Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Új otthon építésére pályáznak

A soproni Tómalom úti Fogyatékos Gyermekek Otthona húsz esztendeje nyitotta meg kapuját.

A soproni Tómalom úti Fogyatékos Gyermekek Otthona húsz esztendeje nyitotta meg kapuját. A megyei önkormányzat és az intézmény alapítványa támogatásával az igazgatónő idén újabb lakóotthon megteremtésére pályázik.

– Péter fiunk annak idején az elsők között került az intézménybe – mondja Kocsis Jánosné soproni szülő, aki az intézmény Tómalom–Híd Alapítványa kuratóriumának elnöke. – Gyermekünk születésétől fogva mentálisan sérült, iskolában nem képezhető. Ezért is örültünk a lehetőségnek, hogy lesznek társai. Hétvégeken, ünnepeken rendszeresen hazavisszük, így a családtól sem szakadt el soha. Kiegyensúlyozottnak látjuk Pétert, hálás minden jóért, amelyben részesül. A gyermekek intézményi körülményeivel, az ápolási munkával is elégedettek vagyunk.

A szülők a maguk módján segítik az intézmény munkáját: például egy jótékonysági koncert bevételéből hoztuk létre a Tómalom–Híd Alapítványt is.  

– Halmozottan sérült gyermekünket a megnyitás utáni esztendőben vették fel a Tómalom úti otthonba, Pétert azonban gyakran hazahozzuk – veszi át a szót özv. Varga Ferencné szanyi édesanya. – Úgy tapasztaltuk, a nővérek elhivatottsággal  látják el munkájukat, s ez nagy segítséget jelent a számunkra. Beteg fiunkat, Pétert szeretet veszi körül, elfogadja a rokonság. Most pénteken is megyek érte, majd júniusban a névnapja, júliusban pedig a szanyi búcsú alkalmából hozzuk haza. Esetenként egy-két hetet tölt idehaza. Hálás gyerek, képes kimutatni az érzelmeit, örömét.

Némethné Takács Katalin a kezdetek óta a gyermekotthon munkatársa: – Az ápolási-gondozási egységben kezdtem a munkát, s noha időközben gyógypedagógiai és mentálhigiénés asszisztensi képzésben részesültem, egy pillanatra sem gondoltam arra, ne a Tómalom úti intézményben dolgozzak. – Persze, ebben szerepet játszhat az is, hogy édesanyám nővérként egy életre megszerettette velem a gyógyító-ápolási munkát.

Két gyermekünket pedig úgy neveljük, hogy elfogadják hátrányos helyzetű társaikat, s megértéssel, segítőkészséggel forduljanak feléjük.
A fennállása huszadik évfordulóját idén ünneplő, a megyei önkormányzat által fenntartott soproni Tómalom úti Fogyatékos Gyermekek Otthona nagy változáson ment át az idők során.

A bentlakásos ápoló-gondozó szociális – egyúttal fejlesztési feladatokat is ellátó – intézményben már 180 beteg gyermeket látnak el. Dr. Baikó Erzsébet igazgató elmondta, a gyermekotthon munkaerőgondjai megszűntek, valamennyi státuszt sikerült betölteni.  Az igazgató az utóbbi évek egyik legnagyobb sikerének az intézmény udvarán létrehozott lakóotthont tartja, hiszen ezáltal csökkent a gondozóegységek zsúfoltsága.

A  megyei önkormányzat támogatásával egy újabb, nyolc személy ellátására hivatott, hasonló pavilon megvalósítására nyújtottak be pályázatot. A 27 milliós projekt hétmilliós önrészét az intézmény Tómalom–Híd Alapítványa, illetve a gondozottak törvényes képviselőinek, gondnokainak hozzájárulásából biztosítják. Remélik, pályázatuk sikerrel jár, s egy év múlva újabb létesítménnyel büszkélkedhet a Tómalom úti intézmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebontják Sopron első moziját

A tervek szerint lebontják a Lackner Kristóf utcában a Schármár Károly által 1911-ben tervezett első soproni mozi épületét. Csupán a homlokzati fala marad meg. Az elképzeléssel nem ért egyet dr. Kubinszky Mihály, a Városszépítő Egyesület elnöke.  A mozi helyett tizenhárom lakást és öt üzletet húznak fel. A polgármesteri hivatalban már ott van az az építésiengedély- kérelem. Tovább olvasom