Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Új rendszer a Sotávnál

Sopronban az Ibolya út 5–7. számú tömbház lakásainál megoldották a lakásonkénti hőmennyiségmérést.
Kovács Miklós
A lakók mégis háborognak: a Sotáv mindig többet számláz, mint amennyit a mérőóraállás mutat. A szolgáltató májustól új rendszert vezet be. – Az Ibolya út 5–7. számú tömbházban tavaly, a fűtési szezon kezdetéig hatvanmilliós költséggel energia-takarékossági beruházás valósult meg, immár lakásonként lehet mérni a felhasznált hőmennyiséget.

Sokan háborognak, nem értik: miért számláz többet a távhőszolgáltató, mint amennyit az óraállások alapján bejelentenek – tolmácsolta a lakók problémáját Kovács Miklós, a 88 lakásos tömb közös képviselője. – A kérdés azért is jogos, mivel a házban korábban megszüntettük a közös helyiségek fűtését.

Hőfogyasztóként Kovács Miklós januárban 4,22 gigajoult jelentett be, mégis 4,8-at számlázott a Sotáv. – Ez mintegy 1300 forint pluszkiadást jelent a család számára – említi a közös képviselő.
– Tudunk olyan lakókról is, akiknél az eltérés mértéke elérte a 3 gigajoult, azaz a majdnem hétezer forintot. A Sotáv a hőveszteséggel magyarázza a túlszámlázást. Úgy tudjuk, az általunk fizetett hődíjba minden hálózati veszteség beletartozik. Ezért sem értjük a Sotáv eljárását. Szeretnénk, ha a fűtési időszak végén leolvasnák a lakásoknál elhelyezett mérőket, és a „ráosztásos" veszteség nélkül, a ténylegesen felhasznált energiát számolnák csak el. A szolgáltató kössön egyedi szerződéseket a lakókkal az eddigi gyakorlat helyett, amikor is a házzal szerződött a Sotáv.

– A Sotáv tulajdonában lévő hitelesített hőmennyiségmérő és a lakók tulajdonában lévő almérők közötti különbségről, továbbá az egységes teherviselés kérdéséről van szó – mondta a problémával kapcsolatban Vida László, a Sotáv Kft. ügyvezetője. – Téves az az információ, miszerint az összes hőveszteséget beépítettük volna a díjba, mert ez csak egyedi szolgáltatásnál lehet igaz. Lakossági szolgáltatásnál a hőközpontból a felhasználóig terjedő szakasz hőveszteségét a lakókra terheljük, mégpedig a fogyasztásnak megfelelő arányban. Ennek az az oka, hogy az adott vezetékrendszer túlnyomó része nem a Sotáv, hanem a lakóközösségek tulajdona.

A három gigajoulnyi eltérés pedig valószínűleg a megadott határidőn túli bemondásból eredhet. Ha ugyanis valaki elfelejti bejelenteni vagy későn jelzi az óraállást, számítógépes rendszerünk az előző havi fogyasztást veszi alapul. Mindenesetre a jelzésekre reagálva, májustól az Ibolya út érintett tömbjénél új fizetési rendszert vezetünk be. A háztartásoknak csak az óraállás szerinti hőmennyiséget kell kifizetniük, ugyanakkor a főmérő és az almérők közötti értéket a közös költségből rendezi a háztömb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyatámadástól félnek

Kilencéves staffordshire mart meg öt hónapos kölyökkutyát Kópházán a nyílt utcán. A szülők félnek, a vérengző négylábú bármikor gyermekeikre támadhat. A staffordshire gazdái állítják, kutyájuk embert még soha nem bántott. Rettegnek Kópháza új lakónegyedének lakói attól az ebtől, amelyet harci kutyának tartanak vérengző tulajdonságai miatt. Tovább olvasom