Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Új városközpont tervei Fertődön

A kastélyrehabilitációval kapcsolatban Fertőd új városközpont kialakítását tervezi, új polgármesteri hivatallal és intézményekkel.

A fertődi önkormányzatot nem érte váratlanul kormányzati szintről az a felvetés, hogy Haydn egykori lakhelyének is otthont adó, 2900 négyzetméteres hasznos alapterülettel rendelkező Muzsikaház – a folyamatban lévő kastélyrehabilitáció során – újra műemléki és turisztikai egységet alkosson a kastéllyal. Ehhez viszont – mint azt hangsúlyozta Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai államtitkára egy fertődi fórumon –, elengedhetetlen lenne a Muzsikaházban 1983 óta működő polgármesteri hivatal, a zeneiskola, a könyvtár és a családsegítő szolgálat kiköltöztetése.

– Közel négy éve már, hogy a képviselő-testület új városközpontot jelölt ki városrendezési tervében – fogalmazott Fülöp Géza polgármester. – Ez a terület – amely napjainkban a a Műemlékek Állami Gondnoksága birtokában van – a kastély főbejáratától északkeleti irányba, mintegy négyszáz méterre található. Amennyiben a kastélyrehabilitáció sikere érdekében a minisztériumoktól és más hatóságoktól megkapjuk a támogatást, beleértve a pályázati önrész összegét is, ott zöldmezős beruházásként új, korszerű polgármesteri hivatalt hoznánk létre.

Az új városközpontban kapna helyet a könyvtár, a zeneiskola, más intézmények sora, valamint egyeztetve a megyei közgyűléssel mint fenntartóval, a Porpáczy-iskola.

A fertődiek úgy számítják, hogy a tervpályázatok, az engedélyeztetések, a közbeszerzési eljárások, a finanszírozást szolgáló pályázatok után a mintegy másfél milliárd forintos beruházás legkorábban 2010–2013-ra valósulhat meg.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római kori sírt tárnak fel

IV. századi sírt tárnak fel a régészek Sopronban a Balfi utcában. A régészek szerint további… Tovább olvasom