Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Új természetvédelmi terület

A Sopron és Ágfalva között elhúzódó Liget-patak menti réteket védetté nyilvánították.

A Sopron és Ágfalva között elhúzódó Liget-patak menti réteket védetté nyilvánították, szombattól új természetvédelmi területtel gazdagodott a város térsége. Az értékes növényvilágú réteken kívül további területek védelem alá vonása is folyamatban van.

Szubalpin, hegylábi rét

A szibériai nőszirom és a széleslevelű ujjaskosbor mellett további hét védett növényfaj él a Liget-patak mentén elterülő réten. Az útról nem látszanak azok az értékek, amelyek miatt szombattól védetté vált a patak és környéke. A Sopron és Ágfalva között elterülő, több mint huszonhét hektáros „Liget-patak menti Természetvédelmi Terület" egyike a térség utolsóként megmaradt szubalpin, hegylábi rétjeinek és azok élővilágának megőrzésére jött létre.

Kezelője a nemzeti park

A patak a Soproni-hegységben ered és az Ikvába folyik. A patak menti rétek kezelője a Fertő–Hanság Nemzeti Park, melynek a miniszteri rendelet értelmében a védelmen kívül lehetőséget kell teremtenie a kutatók számára a további állattani és növénytani értékek feltárására.

Védelem alá kerülők

– A most védetté vált területen kívül a Bécsi-domb egy részének, illetve az Ikva menti láprét természetvédelmi területté nyilvánítása, a Soproni Tájvédelmi Körzet és a Fertő–Hanság Nemzeti Park bővítése még folyamatban van. A tájvédelmi körzetet az Arbesz-réttel, a harkai platóval és a Harkai-lápréttel bővítenénk, míg a nemzeti parkot a Páneurópai Piknik-emlékpark, a balfi út menti völgy, a soproni katonai gyakorlótér és a Nemeskúti-forrás környéke gazdagítaná – mondja Takács Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetvédelmi felügyelője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a gyorsított eljárás Sopronban

Szombathelyi hajléktalan Sopronban elkövetett bűncselekménye volt a helyi rendőrkapitányság… Tovább olvasom