Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Új számítógépes rendszert kap a meteorológiai állomás

Sopron - Még ebben a hónapban új számítógépes rendszert kap a soproni kurucdombi meteorológiai állomás. Így már nemcsak az automata berendezések által mért adatok, hanem a szakemberek megfigyelései is azonnal befuthatnak a budapesti központba.
Kicsit mostoha sors jutott a kurucdombi meteorológiai állomásnak. Harmincévnyi munka után 2004-ben megszüntették, eladásra is felkínálták a területet, ahol működött. Vevő nem jelentkezett, így 2007-től visszaköltözhettek a szakemberek és folytathatták a tevékenységüket.

A Kurucdombon hagyományos és modern műszerekkel kísérik figyelemmel Sopron és környéke időjárását. Van szélmérő berendezés, napfénytartam- és sugárzásmérő, valamint barométer. Rögzíteni tudják a csapadék mennyiségén túl annak intenzitását is. Télen a zúzmaramérő állványt használják gyakran, de tudják mérni a lehullott hó sűrűségét is. A mérések egy része emberi megfigyelésen alapul, s eddig az így begyűjtött adatok csak jókora késéssel jutottak el az Országos Meteorológiai Szolgálat fővárosi központjába.

Kiss Márton, a soproni állomás vezetője szerint a mostani fejlesztés mérföldkő a szakemberek számára.
Kiss Márton, a soproni állomás vezetője szerint a mostani fejlesztés mérföldkő a szakemberek számára.

– Eddig a kézzel mért adatokat postán továbbítottuk a központba, csakúgy, mint az országban működő többi hét klímaállomás. Ezeket – mivel a mérés és a beérkezés között hosszabb idő eltelt – sajnos a napi időjárás-jelentés elkészítésénél nem tudták figyelembe venni, csak az éves statisztikákban, a többéves jelentésekben voltak hasznosíthatók – mondta el a Kisalföldnek Kiss Márton, a soproni állomás vezetője. – Április végén viszont minket is bekapcsolnak az országos vérkeringésbe. Számítógépet kapunk és ezen egy 99 kódból álló rendszeren keresztül azonnal tudjuk továbbítani adatainkat a központi rendszerhez.

A Kurucdombon 1974-től működik a meteorológiai állomás.
A Kurucdombon 1974-től működik a meteorológiai állomás.

Kiss Mártontól megtudtuk: a kurucdombi állomáson mindenki társadalmi munkában, jelképes tiszteletdíjért dolgozik.

De elhivatottak és fontosnak tartják a tevékenységüket, hogy a soproniak is időben tájékozódhassanak a meteorológiai jelenségekről.

Olvasóink írták

  • 1. creat 2009. április 15. 09:58
    „Nem hiszem el! Senki nem árulta el nekik, hogy a hetvenes években működött telex rendszer, majd a nyolcvanas évektől működik annak fejlettebb változata, a fax. Az utóbbi 10 évben pedig lehetőség van e-mail küldésére.Mindegyik technológia szinte azonnal a célba ér. Nem hiszem, hogy az a pár perces késés befolyásolná az időjóslást.
    Az óránkénti 10-20 adat továbbításához 10 évvel ezelötti működőképes gép is alkalmas lenne. Sőt ez a gép akár 5 percenkénti adattovábbitásra is alkalmas lenne.
    Persze én mint műszaki ember örülök a technika fejlődésének. Csak azt nem bírom, ha az emberek versenyezni akarnak a napi technológiákkal és nem elégszenek meg a feladatnak megfelelő minőségű eszközökkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négynapos munkahét egyre több helyen

Sopron térségében a gazdasági válság a munkaidő csökkentésében is megnyilvánul: egyre több cég próbálja meg négynapos munkahetekkel átvészelni a nehéz hónapokat, s megtartani dolgozóit. Tovább olvasom