Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Újabb hitelfelvételt tervez a város

Szabad-e Sopronnak nagy összegű hitellel kockázatos ingatlanügyletekbe bonyolódni a választások évében?
Szabad-e Sopronnak nagy összegű hitellel kockázatos ingatlanügyletekbe bonyolódni a választások évében? – vetette fel Sass László, ellenzéki képviselő. Walter Dezső hangsúlyozta: a város érdekében mint üzletember meglépi, és mint polgármester, vállalja ezt a döntést.

– Walter Dezső polgármester előterjesztésében nagyszabású és hatalmas hitelfelvétellel járó ingatlanügyletre készül a városvezetés. Az ehhez szükséges jóváhagyást minden egyeztetés nélkül akarják kierőszakolni – mondta sajtótájékoztatóján Sass László, a képviselő-testület Polgári Összefogás-frakciójának tagja.

– Az előterjesztés komoly ingatlan-, illetve hitelügylet elfogadásáról szól: a város Sopron Holding Vagyonkezelő Rt.-je 826 millió forint hitel felvételével vásároljon meg egy ingatlanhasznosító kft.-t, amelynek révén birtokába jut egy apartman-háznak, valamint egy telekrésznek, amelyen a hatvan mellé további 45-50 apartmant lehetne építeni. (Ez az épület, illetve telek a volt Szilenció szálloda.) A hitel biztosítékául három közüzemi vállalat, illetve az önkormányzat vállalna készfizető kezességet. Mi ennyire sürgős a város eladósodottságának növelésében? Szabad-e az alig létrejött, s még üzleti tervvel sem rendelkező városi holdingnak legelső tevékenységeként egy ekkora ingatlanügyletbe bonyolódnia? Készült-e kockázatelemzés? – utalt egyebek mellett az ellenzék aggodalmaira Sass László.

– Tévedés azt hinni, hogy itt eladósodásról van szó – kezdte válaszát Walter Dezső polgármester. – Esetünkben egy olyan projekt megfinanszírozásáról kell dönteni, amely profitot termel majd a városnak, azaz „előre kell menekülni". A hitelből megvásárolt apartmanok értékesítéséből befolyó pénzből építtettünk további ingatlanokat, s azok eladása is a város kasszáját gazdagítja. Elemzéseink és gazdasági számításaink szerint 2007-2008-ban ez az összeg ötven lakásonként százötvenmillió forintra tehető.

Ami a „választások évét" illeti, nos, mi nem „ciklusokban", hanem azokon átívelő programokban gondolkodunk. A holdingot pedig kifejezetten azért hoztuk létre, hogy a vagyongazdálkodás kérdéseiben jártas szakemberek tevékenykedjenek Sopron érdekében, megteremtve az elvárt profitot. A projekttel összefüggésben – mint említettem –, igenis készültek számítások, így kockázatelemzés is. Mindez üzleti titok, amelyet nem szokás megszellőztetni, pontosan azért, hogy a kívánt üzlet létrejöjjön. A város érdekében ezt mint üzletember, bármikor meglépem, s mint polgármester, vállalom – mondta a projekt közösségi hasznáról Walter Dezső, Sopron polgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusadó van, de még sincs

Az Országgyűlés tavaly az adócsomag részeként elfogadta a luxusadóról szóló törvényt. E jogszabály alapján idén a 100 millió forint feletti értékű ingatlanok (telekhányaddal együtt) tulajdonosainak a 100 millió forint feletti érték fél százalékát kell befizetniük az önkormányzatoknak. Ebből pedig Sopronban is akad jó néhány. Egy 120 millió forintos lövéreki ház után 100 ezer forintot kell évente fizetni Tovább olvasom