Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Új utakon a földhivatal

Az országban működő földhivatalok Takarnet-rendszerének köszönhetően immár a Soproni Földhivatal is valamennyi település ingatlanáról képes tulajdoni lap kiadására.
Gál László osztályvezető
A megfelelő előkészítést követően nemrég állították üzembe azt a számítógépes rendszert, amely élő kapcsolatot létesít az ország összes körzeti földhivatala között – tudtuk meg Gál Lászlótól, a Soproni Földhivatal ingatlannyilvántartási osztályvezetőjétől.


Mindez annyit jelent, hogy a Sopronban és vonzáskörzetében élő érintetteknek – magánszemélyeknek, ügyvédeknek, végrehajtóknak – adott esetben nem szükséges az ország más vidékeire utazni vagy napokig a válaszlevélre várni: néhány perc alatt helyben kiállíthatóvá válik a biztonsági elemekkel ellátott hivatalos tulajdoni lap.
Major Róbert, a földhivatal rendszergazdája elmondta: a Takarnet-program tesztelése, illetve a próbaidő alatt kiderült hiányosságok kiküszöbölése után a földhivatalok belső hálózatán ma már élesben működik a rendszer, amelyhez később a bankok és más közigazgatási szervek is csatlakozni fognak. A hálózat lehetővé teszi azt is, hogy adott kereséskor a rendszer piros színnel jelölje azt a térséget, ahol váratlanul valamilyen technikai jellegű probléma lépett fel.

Fabó Károly, a Soproni Földhivatal vezetője ugyancsak jó hírrel szolgált: tíz év óta először került olyan helyzetbe a soproni hivatal, hogy az ügyirathátralék ezer alá csökkent. Mint ismeretes, az utóbbi évtizedben a kárpótlás, a téesz-részaránykiadás, a Budapesti Földhivatal aktáinak ügyintézése és a földhasználat nyilvántartásba vétele kampányszerű munkái háttérbe szorították a napi ügyiratkezelést. Amint azt a soproni hivatalvezető megfogalmazta: 2003. január elsejével úgy indulhatnak, hogy immár nem lesz akadálya a harminc napon belüli ügyintézésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki jól jár, csak az állam fizet

Sopronban az önkormányzattól eddig tizenhárom ingatlant igényeltek vissza az egyházak. Részben… Tovább olvasom