Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

Új műtéti eljárás a az Erzsébet-kórházban

Az Erzsébet-kórház urológiai osztályán is meghonosították a laparoszkópos műtéti technikát.

Az eljárás ugyan költséges, de csökken a betegek fizikai megterhelése és jóval gyorsabb a gyógyulásuk. Az első műtéteket újabbak követik.
– A laparoszkópos eljárást már egy évtizede alkalmazzák, elsősorban a sebészetben és a nőgyógyászatban – mondotta dr. Rosta Gábor, az urológiai osztály adjunktusa.

– Ez alatt a műtéti technika alatt azt értjük, hogy a korábban nagy hasi metszéssel járó műtéteket, kicsi – egy-két centiméteres – résen bevezetett kamerával és eszközökkel végezzük el, úgy, hogy közben a hasüreget egy speciális gázzal töltjük fel. Ezáltal felfújódik és nagyobb tér jut a műtéthez. A különböző eszközöket (manipulátorokat) a hasüregen kívülről irányítjuk. Ez ennek a technikának a lényege. Az urológiában az endoszkópia hagyományos eljárás, de mi eddig nem a hasüregben dolgoztunk és nem gázzal feltöltött térben, hanem egy speciális folyadékkal töltöttük fel a hólyagot, illetve a vesét.

– Ezt követően kamerával és manipulátorokkal műtöttünk – folytatta dr. Rosta Gábor. – Az eljárás tehát hasonló és egy kicsit más is. A laparoszkópos urológiai eljárás az utóbbi években egyre nagyobb tért hódít. A nemzetközi kongresszusokon nyomon követhető, hogy az urológia már csak erről szól. A mi szakmánkban nagy műtéteket – például vese- és heredaganatok, ciszták, nyirokcsomók eltávolítása – végzünk és erre is alkalmas ez az eljárás, éppúgy, mint a radikális prosztataműtétekre vagy vizelettartási zavarok megoldására.

Magyarországon még gyermekcipőben jár a laparoszkópia urológiai alkalmazása, csupán néhány centrumban foglalkoznak vele, elsősorban klinikákon. Dr. Rosta Károly már korábban is érdeklődött az eljárás után. Itthon és külföldön – Németországban – többször is tanulmányozta ezt a modern technikát. Az első ilyen soproni műtétekre május 15-én került sor, egy vesedaganatot távolítottak el, illetve vese-üregrendszeri plasztikai műtétet végeztek.

– A kórház biztosította a megfelelő technikai felszereléseket, a laparoszkópos tornyot, a kézi eszközöket – folytatta dr. Rosta Gábor. – Ez a műtéti technika sajnos nagyon költséges, ezért is terjed lassan az országban. Sopronban azonban a kórház vezetése és dr. Erdei Károly osztályvezető főorvos úgy döntött, az eljárás minél előbbi bevezetése a betegek érdekét szolgálja. Ugyanis az ilyen műtét a beteg számára sokkal kisebb megterhelést jelent. Mivel nem ejtünk nagy hasi metszést, gyorsabb a gyógyulás – néhány nap után hazamehet a beteg –, nem lesz sérve, vagyis gyorsan helyreáll a hasfal integritása. Ez az, ami nagy különbséget jelent a hagyományos, úgynevezett nyílt műtétekhez képest.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis marad a regionális stúdió?

Úgy tűnik, jó esély van rá, hogy mégis Sopronban maradhat az MTV regionális stúdiója. A tárgyalások… Tovább olvasom