Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Új Szerb Antal-emlékmű készül

Sopron–Balf - Nemzeti irodalmi-történelmi emlékhely kialakítását tervezik Balfon. A Holokauszt Dokumentációs Központ uniós pályázati forrásból és a soproni önkormányzat támogatásával, a helyiek bevonásával szeretné megvalósítani tervét.

A balfi temetődombon 1968-ban állítottak először emléket Szerb Antalnak. Több mint két éve azonban ellopták a bronzreliefet. Ma már elhanyagolt állapotban van a tömegsírban nyugvók álmát őrző emlékmű is. A Holokauszt Dokumentációs Központ szeretne méltó emléket állítani az itt és a közelben elhunytaknak, akik között a magyar irodalom olyan kiválóságai voltak, mint Szerb Antal, Sárközi György és Halász Gábor. Dr. Szita Szabolcs professzor az elképzelés részleteit tegnap a helyszínen egyeztette Simon István alpolgármesterrel, Kutas László szobrászművésszel, Winkler Barna építésszel és Nagy Zsolt városi főkertésszel.

Emlékhely most:Rendbe kell hozni a tömegsírban nyugvók emlékművét és bizony a környezetet is rendezni, parkosítani kell. Fotó: H. F.


– Egy nemzeti irodalmi-történelmi emlékhely kialakítása a célunk – mondta dr. Szita Szabolcs, hiszen itt és a környéken a munkatáborokba hurcoltak közül közel kétszázan lelték halálukat a második világháború végóráiban.  – Kutas László szobrászművészt kértük fel az új Szerb Antal-emlékmű megalkotására, de rendbe kell hozni a tömegsírban nyugvók emlékművét és bizony a környezetet is rendezni, parkosítani kell. A balfi művelődési házban pedig egy állandó kiállítás létrehozásán gondolkodunk, és szeretnénk azokról a helyiekről is megemlékezni, akik akár életük kockáztatásával is, de segítséget nyújtottak a munkatáborokban sínylődőknek. A nemzeti emlékhelyet – amely reményeink szerint tavaszra, nyár elejére várható –  egy nemzetközi konferenciával nyitjuk meg.

Simon István alpolgármester elmondta, az önkormányzat és a balfi részönkormányzat a lehetőségeihez mérten segíti és támogatja az elképzelések megvalósítását.

A létrehozandó emlékhely bekerül majd az oktatásba is, így a diákok megismerhetik, hogy mi is történt Balfon és környékén 1945 tavaszán. A tegnapi egyeztetést filmre vette Siklósi Szilveszter rendező és  Tóth-Szőllős András  operatőr, mert része lesz annak a nemzetközi oktatási filmnek, amely bemutatja, milyen az emlékezés, az emlékeztetés az adott országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködés a civil szférával

Sopron - A jól működő civil szféra a helyi demokrácia alapja, egy sikeres önkormányzati működés… Tovább olvasom