Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Újabb bérlakások

A Táncsics utcában huszonhat új bérlakás alapkőletételére került sor tegnap délután. Az egy év múlva átadásra kerülő épületben lesz egy üzlet és 27 mélygarázs is. A program közel 300 millió forintba kerül.
Sopronban folytatódik a bérlakás-építési program. A Hátulsó utca után a Táncsics utca 17. szám alatti telken – amelyen egy leromlott állapotú ház állott – újabb lakások épülnek. Az önkormányzat 141 millió 526 ezer forint állami támogatásra pályázott, s ezt egészítette ki 158 millió 246 ezer 281 forinttal.

A tegnapi alapkőletételre az önkormányzati ülés szünetében, zuhogó esőben került sor. Kránitz László (MSZP) országgyűlési képviselő többek között arról is szólt, hogy 2004. Sopronban valóban az építkezés éve, és hogy a Táncsics utcai ingatlanra a terveket az előző önkormányzat készíttette el, a forrás megteremtése viszont a jelenlegi városvezetésnek köszönhető. Walter Dezső polgármester kiemelte, hogy a szociálisan rászorulók lakáshelyzetének megoldását az önkormányzat kiemelten kezeli, éppúgy, mint a város szebbé tételét. Felmérték a következő építkezések lehetséges helyszíneit, mert a bérlakás-építési program reményeik szerint a jövőben is folytatódik.

A Táncsics utca épület terveit  a Meander Kft. készítette. Kivitelezője pedig – a közbeszerzési pályázat nyerteseként – a Fertődi Építő és Szolgáltató Rt, amelynek igazgatója, Khaut András ígéretet tett arra, hogy a következő év áprilisában, jó minőségben, a szerződésben rögzítetteknek megfelelően adják át az épületet.

 Sopronban jelenleg 195 szociális lakást tartanak nyilván, amelyek bérleti ideje határozott időre (5 év) szól, de meghosszabbítható. Az elmúlt 14 évben összesen 87 ilyen lakás épült és 15-öt újítottak fel. A Hátulsó utcai 43, illetve a tegnap kezdődött Táncsics utcai 26 lakás  építése mellett ugyancsak a Táncsics utcában tervez az önkormányzat újabb 78 lakást.
Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló helyi rendelet szabályozza, hogy ki(k) pályázhat(nak) szociális bérlakásra.  Az elbíráláskor alapvetően a jövedelmi és vagyoni viszony a döntő, de feltétel például, hogy soproni címmel rendelkezzen az igénylő.
Kónyi-Kiss Gáborné, a szociális iroda vezetője a  Kisalföld kérdésére elmondta, felmérték, nem lenne-e olcsóbb, például lakótelepi lakásokat megvásárolni és ezeket kijelölni bérlakásoknak, de kiderült ez drágább megoldás lenne.

Az új építésű korszerű lakások – elfogadható rezsiköltséggel – 11,5 millió forintba kerülnek. A panellakások ára 6-7 millió között mozog, de drága a fenntartásuk és korszerűtlenek. Az önkormányzat ebben az évben összesen 614 millió forintot biztosít saját erőből bérlakások építésére, amelyhez 397 millió állami támogatás járul.  Az önerő megtérül a mélygarázsok kialakításával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb turista jön a Fertő-partra

Az elmúlt esztendőhöz viszonyítva rosszabb szezonra panaszkodnak a Fertő-parti idegenforgalom szakemberei. Akadnak olyan panziók, ahol az átlagosnál is nagyobb mértékben, 40–50 százalékkal esett vissza a forgalom. Mint mondják, Ausztriában sem rózsásabb a helyzet. A megoldást a szakemberek az együttműködésében, egységes fellépésben látják. Tovább olvasom