Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Újabb leleteket találtak a Tűztoronyba rejtve! - fotók

Az újonnan talált dokumentumok között többek közt képeslap, névjegykártyák, borítékok, korabeli újságdarabok találhatóak.


Az egyik papíron az akkori toronyőrök nevei is szerepelnek. A dátumok szerint az összes dokumentum ugyanakkor lett elrejtve egy bádogosmester által a torony kupolájába. 

Feltehetően, az 1899-ben történt torony felújításnak a kivitelezőjéhez kötődnek a levelek, aki valószínűleg úgy rejtette el a dokumentumokat, hogy arról más nem tudott.

ézzel írt üzenet, képeslap, névjegykártyák, bádogosszámla, s újságlaptöredék 1899-ből. Fotó: Magasi.
ézzel írt üzenet, képeslap, névjegykártyák, bádogosszámla, s újságlaptöredék 1899-ből. Fotó: Magasi.


– Weber Vilmos volt az, aki az akkori felújításnál a legtöbb bádogosmunkát végezte, vele vetették le a torony gömbjét is  – részletezte dr. Tóth Imre történész, múzeumigazgató. – Valószínű, hogy akciója az ott dolgozókat is arra késztette, csatlakozzanak hozzá. Azt se feledjük, hogy 1899-ről, a századforduló körüli időről van szó, amikor mindenkiben égett a vágy,  hogy nyomot hagyjon az utókor számára. A bádogos névjegykártyái, míves fejlécű számlája mellett szép kézírással írt szöveg olvasható, miszerint Wälder József főmérnök és Schiller János építőmester irányítása alatt restaurálták a tornyot 1899-ben. De találtunk Franz Steinhöfer, Beier Matthias, Georg Fruhstuk, Karl Drescher toronyőrök nevét őrző papírt, s egy olyan képeslapot is, amely a felállványozott Tűztornyot ábrázolja. Mindezeken túl egy újság 1899. október 21-i kiadásának összegyűrt lapja is a kollekció részét képezi.
A leletek sorsával kapcsolatban megtudtuk, a muzeológusok indítványozzák, hogy az eredeti tárgyak a múzeum gyűjteményét gazdagítsák és csak a másolatokból kapjanak majd ízelítőt a Tűztorony látogatói.

Korábban:

Értesülésünket a városházán ugyan megerősítették, de Kuslics Balázs sajtófőnök részleteket egyelőre nem kívánt elmondani.

- Valóban új dokumentumok kerültek elő egészen váratlan helyről, erre senki sem számított - nyilatkozta a sajtófőnök. - Terveink szerint ma 12 órakor mutatjuk be az új leleteket a sajtó képviselőinek.

Arra a kérdésünkre, hogy ezúttal is részt vehetnek-e az érdeklődő soproniak a programon, Kuslics Balázs igennel válaszolt. Mint mondta, ezúttal is a Fő téren teszik láthatóvá a dokumentumokat és természetesen minden érdeklődőt örömmel lát az önkormányzat.

Próbáltuk azt is megtudni, hogy melyik korból származnak a leletek, de egyelőre csak annyit árultak el, hogy nem a korábban talált időből, tehát nem 1786-ból és nem is 1969-ből.

Hétfőn történt

„Ilyen pillanatok csak két-háromszáz évente adódnak" – fogalmazott Fodor Tamás polgármester tegnap délelőtt, amikor a daru leemelte a Tűztorony tetejéről a kétfejű sast. A jelenlévők izgatottan várták, vajon mit őrizhetnek az időkapszulák.

(Az L betű Lipót császárra utal, hiszen 1681-ben Lipót császár neve napjára rendezett ünnepségre tették fel a kétfejű sast a toronyra, s ekkor szólalt meg újra a megjavított óra is.) Érdekesség, hogy a kétfejű sast 1701-ben egy szélvihar letépte helyéről, s csak egy évre rá, aranyozása után rakták fel újra.

Leemelték a Tűztorony csúcsdíszét. Fotó: Magasi.Az egyik L betű teljesen üres volt, ám a másikból érdekes kordokumentumok kerültek elő, tudtuk meg dr. Tóth Imre múzeumigazgatótól, Nemes András művészettörténésztől és dr. Kelemen István történésztől. Egy sérült üvegcsében 1786-ból, illetve 1969-ből való papírt találtak. A korábban keltezett papír egyik oldalán latin nyelven az uralkodó, illetve a városi tisztviselők neve olvasható.

A másik oldalon gót betűs német nyelvű szöveg arról tudósít, mibe került akkor a bor és a gabona. Első pillantásra az viszont nem derül ki, hogy forgalmi értékről van-e szó, avagy ennyit költöttek valamiféle áldomásra.

Az időkapszulából előkerült még egy bronzból készült XVII. századi, kisméretű kettős kereszt melldísz. Az 1969-es felújításkor is hagytak nyomot az L betűben a Tűztorony munkásai: Dávid Ferenc művészettörténész papíron foglalta össze az elvégzett teendőket. Egy gyalult falemezen az ácsok, asztalosok, bádogosok  neveit örökítették meg, akik az akkori felújítás részesei voltak, közte veszkényiekét is, Vörös Imréét és egy másik Imréét is, ám a családi név már olvashatatlanná vált.

A városvezetés szándéka, hogy a felújítás befejezésekor, azaz a kétfejű sas visszahelyezésekor emléket hagyjanak az időkapszulában a XXI. századról.

– Negyven éve lakom Sopronban, s örülök, hogy felújítják a Tűztornyot. Felemelő érzés volt testközelből látni a kétfejű sast, s egy kicsit részévé válni Sopron jelképének  – fogalmazott Pék Lászlóné nyugdíjas adminisztrátor, aki mindig szerette a történelmet, a helytörténetet.


A torony felújításával kapcsolatosan Kelemen Imre, a Soproni Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta: a Tűztorony másik relikviáját, a Civitas Fidelissima felirattal kiegészített Hűségkapu fölötti barokk címert is restaurátorok veszik gondozásba.  Jelenleg a kapu kibontása zajlik, hogy a torony kapuja visszanyerhesse eredeti méretét. Augusztusig végeznek ezzel a feladattal, míg   most a kőpárkányok, kőablakok és a loggiaszint kőmunkáját végzik a szakemberek.

Előzmény:

Hétfőn délelőtt daru segítségével engedik le a Fő térre a Tűztorony tetején lévő birodalmi sast, illetve az alatta található rézlemez gömböt- tájékoztatott Kuslics Balázs az önkormányzat sajtófőnöke.

Terveik szerint a leemelést követően bemutatják azokat a kordokumentumokat, amelyeket soproni elődeink helyeztek el az utókor számára.

Az önkormányzat tervei szerint az érdeklődő soproniaknak lehetőségük lesz majd fényképeket is készíteni a csúcsdísz „társaságában
Az önkormányzat tervei szerint az érdeklődő soproniaknak lehetőségük lesz majd fényképeket is készíteni a csúcsdísz „társaságában".- Az elmúlt időszakban a kivitelező elvégezte a csúcsdísz külső vizsgálatát, ehhez egyszer már el kellett mozdítani a helyéről a sast- nyilatkozta a munkálatokkal kapcsolatban a sajtófőnök. Mint mondta, az újbóli rögzítésre technikai okok miatt volt szükség, most azonban elérkezett az idő, hogy sorba vegyük azokat a sas hátoldalán elhelyezett értékeket, amelyekről korábbi feljegyzésekből ugyan van tudomásunk, de pontos ismeretekkel nem rendelkezünk róluk.

Kuslics Balázs elmondása szerint a város vezetése ebből az alkalomból invitálja nem csak a sajtó képviselőit, hanem az érdeklődő soproniakat is az eseményre. Várhatóan hétfőn délelőtt 11 órakor kezdik meg leengedni a csúcsdíszt, amelyet a Fő téren helyeznek el. Itt a Soproni Múzeum munkatársai segítségével várhatóan egy asztalon teszik majd láthatóvá a kordokumentumokat, melyeket ezt követően alapos vizsgálatoknak vetnek majd alá.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. bw 2012. július 13. 09:44
  „Georg Fruhstuck a nagyapám, 18 éves volt 1899-ben.”
 • 37. rozsautcai 2012. július 12. 14:33
  „Figyi..."ruig"+" soproni" +"zeta62"+ "igazember"+"scherlock" +"Justi."+"sipi" +"th.".és a többiek,stb. holnap lesz egy jó kis cikk a Tüztorony megmászásáról.Fél szemetek rajt legyen.”
 • 36. himbi 2012. július 10. 21:40
  „Ezeknek az időkapszuláknak az egyik fele ezüstösen fényes. Vajon ezüstből is vannak?”
 • 35. rozsautcai 2012. július 10. 16:20
  „Szevasz "ruig "Jó öreg(ifjú )barátom.Akkoriban mindent megmásztunk,még a köfejtöt is,hogy a csajokról ne is beszéljek.Tudom a vigyorira gondolsz,azt mondta "a szive idehúzza",csak az a gond,hogy itt a kutyának se hiányzik.Nem rég dolgozott nekem egy volt beosztottja,hát mesélt érdekes dolgokat.A "munkahelyén" belül is nagyon utálták,a túlbuzgósága miatt,stb,úgyis tudod,ott is megoszlanak ám a vélemények.Azt láttad milyen szendén szokott a képeken beállni,a kis ártatlan bárányka.Ha jól emlékszem Tómalmon ugrott fejest Tomi,de nem vagyok biztos benne.Igen mi mindig ellenálltunk,a Szabad Európa,az igen,az volt a "szabadság halovány sugara".Az öregek mindig mondták halkítsátok le mert elvisz a rendör.Apámat vitték is mindig, sokan elfelejtik még ma is,hogy mi melyik oldalon álltunk a 2.világégésben.Nagyon sajnálom ,hogy amikor itt volt Cseke László/Ekecs Géza,akkor nem mentem be a hozzá.”
 • 34. ruig 2012. július 10. 15:46
  „33.rozsautcai. Szia öreg alpinista.Részt vettél a Tűztoronyban tanyázó akkori ellenállók tevékenységében? Azt kellet volna ki írni; Patkó Gyula München Pf.: 36. Kaptál volna egy jó számot.A haverod melyik fürdőben halt meg?
  Valami rémlik az ügyel kapcsolatban.Nem tudom eldönteni,ki szerette jobban ha fényképezik. A Bürgermaister,vagy a
  az előző haverod aki elhúzott Győrben,sok Soproni ember és volt munkatársai őszinte örömére.”
 • 33. rozsautcai 2012. július 10. 15:01
  „"25. molten13""Remélem nem felejtik el Fodor Tamás fényképét is elhelyezni a visszarakott csúcsdíszben."Hogy felejtenék el,nem lehetnek ilyen felelötlenek,hisz "majd" minden képen ott van.Sztárolják rendesen,bármilyen esemény van ,Ö a képen van.1970 körül a haverjaimmal megmásztuk kivülröl a tornyot,kár,hogy nem tettünk oda mi is egy cetlit.Vajon mit irtunk volna rá?Éljen Cseke László?Akkoriban is felújitották.Középen volt egy nyilás,ha beleesik valaki meg sem áll a földszintig.Egyikünk beleesett,a szerencséje az volt,hogy oda volt támasztva egy létra.Igy csak egy emeletet zuhant és egy bokatöréssel megúszta.Ezt igen,de érdekes az élet,pár évvel késöbb fejest ugrott egy sekély vizben és meghalt.Tominak hivták és a Rózsa utca 1 alatt lakott.”
 • 32. Karcsika 2012. július 10. 13:49
  „27. Oreg35 2012.07.10. 10:29

  "14. Karcsika
  A megadott internet cím rossz!"
  ----------------------------------------------
  Nekem ma is bejött a link.
  A Facebookon regisztrálva vagy?

  Próbáld így:
  http://on.fb.me/Ott7TT”
 • 31. soproni 2012. július 10. 13:49
  „27. Oreg35! Nem rossz.....nekem sikerült megnéznem az oldalt.”
 • 30. himbi 2012. július 10. 12:54
  „Aranyozni kellene újra a sast mint hogy anno is volt. Milyen szép is lenne. Ha kell akkor egy minimális összeggel meg is támogatnám...”
 • 29. orion1 2012. július 10. 11:02
  „24! A papíron a kettős kereszt nem rajzolva van, hanem van egy kettőskereszt (medál) ami a papírra van rakva (az is az időkapszulában volt).
  A gömbbe simán lehetne rakni valamiket 2012-ből, mondjuk egy iPhone4-et jó sok videóval és képpel :D
  (kár, hogy száz éveket semmi nem bír ki, csak a papír) Gyakorlatilag még fényképet sem lehet elrakni több-száz évre, mert simán tönkremegy 20 év alatt :(”
 • 28. szekelyse50 2012. július 10. 10:57
  „Elmézést a megjegyzésért. Marosvásárhelyen,Sepsiszentgyörgyön is találtak régi magyar kori leleteket,a hatóság bekérte szakértő vizsgálatra ,és mi történt ,eltűntek.Egy részét ami tárgy volt (két kard) rá két évre díjazták 1000 euró,és nincs koment.”
 • 27. Oreg35 2012. július 10. 10:29
  „14. Karcsika
  A megadott internet cím rossz!”
 • 26. rebetli 2012. július 10. 09:16
  „Dr.Bubót kellene a csúcsra még felrakni!
  - ki az?
  -aki a képen hasonlít rá!”
 • 25. molten13 2012. július 10. 08:11
  „Remélem nem felejtik el Fodor Tamás fényképét is elhelyezni a visszarakott csúcsdíszben.”
 • 24. Nagy_Imre_Vancouver 2012. július 10. 00:34
  „Nem kis batorsagra vallott ´69-ben kettos kereszteket rajzolgatni az utokornak.
  Illene mindent visszarakni ugy ahogy volt hogy a kovetkezo generaciok is oromuket lelhessek benne.
  Kulonben tudja valaki hogy kotodik Sopron a kettos kereszthez?”
 • 23. egybuszos 2012. július 10. 00:33
  „Simon elvtárs mindenhol ott van, csak ott nincs ahol kéne.”
 • 22. hejhaj 2012. július 10. 00:32
  „Szépek és informatívak a közölt fotók. Egyiken látszik, hogy a latin szöveg jól olvasható. Valóban kellett volna oda egy latint értő szakember is, aki a tekercs tartalmáról egyből tájékoztatta volna a jelenlévőket. Egy másik fotón az is látszik, hogy az 1960-as évek végén készült csúcsdíszmásolat bronz sasa jó állapotban van. A vas jogar és a vas pallos viszont eléggé rozsdás. A valamivel több, mint négy évtizedes sasmásolatot nyilván konzerválják a visszahelyezés előtt. Az eredeti, 17. század végi sas az 1970-es évektől a torony 1., vagy 2. emeletén, a toronytörténeti kiállításon volt látható. Gondolom, hogy ez is visszakerül majd a - remélhetőleg nagy turistaforgalmat - vonzó "információs központ" kiállításába.”
 • 21. RickCartman 2012. július 10. 00:23
  „akkor sem "papirusz" tekercsek, hanem legfeljebb papír,
  vajon ki érti azt, hogy ezt a hozzászólást milyen fóbia alapján gyomlálják ki”
 • 20. himbi 2012. július 09. 23:14
  „19.orion1!
  Nem nyitották ki tudtommal.
  A második kérdésedre igen a válaszom. Viszont a toroynban is találtak álítólag dokumentumokat (a helyszínen mondta a pasi aki bemutatta a papírt, stb...) amit múzeiumba vittek. Gondolom én, hogy vizsgálják őket.”
 • 19. orion1 2012. július 09. 22:39
  „A gömböt is kinyitották???
  A fenti dolgok az L -ben voltak egy üvegcsőben???”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magashegyi Undergounddal nyit a Tízforrás

Az idei Tízforrás Fesztivál nyitónapjának fő attrakciójául a Magashegyi Underground együttest… Tovább olvasom