Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Új nyitva tartás Ausztriában

Ausztriában a közélet fókuszába került a boltok nyitvatartási idejének meghosszabbítása. Egyre több magyar vásárol a burgenlandi üzletekben és a bécsi nagyáruházakban. A tankolni kijárók is örülnének, ha a benzinkutak huszonnégy órás üzemben működnének.

Sok kint dolgozó magyarnak hasznos lenne a nyitvatartási idő meghosszabbítása.
A soproni D. Jánosné hetente több alkalommal is kijár takarítani Kismartonba (Eisenstadt). Munkája végeztével rendszeresen vásárol. Két nappal ezelőtt az egyik élelmiszer-áruházban almalét, babapiskótát, joghurtot, panírozott tonhalat tett a szatyrába.

Keresni kell a boltot

– Átszámoltam, a tonhal különösen megérte, mert öt szeletet kaptam 1.20 euróért (290 forint). Sopronban 1000 forinton alul biztosan nem vehettem volna meg – mondja a soproni asszony. – Ráadásul ott is tankolok, a 95-ös benzint 0.81 euróért megkapom. Teletankolva az ötvenliteres tartályú Opel Astránkat, több száz forintot is megspórolok. A gond csak az, hogy sok kinn dolgozó magyarnak válogatnia kell a boltok között, mert Ausztriában szigorúbb a nyitvatartási rend, a legtöbb áruház este hatkor bezár.

Néhányon fontolgatják

Akik késő estig dolgoznak, már csak a pályaudvarokon, néhány különleges szupermarketben vásárolhatnak. Számos benzinkút is csak reggeltől estig tart nyitva. Legújabban Martin Bartenstein gazdasági miniszter vetette fel a hosszabb nyitva tartások gondolatát, de eddig ezt elsősorban csak a nagy kereskedelmi láncok követelték. Mostanra a magyar bevásárlási láz fokozódásával már a kisebb kereskedelmi vállalkozások is hajlanak a hosszabbításra, sőt, jó pár benzinkút is fontolgatja a huszonnégy órás üzemelést.
A dolog odáig jutott, hogy már a szakszervezetek ellenállása is enyhül.

Fordult a kocka

A magánalkalmazottak szakszervezetének egyik képviselője, Erich
Reichel úgy nyilatkozott, hogy Ausztriának lépnie kell, hiszen nagyot fordult a kocka, a korábbi szokásokkal ellentétben már nem annyira az osztrákok járnak át Magyarországra és Szlovákiába, hanem onnan jönnek egyre többen az immár olcsóbb élelmiszerekért, háztartási és vegyi árukért, divatcikkekért is.
A soproni Németh József havonta legalább egy alkalommal bevásárló körútra indul családjával együtt a szomszédba. Főként tejet, csokoládét, illatszereket és háztartási cikkeket vásárolnak nagyobb tételben. Időnként tankolnak a benzinkutaknál is. A család tagjainak az a véleménye, hogy a meghosszabbított nyitva tartásnak mindenki örülne, hiszen nem kéne olyan szorosra tervezni az ausztriai programot. Ráadásul a határon át ingázóknak is módjuk lenne akár a késő esti órákban is a bevásárlásra.
Németh Zoltán, az egyik nagy ausztriai áruházlánc kismartoni üzletének alkalmazottja elmondta, hogy egyre több magyar vásárol náluk, a boltban megfordulók 15 százaléka a szomszédból érkezik. A műszaki osztályon jóval olcsóbban szerzik be a csempéket, a minőségi szerszámokat, faanyagokat. P egyébként egy cseppet sem örülne, ha meghosszabbítanák a már így is hosszú nyitvatartási időt. Sopronból jár át Kismartonba, reggeltől estig dolgozik, így szeretné, ha legalább a hétvégéből valami maradna a családjának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márkák versenye a piacon

Sopronban az elmúlt évben összességében több új autót adtak el a kereskedők, mint 2001-ben. A… Tovább olvasom