Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Új szakok a középiskolákban

Sopron - Az általános iskolásoknak február 19-ig kell elküldeniük a középiskolákba a jelentkezési lapokat. A továbbtanulás előtt állók a régi szakok mellett újak közül is választhatnak.

A Handler Nándor Szakképző Iskolában szeptembertől két új szakot indítanak. Bevezetik a webmesterképzést, amely egyéves nyelvi előkészítő osztállyal indul. A képzőművészeti szakközép-iskolai osztályban a diákok az alkalmazott grafikus és a díszítő festő szakirányok közül választhatnak.

– Az oktatási intézmények a lehetőségeikhez mérten igyekeznek megfelelni a munkaerőpiac igényeinek – mondta el Králik Tibor, a Handler-szakközépiskola igazgatója. – Emellett ma már számos módszerrel lehet mérni, hogy mit szeretnének tanulni az általános iskolát végzettek. E két szempontot figyelembe véve döntünk az új szakok indításáról. Ilyen volt a webmesterképzés beindítása is, hiszen az informatika mind jobban meghatározza a fiatalok mindennapjait. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezzel a végzettséggel könnyebb elhelyezkedni vagy egyetemen, főiskolán tovább tanulni.

A Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnáziumban szeptembertől a gimnáziumi osztály új profillal, dráma és színjátszás készségfejlesztő tagozattal indul. A képzés célja nem a színművészeti pályára való felkészítés, hanem azoknak a képességeknek, készségeknek a fejlesztése, melyek egy kisebb vagy nagyobb nyilvánosság körében gyakorolt hivatáshoz szükségesek. A diákok tovább tanulhatnak például tanárnak, óvónőnek, újságírónak, de elhelyezkedhetnek üzletkötőként vagy ügyfélszolgálati munkatársként is.A 13. osztály végén a dráma tantárgyból is emelt szintű érettségi vizsgát tehetnek a tanulók.

Olvasóink írták

 • 1. Nagy_Imre_Vancouver 2010. január 20. 23:32
  „"Bevezetik a webmesterképzést, amely egyéves nyelvi előkészítő osztállyal indul."
  Ezt a mondatot nem tudom mire velni. A nyelvi elokeszitore azert van szukseg mert a webmester kepzest angolul oktatjak? Ha ez igy van akkor bravo.
  A webmesterkepzesnek onmagaban nincs sok ertelme de ha ezaltal a diak felszedi a szakmai angolt akkor ez nagyszeru kezdemenyezes!
  Webmesterbol dunat lehetne rekeszteni mivel egyszeru ( es egyre egyszerubb lesz) a web-es interfeszek kezelese. Az informatika divatos szakma de a jovo slager szakmai szerintem
  a tradicionalis szakmak lesznek mint pl asztalos, komuves, vizvezetek szerelo, pek stb. Ezekkel a szakmakkal meg jo nyelvtudas barhol a vilagon el lehet helyezkedni. Az informatikaval viszont egyre nehezebb a (nyugati) vilagban elhelyezkedni. Bangalore-ban csak 2 millio kepzett, angulol tudo mernok van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfektetik a veszélyessé vált sírköveket

Sopronban a temetőgondnokoknak ezen a télen eddig háromszor adott munkát a hó. A sopronbánfalvai… Tovább olvasom