Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Újabb lövedéket találtak

Nagycenk külterületén egy traktor kifordított a földből egy 30 cm hosszú második világháborús lövedéket.
N
agycenken nem okoz különösebb meglepetést, ha valaki, valahol valamilyen robbanószert talál. A mostani lövedéket (is) körbekerítették, míg megérkeznek a tűzszerészek, hogy elszállítsák, vagy a helyszínen megsemmisítsék. Nagycenkre már ismerősként térnek vissza a szolgálat munkatársai. A település határában ugyanis, az Aranyos-patak és a valamikori vasúti töltés között, több tízezer négyzetméteres területen rejtett, rejt a föld többtonnányi második világháborús robbanószerkezetet.

Hogy pontosan mennyi bombát rejt a föld, azt senki sem tudja megmondani. Tény viszont, hogy a Magyar Honvédség tűzszerészei az elmúlt években többször is – általában baleset után, például 2002 augusztusában – feltártak egy-egy részt, majd megsemmisítették a különböző gránátokat. Legutóbb a vasúti pályaív-korrekció miatt szálltak ki, de mint megtudtuk, akad még munkájuk bőven.
„ Sajnos, arra nincs kapacitásunk, hogy egy-egy „fertőzött" területet teljes egészében feltárjunk."

A sürgős bejelentések ugyanis nap mint nap lekötnek bennünket – mondta el érdeklődésünkre a tűzszerészek parancsnoka, Hajdú Gábor mérnök ezredes. – Ez azt jelenti, hogy az első osztályú tűzszerészeink – ők egyben a járőrparancsnokok is, összesen tizenhárman –, szinte állandóan úton vannak. A nagycenki terület problémája ismert előttünk, feltételezésünk szerint jelentős részét mentesítettük a robbanószerektől, de azt csak műszeres vizsgálatok után jelenthetnénk ki, hogy a település határában már nincs dolgunk. Második világháborús lövedékek általában akkor kerülnek elő, ha az adott területet művelés alá fogják, vagy esetleg építkeznek és elsősorban ott, ahol jelentős harcok voltak. Nagycenken meglehetősen mély, vizenyős, növényzettel sűrűn benőtt az említett rész, ezért sok lőszer az elmúlt évtizedekben a földbe süllyedt.

A visszaemlékezések szerint Nagycenken a németeknek volt titkos lőszerraktáruk. Amikor menekülniük kellett, az egyik vagon kisiklott, de már nem volt idejük összeszedni a robbanószerkezeteket. Amíg létezett a műszaki határzár, senkit sem érdekelt a háborús örökség, hiszen ezt a részt még megközelíteni is tilos volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron: az első nagy sikerre várnak

Az Euroligában három forduló után még nyeretlen, vasárnap pedig a magyar bajnokságban is… Tovább olvasom