföldi társintézménnyel tart kapcsolatot, az USA-tól és Kanadától kezdve Spanyolországig, Németországtól Japánig.

A Sopronban, Győrben, Mosonmagyaróváron, Szombathelyen és Székesfehérváron összesen tíz kart működtető NYME az elmúlt években 14 milliárd forintot, a következő két évben – már elnyert pályázat alapján – újabb ötmilliárd forintot fordíthat fejlesztésre, beruházásokra.

A faipari mérnöki kar csütörtökön tartotta ünnepélyes tanévnyitóját Sopronban
A faipari mérnöki kar csütörtökön tartotta ünnepélyes tanévnyitóját Sopronban.

–  A nyitott intézmény jegyében Sopronban egy olyan új, kétszintes fogadóépületet és információs központot építünk – folytatta a rektor –, amelyben helyet kap az egyetem történetét bemutató állandó kiállítás, más tárlatokkal együtt. Egy másik épületben impozáns laboratóriumi központot hozunk létre, miként Győrben, Mosonmagyaróváron és Szombathelyen is  természettudományi, valamint informatikai képzéseket segítő beruházásokat valósítunk meg. Átfogó informatikai fejlesztésre pedig ötszázmillió forintot fordít az NYME. Folyamatban van a soproni gyakorlóóvoda és a szombathelyi gyakorlóiskola 150–150 milliós korszerűsítése, Győrben pedig elkészült a turizmus-vendéglátó szak szükségleteit kielégítő új tankonyha. A győri Öveges-gyakorlóiskola új melegítőkonyháját hétfőn adjuk át.

Az NYME hétszázas oktatói karában az új tanévben négyszázötven a minősített tanárok száma. Az egyetem kétszázötven külföldi társintézménnyel tart kapcsolatot, az USA-tól és Kanadától kezdve Spanyolországig, Németországtól Japánig. Egyre több hallgató előtt nyílik meg a lehetőség, hogy néhány hetes vagy szemeszternyi résztanulmányt külföldön végezhessen, gyakorlatokon vegyen részt.


Szombathelyen lesz a központi évnyitó

Az NYME idén a Savaria Egyetemi Központban rendezi ünnepélyes központi tanévnyitóját szombaton 11-kor. Két jubileumot is ünnepelnek: ötvenéves a felsőfokú tanítóképzés hazánkban, és a szombathelyi felsőoktatás is ötvenedik évfordulójához érkezik. Ma délelőtt a mosonmagyaróvári kar, délután a Benedek-kar tartja évnyitóját. Hétfőn a győri Apáczai, kedden az erdőmérnöki, szerdán a közgazdaság-tudományi karon indítják ünnepélyes keretek között az évet.

Olvasóink írták

 • 4. t.b. 2009. november 26. 17:41
  „Lehet hogy a város büszke az egyetemére, de arra ne legyen büszke, hogy a diákjaik mint művelnek hétköznaponként éjjel a városba. Járkálnak a bögréikkel a kocsmába, és üvöltöznek, kiabálnak stb. Mint valami ősemberek.Tiszetelet a kiv.!Nem milliárdokat kéne nekik adni, hanem korlátozni a hallgatók számát, és a végzetteket megbecsülni. Bár kétlem, hogy sokan lennének azok akik nem lustaságból járnak ingyen az egyetemre...”
 • 3. adalfold 2009. október 28. 17:48
  „az kéne ,hogy a kedves X egyetem ne 5 milliárd elsőst vegyen fel hanem annyit amennyi kell ennek az országnak.
  és akkor nem fognak elmenni,mert megbecsülik őket itt(pénzben is).
  világos?

  az az állambácsi hibája, hogy áldozatos munkával és tudással felvértezve, végzés után nem tudunk mit kezdeni magunkkal ebben a tetves eladott országban.

  a magam szakmája világhírű a magyar szaktudást tekintve. odakinn szó nélkül ,,megvesznek". itt meg örülhetnék vmi excelles művezetős szarnak.
  mint hídépítő mérnök.”
 • 2. FREDDY/S 2009. szeptember 06. 11:08
  „Nem csak képezni szükségeltetik, hanem a végzősöket illene megbecsülni is, nemde...”
 • 1. Intel 2009. szeptember 04. 17:20
  „Na ez is jó cikk, mivel mutatja, hogy milyen pénznyelőek az egyetemek...
  Aztán kerülnek ki a munkanélküliek, vagy a jó szakemberek akik már nem Magyarországon kamatoztassák a tudásukat...
  Közben pedig nem jut a Soproni Tűzoltóság laktanya, Rendőrség felújítására...
  150milliárdot kell elvonni az Önkormányzatoktól, persze jogosan...
  Miért nem arra fordítják ezen pénzt, hogy vállalkozásokat telepítsenek le a városban???
  Na és sorolhatnám még...

  Mikor fogják rendessen szétosztani az adófizetők pénzét???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatkínzás: Ön hogyan büntetné?

Újabb megdöbbentő esetről adtak hírt az olvasóink. Sopronból jelezték, hogy az egyik udvarba… Tovább olvasom