Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Újabb kétmilliárdos fejlesztés

Még idén elkezdődhet a fertődi Esterházy-kastély felújításának második üteme. A mintegy kétmilliárdos fejlesztésnek köszönhetően elkészül a fogadóépület, valamint megszépülnek a gránátosházak.

A kormány a közelmúltban döntött a fertődi Esterházy-kastély felújításának II. üteméről. Ezzel megnyílt az út a kétmilliárd forint uniós támogatás lehívása előtt. Az eredeti tervek szerint mintegy 2,4 milliárd forintból folytatták volna az épületegyüttes korszerűsítését. Így a terveket át kellett dolgozni, de ezek érdemben nem befolyásolják a beruházást.

– A támogatási szerződést várhatóan tavasszal írjuk alá – mondta el portálunknak Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója.

– A közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés a tervek szerint még idén ősszel elindulhat, és 2012 végére fejeződik be. Az első időszakban a munkálatok párhuzamosan zajlanak az első ütemmel, hiszen ez utóbbi befejezési ideje 2011 – tudatta.

A fejlesztéseknek köszönhetően a jelenlegi mintegy 150 ezres látogatói szám elérheti majd a 400 ezret is. Fotó: Magasi
A fejlesztéseknek köszönhetően a jelenlegi mintegy 150 ezres látogatói szám elérheti majd a 400 ezret is. Fotó: Magasi

A felújítás második ütemének keretében megújulnak a gránátosházak, a kamara- és a rózsakertek, helyreállítják a bábszínház, a kínai lakosztály épületeit, valamint a kiskastélyt is. A fogadóépület is megvalósul, de az üveg faerdő helyett kisebb, ám látványában ugyanolyan impozáns létesítményt építenek meg.

A már említett első ütem munkálataira 1,6 milliárd forintot fordítanak. Ebből a pénzből turisztikai fejlesztést, homlokzatfelújítási, belső díszudvari beruházásokat, továbbá a bábszínház tetőrekonstrukcióját és parkolóépítést valósítanak meg. Amint befejeződik a két beruházás, a kastély valóban a Fertő-táj világörökség európai színvonalú központjává válik. A fejlesztéseknek köszönhetően a jelenlegi mintegy 150 ezres látogatói szám elérheti majd a 400 ezret is.

Olvasóink írták

 • 2. Je.Ta. 2010. január 13. 14:17
  „Mi van ill. mi lesz az egykori Kerteszeti Szakközep Iskola egykori fiu kollegiumaval?
  Az az epület is a kastely resze,ahhoz tartozik!
  Egykori kollegista!”
 • 1. janika 2010. január 13. 11:26
  „Csak úgy röpködnek a milliárdok! Győr-Pannonhalma "zarándok ház" már kinőtték a papok a "kastélyukat"!
  Ide is van pénz bőven mint látni és olvasni lehet Hát igen megyeseknek meg jött a"Jóléti rendszer"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományok a kórháznak

Három önkormányzati képviselő – Pongrácz Attila, Németh Árpád, Szekeres Csaba – a… Tovább olvasom