Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Új tulajdonosa van a szőnyeggyárnak

A Soproni Szőnyeggyár Rt. részvényeinek 97 százalékát december 1-jén a DEF 2004 Kft. megvásárolta a Graboplast rt.-től.
A Graboplast a részvények 3 százalékának marad közvetett tulajdonosa. A DEF 2004 Kft. ügyvezető igazgatója Járfás Zoltán, a Sotex Rt. jelenlegi vezérigazgatója. A Graboplast Padlógyártó Részvénytársaság 1995 áprilisában vásárolta meg a Soproni Szőnyeggyár Rt.-t, azzal a szándékkal, hogy a társaság akkori, a lakásbelső-díszítőanyagok gyártására megfogalmazott stratégiáját a szőnyeg termékkörrel szélesítse. Az azóta eltelt időben a Graboplast – a piaci igényekhez igazodva – elsősorban a padlóburkoló anyagok gyártására specializálódott, és a társaság nevét is megváltoztatta ennek megfelelően.

– Mi már másfél éve váltottunk, és igyekszünk rugalmasan, gyorsan reagálni a piac kihívásaira a színösszetételben és a mintázatban is – mondja Járfás Zoltán. – A költségekkel ugyanis nem tudunk versenyezni, ezért növeltük szolgáltatásainkat, termékeink műszaki minőségét, és korszerűsítettük gyártósorunkat. Ez a stratégia eddig sikeres volt, teljes kapacitással dolgozunk. A gyorsan változó körülmények miatt azonban csak fél évre látunk előre, ezért folyamatosan újabb igényeket gerjesztünk. Termékeink 45 százaléka belföldön kerül forgalomba, a többit exportáljuk.

A 95 évvel ezelőtt alapított gyár fénykorában, a hetvenes években 1200–1300 embernek adott kenyeret. 1993 évére azonban lecsillapodott a nagy lakásépítés, és már nem, vagy csak sokkal kisebb volt az igény a tűzött szőnyegekre. A létszám folyamatosan csökkent. Jelenleg mintegy százan dolgoznak a gyárban.

– A dolgozók életében nem jelent változást a tulajdonosváltás – folytatta Járfás Zoltán. – Munkaviszonyuk folyamatos, ismerik elképzeléseinket. A Graboplasttól csak az üzemi területet vásároltuk meg, az irodákat béreljük. Ma már viszonylag kis területen, de modern technikával dolgozunk. Ennek és a jó üzemszervezésnek köszönhető, hogy az elmúlt tíz évre visszatekintve idén gyártjuk a legtöbb szőnyeget.

A csőd szélén állt

A Graboplast Rt. 1995. áprilisában vásárolta meg az addigra csődhelyzetbe jutott szőnyeggyárat az államtól. Akkor 320 dolgozót foglalkoztattak. Az elmúlt évtizedben azonban a lakásokban előtérbe kerültek a hidegburkolatok és a laminált parketták, ezért jelentősen csökkent az igény a faltól falig szőnyegek iránt. Ezért döntött úgy a cég, hogy értékesíti soproni gyárát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felakasztotta magát egy elítélt

Felakasztotta magát zárkájában a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egyik elítéltje szerdán, éjjel negyed egykor. A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka az eset körülményeinek tisztázására vizsgálatot rendelt el. A hírzárlat ellenére a kőhidaiak körében gyorsan terjedtek hírek. Az egyik fiatal férfi szerint sok baj volt azzal az elítélttel, aki hat hete került Sopronkőhidára. Tovább olvasom