Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Új tantermek a Berzsenyiben

Néhány héten belül megkezdődik a Berzsenyi-líceum új tornatermét is magában foglaló épületszárny második ütemének építése. A tetőtérben öt új tantermet alakítanak ki.
Néhány héten belül megkezdik az új épületszárny tetőterének a beépítését.
Február végén, március elején folytatódnak a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) új épületszárnyában a munkálatok. Mint arról a Kisalföld is több alkalommal beszámolt, a líceumban tavaly tavasszal adták át az új tömböt. A földszinti tornateremben már akkor megkezdődhetett az oktatás, az emeleti csarnok és a tetőtéri tantermek belsőépítészeti kialakítására azonban nem volt elegendő pénz.
– A most kezdődő, második ütemben négy nagyobb és egy kisebb tantermet alakítunk ki a tetőtérben, ahol 130–140 gyermek elhelyezésére lesz lehetőség – mondta a Kisalföld érdeklődésére Tölli Balázs, a líceum igazgatója.
A fejlesztést kezdetektől támogató németországi Hermann Niermann Közalapítvány az eddigi, 300 millió forintos beruházás felét állta. A tetőtéri tantermek megépítéséhez idén mintegy 100 ezer eurót (25 millió forintot) biztosítanak, további 25 millió forint pedig a Líceumi Alapítvány jóvoltából áll rendelkezésre.

Akadálymentes közlekedés

– Nincs meg az összes pénz a befejezéshez, ennek ellenére elkezdjük a munkát – nyomatékosítja Tölli Balázs. – A teljes költség kétharmadát teszi ki a saját és a Németországból kapott pénz, a további egyharmadot az Oktatási Minisztériumtól reméljük. A tárca államtitkárától, Hiller Istvántól a tanévnyitónkon elvi ígéretet kaptunk a támogatásra. Az állami pénzre azért is lenne nagy szükség, mert abból egy olyan liftet építhetnénk be, amely révén nemcsak az új, hanem a régi, több mint százéves épületrészben is megoldhatnánk az akadálymentes közlekedést. Úgy gondolom, példaértékű lenne, ha az egész iskola bejárhatóvá válna kerekes székkel.

Befejezésre váró emeleti tornaterem

A beruházás első ütemében a Hermann Niermann Közalapítvány mellett az evangélikus egyház, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, az Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint a soproni önkormányzat is segítette az iskolát. A korszerű tornacsarnok megépítése nem csupán a líceum ügye, hiszen itt működik a vívóegylet, és a vízilabdázók is itt tartják szárazedzéseiket. Az igazgató reméli, továbbra is számíthat a támogatókra, a tantermek megépítése után ugyanis egy harmadik ütemben még befejezésre vár az emeleti tornaterem.

A líceum beruházását támogató alapítványok

A Hermann Niermann Közalapítvány több éve segíti a Berzsenyi-líceumot. Eredeti célja, hogy támogassa a Németországon kívüli német és egyéb kisebbségeket. Magyarországon a soproni iskola mellett a bajai nemzetiségi gimnáziumot karolták fel. A Líceumi Alapítványt az evangélikus egyház hozta létre. A támogatók és a szülők ezen keresztül segítik az iskolát adományaikkal és adójuk egy részével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy ár a hirdetésért

A rendőrség nem állapított meg bűncselekményt, a sértettek a gyanútlanságukra fizettek rá. Aláírtak… Tovább olvasom