Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Újabb oltópontok, több a szövődmény

Sopronban és környékén a 46. héthez viszonyítva megtriplázódott az influenzaszerű megbetegedések száma. Győrben és környékén tömeges megbetegedésről nem érkezett hír.

Újabb oltópontok nyílnak mindkét városban.

– November elején a Sopron–fertődi kistérségben is megjelent a H1N1, három esetben, huszonéveseknél izolálták a vírust – mondta dr. Amberger Erzsébet, az ÁNTSZ Sopron–fertődi Kistérségi Intézetének tiszti főorvosa.

– Mintavételezést a közösségi járványok esetében végzünk, egyébként nem fontos, mert a gyógyítás és a járványügyi intézkedések szempontjából nincs jelentősége annak, melyik vírus fertőz – folytatta dr. Amberger Erzsébet. A kistérségben 11 intézményből jelentettek 30 százalékot meghaladó hiányzást. A fertődi óvodában, a soproni Kuckó Bölcsődében és a nagycenki óvodában a gyerekek fele megbetegedett, javasoltuk a néhány napos szünetet, de senki nem élt ezzel.

Dr. Amberger Erzsébet azt is elmondta, csütörtökön a második oltópont is megkezdi működését Sopronban, az elsőt a rehabilitációs gyógyintézetben alakították ki a Várisi úton, ahol alig egy hét alatt 110-en adatták be maguknak a vakcinát, hétfőn, egyetlen nap alatt 54-en kérték az oltást. Pénteken az Erzsébet-kórházban nyílik meg a második oltópont a 2-es épületben, az infektológiai szakrendelésen. Ezeken a helyeken 3000 forint ellenében oltják az egészséges 18 éven felülieket, a helyszínen történik a recept felírása, kiváltása és az oltás is. A tiszti főorvos tájékoztatása szerint a szülők mintegy 25 százaléka kérte gyermeke beoltatását.  A soproni kórházban részleges látogatási tilalmat rendeltek el a csecsemő- és gyermekosztályon, valamint a szülészet-nőgyógyászaton.


Új iskolát nem kellett bezárni 

Győrben és környékén tömeges megbetegedésről nem érkezett hír. Dr. Paller Judit regionális tiszti főorvos elmondta, pénteken a Szent Imre úti rendelőben nagy valószínűséggel megnyitják az új oltópontot, így aki a jövőben vizsgálatra jelentkezik ott, az a rendelőben kialakított oltóponton is kérheti az oltást. Az ÁNTSZ-ben kialakított és a napokban működtetett oltópontot csökkenő érdeklődéssel, de sokan keresik: tegnap több mint hetvenen oltattak. A megbetegedések száma lassú, ám felfelé ívelő irányt mutat, több a szövődménnyel együtt járó megbetegedés, ennélfogva pedig többen kerülnek kórházba. Ezt erősítette meg dr. Pék József tiszti főorvos is a Győri, a Pannonhalmi, valamint a Téti kistérség területén, azonban újabb iskolát és óvodát nem kellett bezárni.

Olvasóink írták

  • 3. lenk 2009. november 28. 12:12
    „A Tómalmon is bezárták a strandot.”
  • 2. Eüdolgozó 2009. november 28. 08:47
    „Már az intenziven is látogatási tilalom van érvényben november 26-tól és tudmásom szerint három H1N1 gyanús beteget kezelnek az Intenzív osztályon akik közül 1-nél bizonyított is a fertőzés.”
  • 1. zstoth 2009. november 27. 20:38
    „Egyszerűbb lett volna beoltatni a gyerekeket, de gondolom a szülők ráérnek egy hétig otthon vigyázni rájuk, s a munkahelyek is rendkívül toleránsak, a gyereknek is csak jobb, ha napokig lázas, vagy esetleg kórházba kerül... Gratulálok a 75% szüleinek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl erős petárda robbanhatott

A normálnál vastagabb és erősebb töltetű petárda okozhatta kedd este a 14 éves fiú sérüléssel járó… Tovább olvasom