Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Új őrület! Állva eveznek a Fertő tavon - fotók

Új sportág, az állva evezés azaz SUP (Stand Up Paddle) hódít a Fertő-tavon a windsurf és a kyte mellett. Sopron környékén még kevesen űzik ezt a vizisportot, de Jahn Krisztina és Somogyvári Zoltán sokat tenne a népszerűsítéséért.

A SUP manapság az egyik leggyorsabban terjedő és legkedveltebb vízisport fajta. Különböző sportágakat ötvöz, mint péládul a szörfözés, a hullámlovaglás, a kenuzás.

Ez a természethez kötődő sport egy teljesen új lehetőséget jelent a vízen.

Tökéletes testedzést nyújt, de emellett meditatív, relaxáló hatású. Mindenféle vízen végezhető, akár egyedül, vagy csoportban. Mint minden valamirevaló dologhoz, a stand up paddle-nél is érdemes egy kis időt szentelni az alapok elsajátításához. Az eddigi tapasztalatok alapján rendkívül könnyen megtanulható minden korosztály számára.

A SUP főleg meleg éghajlatú területeken, tengerpartokon, nyaralóhelyeken népszerű, azonban egyre több helyen lehet űzni, ahol elég biztonságos hozzá a víz. Magyarországon Tihanyban és Agárdon van SUP központ. Egy háromtagú magyar család pedig végigevezett a Dunán, egészen a Fekete tengerig.

Az új sportág, vízi hobbi az állva evezés, azonban már a Fertő tavon is megjelent.

Így eveznek állva a Fertő tavon.


– Egy másfél-két órás túra után úgy elfárad az ember, hogy este biztosan jól alszik tőle – meséli Jahn Krisztina, aki párjával hódol az új szenvedélynek. – Első alkalommal kicsit féltem, hogy miként tudok a deszkán állva maradni, de rövid gyakorlás után jól bele lehet jönni.

Az állva evezés nagyon jó kardiotréning. Javítja az álló- és koncentrációs képességet, az egyensúlyérzéket, segít megőrizni az általános fittséget, megdolgoztatja a mélyizomzatot.

Amellett, hogy edzettek leszünk ettől a mozgásformától, hiszen ötvözi a kardio, az egyensúly és az erősítő elemeket, a természet közelsége és a testmozgás segít a stressz levezetésében, a kikapcsolódásban, a testi-lelki harmónia megteremtésében is. Sokan úgy emlegetik a stand up paddle-t, hogy "jóga a vízen".

Ez az élénkítő és relaxáló sport minden korosztálynak ajánlott, tudásszinttől, fizikai állapottól és képességtől függetlenül.

Kint vagyunk a természetben, a friss levegőn és akkor is a tavon tudunk lenni, ha nem fúj a szél. Sőt, a nagyobb hullám sem akadály, mert azt is meg lehet lovagolni vízbe esés nélkül. Jógaoktatóként örömmel fedeztem fel, hogy már van SUP jóga is, így már akár a vizen is lehet jógázni.

S mi is az a SUP, azaz állva evezés? Jahn Krisztina erre is megadja a választ.

 Jahn Krisztina szólt az állva evezés gyökereiről is.

– Polinéziában ilyen módszerrel dolgoznak a halászok – mondja. – Így jobban lehet látni a vizet és a benne lévő halakat. Másrészt a Hawaii-szigeteken (ottani nyelven a neve Hoe he’e nalu) a szörfoktatók ha egyszerre egy nagyobb csoport kezdőt tanítottak, felálltak a deszkára és így eveztek.

Ezáltal jobb volt a rálátás csoportra és könnyebben észlelték a körülöttük zajló eseményeket. Innen indult minden, a modern ember innen merítette az ötletet.


– Egy olyan speciális szörfdeszkát kell elképzelni, amelyhez hosszú evezőlapát tartozik – tudjuk meg. – A miénk egy felfújható deszka, de ez is olyan kemény és stabil, mint a merev modern SUP deszkák, amik többnyire erősített üvegszálból készülnek és általában három-négy méteresek. A sportszerek ára százötvenezer forintnál kezdődik, s innen a határ a csillagos ég, attól függően miből készül a SUP deszka és melyik cég gyártja.

– Amikor vízre szállunk a Fertő-tavon a SUP deszkáinkkal, igencsak furcsán néznek ránk – folytatja. – Sokan odajönnek hozzánk érdeklődni, hogy mit is csinálunk. Mindenkinek szívesen megmutatjuk az alapokat, ami különösebb előképzettséget nem igényel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött Lövőnél

Információink szerint két jármű ütközött össze pénteken kevéssel dél előtt Lövőn, a 84-es számú… Tovább olvasom