Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Új színházigazgató: Sopronban készülnek az előadások

Már-már sopronivá válnak a színészek, a próbák is a Petőfi-színházban lesznek. Pataki András nyilatkozott portálunknak.


- Rendesen belevetette magát a munkába, a színház igazgatása mellett két nagyszínházi darabot rendez is. Szét lehet, kell-e a választani a két pozíciót? - kérdeztük Pataki Andrástól, a Soproni Petőfi Színház új igazgató-főrendezőjétől.

- A gyermekszínházi előadásokból is kiveszem a részem. Igaz, ezek a darabok már megrendezettek, már nem jelenteknek nagyobb feladatot. A helyreszabás ad majd kisebb munkát. Ám, hogy a kérdésére is válaszolják: esetünkben a színházi igazgatás, nem hagyományos, vagy megszokott formában történik.

Pataki András. Fotó: Magasi
Pataki András. Fotó: Magasi


A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft., amolyan holdingszerű felállásának egyik eleme a színház. Ha úgy tetszik, akkor  az egyik diviziónak vagyok a vezetője. Ilyen értelemben nagy segítséget és hátteret kapok gazdasági-, műszaki-, vagy minden olyan területen, amivel a színház igazgatónak napi szinten foglalkoznia kellene. Sopronban, ezek a terhek részben megoszlanak. Ezt nem sajnálom annyira, hiszen, így ebben a felállásban sokkal nagyobb energia és koncentráció juthat a művészi ötletek megvalósítására, a suliszínházi program elindítására és végigvitelére. Ez utóbbi egyébként stratégiai feladat.

- Teljesen új színészekkel, rendezőkkel találkozhat majd a közönség ősztől. Mire számíthatnak majd a nézők? Milyen lesz a színház Sopronban?

- Nagyom remélem, hogy jó néven veszi a soproni közönség ezt a fajta váltást. Az előző színházi ciklus öt évig tartott. Kétségtelen, hogy Koncz Gábort kivéve nem találkoznak régi arcokkal. De színházat kapni fognak: ugyanúgy felmegy a függöny a darab elején, a végén pedig lemegy. S ha tetszett az előadás, akkor a közönség kitart. Abban is reménykedem, hogy mind többen járnak majd el színházba. Növelni szeretnénk a nézőszámot.

- A bemutatkozó beszédében említette: pénzügyileg nem látja akadályát az évad elkezdését. Be is tud fejeződni?

- Szerintem igen. Ám még nem látom teljesen tisztán a pénzügyi kérdéskört. Ehhez még legalább három hét kell. Úgy gondolom, hogy a naptári év befejezhető lesz. A 2013-as év már új költségvetéssel indul, a polgármester úr ez irányú ígéretei megnyugtatóak.

- Már biztos, hogy lesz önálló társulat. Ezt azt is jelenti, hogy a színészek itt laknak majd Sopronban, és megszűnik az ingázás a város és Budapest között?

- Nem kötelező Sopronban lakni. Ám, ha valaki tartósan itt dolgozik, és az előadás-művészeti törvény által előírt előadás számot - nyolcvanat - hozza, akkor az adott művész minimum fél évet a Petőfi Színházban tölt. Ez már-már soproniság. Lesznek művészek, akik letelepszenek, s persze olyanok is, akik nem adják fel a lakásukat.

- Azt is kifejtette, hogy a próbák Sopronban lesznek, s olyan előadások lesznek, amelyet máshol még nem láthatott a közönség.

- Igen ez a fő cél. A gyermekszínház esetében a három darabot kész előadásként hozzuk, mert lehetetlenség ilyen rövid idő alatt önálló gyermekprodukciókat létrehozni. Cserébe biztosan kiállják a minőség próbáját. Rendkívül fontos missziós szerepet tölt be a Győri Balett előadása az Óz, vagy a gyermektáncház. A felnőtteknek szóló előadásokat nézve más színházakkal való együttműködéstől, kooprodukciótól sem zárkózunk el. A lényeget tekintve soproni színházat kell csinálnunk. Itt jön létre az a művészi produktum, amelyet a majd láthat a közönség.

Olvasóink írták

 • 12. vitriol2 2012. május 27. 05:31
  „Rola irtatok:
  A 41 éves művész interneten elérhető életrajza szerint a Pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági Technikumban, a Győri Hittudományi Főiskolán, a Pécsi Tudományegyetemen és a Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait.

  Korábbi tevékenység:
  Forrás Színház - igazgató, rendező
  Evangélium Színház - művészeti vezető
  Győr-Újvárosi Művelődési Ház - igazgató
  Veszprémi Petőfi Színház - stratégiai főtanácsadó
  Veszprémi Petőfi Színház - színész
  Ajkai Vörösmarty Gimnázium - drámatagozat-vezető
  Pécsi Tudományegyetem - oktató
  Állami Számvevőszék - vezető tréner

  de talán rola többet mondana el az un." pártkötödése" ?”
 • 11. mia75 2012. május 26. 11:14
  „Harmathj!

  Hát pont ezért....:) mert gyalázat. Fantasztikus színészek mennek-mentek el.Nyilván olvastad a neveket, amiket írtam. ..Egy újabb család költözik a színházba, kik elkötelezett hívei a Jobbik Magyarországért mozgalomnak, mellesleg , már a feladatokat is kiosztották a családtagok között...:)Olajfának igaza van. De onnan is csupán Károly akinek jobb lett volna, ha kevesebb szerepet osztanak. Kár a színházért.”
 • 10. bogote 2012. május 26. 01:03
  „5 plaane igazat adok. a bérletemet én sem hosszabítom meg.”
 • 9. Olajfa14 2012. május 25. 21:15
  „A társulat hiányozni fog és vissza fognak jönni. A Nemcsák familiát elég lett volna elküldeni.”
 • 8. harmathj 2012. május 25. 20:16
  „mia75 !

  Miért nem hosszabbítod meg? Pedig látod, csupa Forrás színházi előadás lesz: Magyar Elektra, Kövek, stb.... ezek és a többi darab is onnan levetett dolog. Nekünk ez is jó????? Persze, hogy politika van mögötte! Huszti Pétert a Nemzeti színház élére a Görgey nevezte ki, így hát most egyesek innen is kiakarták rakni. Csakhogy elküldték az egész társulatot, ahol baromi jó színészek is voltak. Szégyen gyalázat!”
 • 7. mia75 2012. május 25. 19:45
  „Hát....igen... Pataki András- Papp Gyula- Sárdy Barbara - Sárdy Zoltán . Hm.....hmmmmmmmmhmmmmmmmmm. Nem hosszabbítom meg a bérletem.”
 • 6. ödenbürger 2012. május 25. 13:42
  „Megint egy politikai döntés.... komment nélkül. Szomorú, egyszerüen!
  Nemcsak a soproniaknak kell itt jó színház csinálni, hanem az idelátogatóknak is !!”
 • 5. plaane 2012. május 24. 22:02
  „4.-Ki mondta,hogy okozója?És ki ítélte el?
  -Ha minden kiválasztás úgy történne,hogy jöjjön bárki,aztán majd meglátjuk,várjuk ki,- akkor drága,hosszú és nagyon rossz hatásfokú történetek lennének ezek.(Viszont szakirányú képzettséget,netán eredményeket el szoktak várni,más irányú érdemeket azonban nem, -vajon miért?)
  -Senki sem mondta,hogy csak az lehet igazgató,aki soproni.
  -Nem attól lesz jó színház Sopronban,hogy a soproniak összetartanak.”
 • 4. Gould1985 2012. május 24. 19:59
  „Szerintem érdemes tisztázni egy fontos dolgot. Az új igazgató nem okozója az őt megelőző éveknek. Nem hiszem, hogy ezért bármilyen fokon is el kellene ítélni. Várjuk ki, mi fog történni! Sajnos Sopronra jellemző, hogy bárki jön, fikázzuk, és nem elég soproni. Ha itt lakik, sem elég. Ha itt született, biztosan volt egy őse, aki nem volt soproni, akkor ez a probléma? Sopron saját magát zárja el saját maga elől (is)! Én szeretem ezt a várost, és alig várom, hogy megéljek egy eseményt, ahol Sopron összetart, és nem széthúz, ambicionál, és nem lehúz! A őszinteség fontos, de párosuljon objektivitással és realitással! Én mindenesetre szurkolok! :)”
 • 3. bogote 2012. május 24. 18:17
  „gyanús ez a nagy ígérgetés! Huszti Péternél jobbat ugysem találnak!”
 • 2. modernsopron 2012. május 24. 17:53
  „Hát...nem valami ígéretes....ez most 100 % Fidesz-színház lesz? Magyar zászlók, lejárt értékek, régimodi sztorik és magyarkodás a színpadon? Gyermekszínházon kívül láthatjuk majd régi magyar irodalmi darabokat, operetteket és a szép múltat idézö darabokat? Vagy lesz itt végre egy modern, kortárs soproni színház amely a fiataloknak az igényeik, kivánságait is figyelembe veszi???”
 • 1. plaane 2012. május 24. 16:30
  „Már-már reménykedtünk,de valahogy sehogyse jön össze Sopronnak a színház alapú színház. Kár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a 21. Vas-Villa kerékpártúra ajándékokkal

A Vas-Villa' huszonegyedik alkalommal szervezi meg kerékpártúráját vasárnap. Tovább olvasom