Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Újabb határátlépők nyílnak

Június elsején számos határátlépő nyílik meg. Az osztrák fél már bejelentette lépéseit, a magyar változat még nem hivatalos.

Az osztrák belügyminiszter Kismartonban további kishatárátlépők megnyitását jelentette be. Ennek értelmében térségünkben június elsejétől, péntektől nyitva lesz a Sopron–Görbehalom és Szikra (Sieggraben), valamint a Sopron–Görbehalom–Asztalfő és Szikra közti átlépő. A Kisalföld úgy tudja, a magyar Külügyminisztérium szintén pénteken nyitja meg a Sopronkövesd és Füles (Nikitsch), Nagycenk és Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), valamint Sopron–Brennbergbánya és Récény–Ilona-akna (Ritzing) közötti határokat, bár a települések még nem kaptak hivatalos értesítést.

A június eleji határnyitásokkal immáron teljessé vált az osztrák–magyar kormánymegállapodás, amelyben megyénkben kilenc ponton jelöltek ki turisztikai célú átlépőket. Tavalytól használható a Fertőrákos és Szentmargitbánya (St. Margarethen), Ágfalva és Somfalva (Schattendorf), Harka és Sopronnyék (Neckenmarkt), továbbá idén májustól az Ágfalva és Lépesfalva (Loipersbach) közti átkelő. Mindezeket kizárólag gyalogosok, lovasok és a kerékpárosok vehetik igénybe október végéig naponta reggel hat és este tíz óra között, a téli időszakban pedig reggel nyolctól este nyolcig. (Harkán és Szikrán kizárólag gyalogosok és kerékpárosok kelhetnek át.) Lényeges, hogy az érintett helyeken szúrópróbaszerűen ellenőrzik az útlevelet. Az évek óta meglévő Zsira és Locsmánd (Lutzmannsburg), valamint Fertőrákos és Fertőmeggyes (Mörbisch) közti átkelő annyiban különbözik az előzőektől, hogy ott a határőrök folyamatosan teljesítenek szolgálatot és bármely ország állampolgárai átléphetik a határt.

P. Horváth László

Kik kelhetnek át?

Azt, hogy kik mehetnek át a turisztikai célú átlépőkön, egy 2006-os kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében az Európai Unió, valamint az európai gazdasági térségről szóló megállapodást aláíró országok állampolgárai, továbbá a svájci lakosok és családtagjaik vehetik igénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrangyal óvta meg a babát

Egy lépés, vagy talán annál is kevesebb mentette meg kedden Sopronban Guti Lászlóné és gyermekei életét. A Színház utcában egy bérház kőkonzoljának letört darabja a második emelet magasságából lezuhant a babakocsira. A nyolc hónapos kisbaba szerencsére sértetlen maradt, édesanyjának is "csak" a keze tört el. Tovább olvasom